(20.20 hodin)

 

Poslanec Viktor Vojtko: Dobrý večer, dámy a pánové. Dovolte mi, abych z pozice zpravodaje krátce promluvil o projednávaném sněmovním tisku číslo 392. Ve výboru pro sociální politiku jsme ho na 26. schůzi projednali dne 22. února 2023 a přijali jsme následující usnesení:

"Po úvodním slově ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky, zpravodajské zprávě poslance Viktora Vojtka a po rozpravě výbor pro sociální politiku Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR

I. navrhuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby se konala obecná rozprava o návrhu zákona;

II. navrhuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby se vedla podrobná rozprava ke všem částem návrhu zákona;

III. navrhuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby své jednání k tomuto návrhu zákona ukončila nejpozději do 21.00 hodin dne 28. 2. 2023;

IV. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby vyslovila souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, sněmovní tisk 392;

V. zmocňuje zpravodaje výboru, aby

se stanoviskem výboru seznámil schůzi Poslanecké sněmovny,

ve spolupráci s legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny provedl příslušné legislativně technické úpravy.

Takže tolik k tomu usnesení samotnému. Pan ministr zdůvodnil poměrně podrobně jak dnes, tak v předchozích dnech samotný zákon. Dovolte mi se k němu vyjádřit spíše z té formální stránky věci jako zpravodaj. Mění se jím konkrétně tři zákony: zákon o důchodovém pojištění, zákon o protiprávnosti komunistického režimu a odporu proti němu a zákon ocenění účastníků národního boje za vznik a osvobození Československa a některých pozůstalých po nich, o zvláštním příspěvku k důchodu některým osobám, o jednorázové peněžní částce některým účastníkům národního boje za osvobození v letech 1939 až 1945 a o změně některých zákonů.

Tohle všechno nás teď čeká. Ale protože bylo k zákonu podáno asi 360 pozměňovacích návrhů, tak věřím, že velká část Poslanecké sněmovny se s ním seznámila velmi podrobně. Pro kontext bych pouze doplnil to, co bych na něm nejvíc ocenil, to je, že valorizace, která je v něm nastavena, je rozdělena na dvě části, a to na část fixní ve výši 400 korun a na část procentuální ve výši necelá 3 % z procentní výměry důchodu, což je i doporučení celé řady ekonomů. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Ještě načtu došlé omluvy, které v mezičase dorazily. Omlouvá se pan poslanec Michael Kohajda od 19.45 hodin z pracovních důvodů, paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová od 17.21 hodin z rodinných důvodů, pan poslanec Milan Wenzl od 16 hodin ze zdravotních důvodů, pan ministr Jozef Síkela z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, pan ministr Vlastimil Válek do 13 hodin z pracovních důvodů. Tímto jsme vypořádali došlé omluvy.

Já přivolám kolegyně a kolegy z předsálí a nyní rozhodneme, zda povedeme obecnou rozpravu. (Žádost o odhlášení.) Ano, ještě vás všecky odhlásím, slyšela jsem. Prosím, přihlaste se opět svými identifikačními kartami. Poprosím o chviličku strpení, než obdržím případně náhradní kartu, abych mohla také hlasovat. (O slovo se hlásí poslankyně Schillerová.) Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Omlouvám se, paní místopředsedkyně - je tady dost hluk - můžete znovu formulovat, o čem hlasujeme? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Ano. Nyní rozhodneme, zda povedeme obecnou rozpravu. Všichni byli přivoláni z předsálí. Já jsem pouze požádala z důvodu toho, že mi nefunguje nyní náhle hlasovací karta - už funguje. Je to tak, v posledním okamžiku to většinou dopadne. Moc děkuji za pomoc.

 

Nyní tedy rozhodneme, zda povedeme obecnou rozpravu. Všichni víme, o čem hlasujeme.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro, nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti, nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku.

hlasování číslo 50 hlasovalo 163 poslanců a poslankyň, pro 70, proti 75. Konstatuji tedy, že obecná rozprava se nepovede.

 

(Poslanci hnutí ANO a SPD buší pěstmi do lavic.) Vzhledem k tomu já tedy otevírám rozpravu podrobnou a vnímám, že s přednostním právem... (Poslanec Okamura se hlásí o slovo.) Mám tady pořadí. Ano. Konstatuji, že stejně jste přihlášen jako první a hlásil jste se i nyní. Prosím, můžete hovořit, pane předsedo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Paní místopředsedkyně, teď jste to trošku pomíchala. Já jsem chtěl reagovat na to hlasování. Dobrá.

Musím se důrazně ohradit proti tomu, že jste tady zamázli obecnou rozpravu k tomu, že chcete okrást 3,5 milionu důchodců v průměru o 1 000 korun měsíčně! (Potlesk poslanců SPD.) Od samých vládních poslanců jsem tady slyšel opakovaně před chvílí, že konečně jsme u toho zákona, že konečně jsme se dostali k tomu zákonu. No tak já jsem očekával, že tedy o tom budeme diskutovat, o tom, že tedy chcete okrást 3,5 milionu důchodců - invalidních, starobních, vdovských, sirotčích. My se k tomu prostě chceme vyjádřit. Vy nás chcete umlčet, vy tady chcete zcenzurovat opozici. My tady zastupujeme obě opoziční strany, miliony voličů, a vy nám neumožníte mluvit k zákonu, když se tedy otevřela obecná rozprava? Já proti tomu důrazně protestuji. Myslím si, že to je úplně v rozporu s jakýmkoliv chováním vůbec v Poslanecké sněmovně.

Rád bych k tomu ještě dodal, že samozřejmě poslanecký klub SPD trvá na tom, protože teď jste si prohlasovali, že bude jenom podrobná rozprava. My jsme podali 102 pozměňovacích návrhů a důrazně vás varuju, abyste omezovali naše poslance v tom, aby zdůvodňovali pozměňovací návrhy. Protože vidíme tu klauzuli, že můžete vaší vládní většinou nás tady válcovat, že si prohlasujete pět minut na poslance, že může mluvit. Já před tím důrazně varuju, protože veřejnost se prostě musí dozvědět, že vládní pětikoalice ODS, TOP 09, STAN, KDU-ČSL a Pirátů chce okrást 3,5 milionu důchodců od června o tu zákonnou valorizaci. My o tom prostě chceme mluvit. Veřejnost to musí vědět a musí vědět, že SPD tady proti tomu bojuje. Je nás jenom 20 proti 108 vládním poslancům.

Takže já vás chci tady důrazně požádat, přestože vidíme tu vaši aroganci vůči těm 3,5 milionu důchodců... Já tu vaši aroganci skousnu, to je v pořádku, jsem bojovník a stejně neustupuju. Já jsem zvyklý jít buď dopředu, nebo šikmo dopředu - (Smích v sále.) - ale nikdy ne dozadu. Takže to je v pořádku. Ale pak stejně upravím ten krok dopředu, to jenom abych se vyhnul té překážce. To znamená, já jsem chtěl na to říct, že my trváme na tom, že našich 20 poslanců podalo 102 pozměňovacích návrhů. My je potřebujeme zdůvodnit a máme na to právo, máme právo je načíst. Ne že ne. Ale prostě nelze naše pozměňovací návrhy načíst během pěti minut.

Za druhé, já bych byl velmi nerad, a důrazně před tím varuju, aby se omezovala přednostní práva. Protože já jsem se konečně dostal tedy, byť jsem tedy nerad, já bych byl rád, já jsem sám navrhoval, aby se hlasovalo až v neděli ve 20 hodin, kdy jsem tušil, že už bychom mohli vládní pětikoalici vysílit a že už bychom vás mohli zlomit na sílu. Bohužel můj návrh tady neprošel. Dobrá, dostali jsme se do té fáze trošku dřív, než jsem tedy si přál. Ale prostě trvám na tom, abychom se my s přednostním právem mohli plně vyjádřit k tomuhle vašemu asociálnímu zákonu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP