(20.00 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A já tedy konstatuji nejen to, že je 20 hodin, ale i že Sněmovna rozhodla, že nyní přistoupíme k hlasování. (Hluk v jednacím sále.) Já tedy nejprve ukončím tuto rozpravu a ještě zagonguji, přivolám kolegyně a kolegy z předsálí. Přednesu návrh usnesení. (Požadavky z pléna na odhlášení.) Slyším, všechny vás odhlásím. Prosím přihlaste se opět svými identifikačními kartami a já tedy přednesu návrh usnesení.

 

"Poslanecká sněmovna konstatuje, že nadále existují podmínky pro projednávání vládního návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, sněmovní tisk 392, ve zkráceném jednání."

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro, nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 47 bylo přihlášeno 171 poslanců a poslankyň, pro 99, proti 72. Konstatuji, že návrh usnesení byl schválen.

 

(O slovo se hlásí poslankyně Schillerová.) Prosím, s přednostním právem. Prosím, paní předsedkyně.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Tak zůstalo nám tam 43 přihlášených ve chvíli, kdy jste ukončili rozpravu a přistoupili k hlasování. (Výkřiky z poslanecké lavice před řečnickým pultíkem.) Nekřičte na mě, pánové. Zatím jsem vás na mikrofon neslyšela promluvit ani jednou, prostřednictvím paní místopředsedkyně. Tak pojďte na mikrofon s těmi siláckými řečmi! (Potlesk v levé části jednacího sálu.) Takže já doufám, že teď přichází ta chvíle, kdy budeme moci hovořit k tomu nejzásadnějšímu, a to je samotný zákon o důchodovém pojištění, respektive jeho novela. Nebo snad ne? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A já tedy nyní otevírám bod číslo 1, vládní návrh zákona, kterým se mění zákon... (Poslankyně Schillerová se hlásí o slovo. Hluk v jednacím sále.) Já se omlouvám, to už opravdu... Ještě k hlasování? Aha, k hlasování. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Takže skutečně poprvé za deset let se to stalo. Hlasovala jsem proti, a na sjetině mám pro. Zpochybňuji... (Bouřlivý potlesk s výkřiky v levé části jednacího sálu.) Děkuji, děkuji za uznání. To víte, stane se to každému. Zpochybňuji hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Chápu. Budeme tedy hlasovat nejprve o přijetí námitky. Byla přednesena námitka proti hlasování.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro přijetí, nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je případně proti?

hlasování číslo 48: 171 hlasujících, pro 169, proti 1, čili námitka byla přijata a my tedy zopakujeme hlasování. (Hluk v jednacím sále přetrvává.)

 

Jenom připomenu, jde o hlasování o návrhu usnesení, kterým konstatujeme, že nadále existují podmínky pro projednávání vládního návrhu zákona, sněmovní tisk 392, ve zkráceném jednání.

Kdo je pro toto usnesení, nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti, nechť taktéž zmáčkne tlačítko a zvedne ruku.

hlasování číslo 49 bylo přihlášeno 171 hlasujících, pro 97, proti 73. Opět konstatuji, že návrh usnesení byl schválen.

 

A tímto tedy přistupujeme finálně k bodu číslo 1 této schůze. Bod tímto otevírám a je jím

 

1.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb.,
o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 392/ - zkrácené jednání

Tento návrh uvede pan místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Poprosila bych, velmi důrazně bych poprosila, ať ti, kteří chtějí hovořit, opustí sál. Prosím, pane vicepremiére, ujměte se slova.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, veřejnosti, pěkný večer. Já si tedy dovolím i teď uvést celý tento sněmovní tisk číslo 392, tedy novelu zákona o důchodovém pojištění. Tou podstatou tohoto návrhu je stanovit nově pravidla pro mimořádnou valorizaci, která bude v červnu letošního roku, pro kterou byly naplněny zákonné podmínky a u které tímto návrhem chceme provést parametrické změny zákona tak, aby průměrné důchody v České republice byly zvýšeny o 760 korun. Tím se průměrný důchod v České republice dostane přes hranici 20 000 korun a vůči průměrné mzdě v této zemi se dostane na rekordní výši více jak 50 % výše průměrného důchodu vůči průměrné mzdě. Tedy sečteno, podtrženo, za rok a půl bude nárůst té nominální výše důchodů o necelých 5 000 korun. Nicméně tento návrh přichází v situaci, kdy za poslední více než rok Česká republika prožívá extrémní, vysokou inflaci, na kterou jsme tady v loňském roce reagovali tím, že kromě řádné valorizace byly v roce 2022 další dvě mimořádné valorizace. (Řečník se odmlčel, čeká na ztišení hluku v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Poprosím o klid v sále. Stejně tak poprosím, aby ti, kteří hovořit, hovořili mimo. Děkuji. (Hluk v jednacím sále přetrvává.)

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Byly dvě mimořádné valorizace, které, i když nebyly kryty rozpočtem a jeho návrhem pro rok 2022, tak byly logicky následně vyplaceny a byly do rozpočtu doplněny.

Když vláda připravovala rozpočet na rok 2023 v srpnu loňského roku, tak nebylo úplně možné přesně predikovat částku, která bude nutná pro letošní mimořádnou valorizaci, se kterou vláda nicméně počítala. Říkali jsme to opakovaně, já i pan ministr financí i někteří další členové vlády, s tím, že to podle té aktuální výše následně bude do rozpočtové kapitoly Ministerstva práce a sociálních věcí doplněno v průběhu roku 2023. Odhad té inflace, respektive odhad té náročnosti na rozpočet u té mimořádné valorizace pro letošní rok, byl do úrovně zhruba 20 miliard korun. Takto už jsem se i já opakovaně ve veřejných sdělovacích prostředcích vyjadřoval, ve sdělovacích prostředcích, média a podobně. Když jsme 10. února viděli výsledek inflace za leden, tak to bylo něco, co překvapilo nejenom mne jako ministra práce a sociálních věcí, ale i mnoho dalších renomovaných ekonomů, protože to meziměsíční srovnání mezi prosincem 2022 a lednem 2023, to byl opravdu velmi výrazný nárůst a došlo k naplnění nejenom těch zákonných podmínek, ale došlo k tak významnému nárůstu těch rozpočtových dopadů... (Výkřik z levé části jednacího sálu: Ticho!)***




Přihlásit/registrovat se do ISP