(19.00 hodin)
(pokračuje Eva Fialová)

Proto mě to nabádá k tomu, že jste opravdu počkali. A nepočkali jste ještě i s dalšími informacemi, že se chystáte snížit příspěvek na stavební spoření, uvažujete o zvýšení odvodů do sociálního systému pro živnostníky, uvažujete o narovnání nějaké... že byste snížili i částku za vychované dítě, a o mnoha dalších a dalších. A to začalo vylézat až po volbách.

Tady bylo i to, že se četly různé dopisy a e-maily. Já mám fakt jako prostě jeden, ze kterého mi běhá mráz na zádech, a dodneška nevím, co paní odpovědět. A já se ptám a položím tady glosy.

Byli bychom tu dnes a řešili toto zkrácené jednání, kdybyste včas zastropovali? Peníze na kampaň. Vláda po roce má, aby se chlubila, jak úžasně zastropovala. Pojďte sem a řekněte to těm lidem do obličeje. Máme na to se pochlubit, že máme jedno z nejvyšších zastropování, ale nemáme na vaše důchody. Často slýcháme, nebude na vaše důchody. Já bych ještě pochopila ten proces, kdybyste sem přišli s tím, že budete navrhovat současně zmrazení platů politikům, že budete řešit církevní restituce, že současně narovnáte, valorizaci na mateřské naopak zavedete, tak bych ten balíček pochopila. Ale vy si vyberete jenom jedno.

Současně jste zrušili EET. Já vím, bylo to vaše programový prohlášení. Super, ale nevidím v tom moc jako řešení. Dotazovali jsme se, jestli jste hledali úspory jinde. Teď už víme, že zastropované ceny energií nedosáhnou určitě toho stropu, a v rozpočtu byla daná nějaká kompenzace pro ten rozdíl, kde se zastropovalo. Kde jsou ty peníze? Proč nemůžou jít na důchody?

Prosím, nedělejte to. Ještě máte čas přijít a říct, vezmeme to zpět. Máte pravdu, každý má jinou představu o hospodaření. Nevzali jste v potaz ani navýšené příjmy. Nevzali jste v potaz ani to, že ti důchodci to v těch obchodech utratí, prostě nic. Udělali jste si jednoduchou zkratku, která je pro vás jednodušší. Násilím a ohnutím jednacího řádu tady v Poslanecké sněmovně jste se nás pokusili umlčet a zásadní argumenty neslyšíte. Je to o pohledu, kdo jak chce řídit náš stát a státní finance. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. A další přihlášená do rozpravy je paní poslankyně Pokorná Jermanová. Paní poslankyně, i vás se zeptám - deset, nebo pět?

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Ano, paní místopředsedkyně, prosím o deset minut.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Ano. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Vážené dámy, vážení pánové, můj projev možná bude trošku delší, než jsem původně plánovala, protože jsem se včera hlásila do rozpravy, nebo byla jsem přihlášena do rozpravy k legislativní nouzi, ale podle paní předsedkyně Sněmovny nás bylo moc. A ji to zřejmě asi nebavilo, a tak rozhodla, že prostě rozpravu zruší, a zkrátila na právech nejen mě, ale i mé kolegy, kteří byli přihlášeni do rozpravy.

My nyní tady diskutujeme o tom, zda nastaly podmínky pro zrychlené projednávání novely zákona, která má ve svém důsledku v létě sebrat peníze důchodcům. Pokud by se vláda nepustila do této sebevražedné mise, pak by dostávali v průměru zhruba o tisícovku více. A toto má být ohrožení státu, které si vyžaduje legislativní režim využívaný například v době válečného stavu.

Ano, jednací řád počítá s legislativní nouzí a zkrácením projednávání zákonů, ale jen za velmi výjimečných, přesněji mimořádných, situací. Pokud jste vytýkali dosluhujícímu prezidentovi Zemanovi to, že se pohybuje rád na hraně ústavy, testuje, co si ještě může dovolit, provokuje a překračuje své pravomoci, tak právě to samé nyní děláte i vy. Silou se snažíte vyzkoušet hranice toho, co vám ještě projde. Překrucujete legislativu, ždímáte ústavu, pokoušíte občanskou společnost. Děláte přesně to, co jste jinde odsuzovali. Že nedáte na upozornění o neústavním jednání od nás, od opozice, to dokážu pochopit. Vaše jednání však falešně rezonuje napříč odbornou veřejností. Kolik ještě právních expertů se má vyjádřit, aby vás přesvědčilo? Několikrát zde zaznělo, že ministr Jurečka s ústavními právníky mluvil a ti ho ujistili, že by to mohlo projít. Problém je v tom, že se médiím, pokud je mi známo, nepodařilo takové lidi najít. Nezaznamenala jsem nikoho, kdo by řekl, že postup vlády je v pořádku a že nepochybuje o jeho ústavnosti.

Je mi skutečně líto, že tady musíme absolvovat jednání tímto způsobem. Určitě budete říkat, jak jsme my opozice špatní, že obstruujeme a zdržujeme. Milí kolegové, kdybyste nepřicházeli s nesmysly, tak nemáme důvod obstruovat. Je naší povinností chránit občany před chováním této vlády, která přináší chaos, není schopná řídit zemi. Jediné, co dokáže, tak za své chyby trestat své občany. Už nevíte, kde utáhnout kohouty, kde zacpat díry. Přitom vám pořád z rozpočtu teče. Jak je to možné? Nenapadlo vás, že třeba něco děláte špatně?

O důvodech, proč je toto schvalování při úprku nemístné, jsme tu už mluvili, nebo tu mluvili mí kolegové. Evidentně si z toho nic neděláte a vedete si svou. Máte svoji stoosmičku a nějak to tu s námi vytrpíte. Ale nejde jen o to, co se děje teď tady. Jde o to, že pohrdáte celou společností, jednáte z pozice moci, ke které jste se vyšplhali za cenu vytvoření různorodého pětikoaličního slepence. Dá se říci, že ho pohromadě drží jeden společný nepřítel - a tím byl počátku celého koaličního projektu Babiš.

Lidé vás volili, protože jste vytvořili černobílý svět. Ten se vám ale rozpadá spolu s tím, jak se dopouštíte jednoho přešlapu za druhým. Vydávali jste se za velvyslance světla, nyní vypouštíte týden co týden oblaka černého kouře. Dnešní debata o znásilňování jednacího řádu se může stát precedens pro vaše budoucí výpady, kterými zásobujete veřejnost. Přes kopírák to můžete vzít u zrušení podpory stavebního spoření, zvyšování daní, u důchodové reformy jako celku a podobně. Těch balonků, které jste vypustili, je celá řada a už nejsem sama, kdo se v nich nevyzná, jestli ještě letí, anebo už praskly. Právě proto využijeme všech nástrojů, které máme, tedy i prošetření Ústavním soudem, abychom jednou provždy podobným věcem zabránili. Nemůžeme se smířit s tím, že budete standardní procedury obcházet, kdykoliv vás napadne, a budete vyhlašovat legislativní nouzi jako na běžícím pásu.

Běžný legislativní proces, tedy schvalování, které máme nastavené v jednacím řádu, je možné obejít, jen pokud je to opravdu nezbytné a hrozí nám neočekávané nebezpečí. Nic takového ovšem nenastalo. Argumentujete stavem veřejných financí, válkou na Ukrajině, energetickou krizí, inflací. Ale to jsou věci, o kterých víme měsíce, v některých případech více než rok. Není to nic, co by spadlo z nebe bez varování, co by se událo ze dne na den. V takových případech není důvod běžné demokratické procesy opomíjet a obcházet.***




Přihlásit/registrovat se do ISP