(20.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Mimochodem k tomu, jak jsem tam přihlášen, teď mluvím k hlasování. Moji přihlášku s přednostním právem využiji až zítra, protože samozřejmě předpokládám, že my si vezmeme pauzu na poradu poslaneckých klubů, protože tohleto je nehorázné, co tady předvádíte. To je nehorázné! A my se prostě potřebujeme poradit. Nevím, jak poslanecký klub ANO, ale předpokládám, že k tomu se vyjádří paní předsedkyně druhé opoziční strany, předsedkyně klubu. Ale my se ještě musíme poradit nad tím vaším postupem, to znamená, očekávám, že to bude zítra samozřejmě. A hlavně důrazně varuji před tím, abyste omezovali načítání pozměňovacích návrhů. Protože to tedy by bylo už za hranou.

Za sebe říkám, že je to absolutní nehoráznost, že jste neumožnili poslancům... nejenom že jste desítkám poslanců neumožnili se dokonce vůbec vyjádřit ještě k věci, dokonce vůbec, co jsme tady od úterý. No, to je tedy neuvěřitelné, že poslanec, který je přihlášen a už je tady třetí den přihlášen, tak vy normálně neumožníte ani, aby se vyjádřil k té věci. A evidentně neumožníte ani teď. To znamená, tady máme spoustu poslanců v poslaneckých klubech. Já opravdu říkám, že je to nehorázné, že jste zamázli obecnou rozpravu. Přitom já bych čekal, že vy se nebudete stydět za to, že chcete okrást 3,5 milionu důchodců. Ale vy se dokonce stydíte za to, aby se o tom veřejně diskutovalo. Vy to chcete cenzurovat, aby se o tom veřejnost nedozvěděla. Ale to tedy ne. My uděláme všechno pro to, aby se všichni ve veřejnosti dozvěděli, co jste udělali 3,5 milionu důchodců, respektive co se chystáte udělat. Takže já důrazně proti tomuto protestuji a budu dál tady bojovat za SPD ze všech sil proti tomu, abyste okradli ty důchodce. Děkuju. (Potlesk z lavic SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Jenom zkonstatuji, aby bylo každému zřejmé, že přednostní práva se samozřejmě mohou přihlašovat opakovaně, jak budou chtít. (Hlásí se poslankyně Schillerová.) Jenom tady už je v pořadí pan poslanec Radim Fiala, který není patrně přítomen v sále. A vy jste hned další. Tady bývají běžné gentlemanské dohody. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Dočkala jsem se, že jste dospěla k tomu správnému závěru, že mě necháte promluvit. Děkuju. Už jsem se trošku bála, jestli mě nevykážete z místnosti.

Tak. No, neuvěřitelné, co se tady stalo. Neuvěřitelné! To jsme tedy opravdu nečekali. Takže vy se tady rozhodnete na poslední chvíli na koleně tak citlivou věc, jako je valorizační schéma pro důchodce, změnit. Měníte důvody. Včera nám tady zase říkal něco pan ministr Jurečka o rozjetém vlaku. Když jsem dnes argumentovala ve svém dlouhém projevu k tomu, tak prostě jsem čekala na jeho zásadní projev. Moc jsem toho neslyšela, pomalu jsem nevěděla, na co bych tam reagovala.

Nejdřív omezíte vůbec vystoupení ve fázi, kdy se projednávaly důvody pro stav legislativní nouze, pro projednávání tohoto zákona ve stavu legislativní nouze. Pak, když moji kolegové chtěli dávat návrhy na změnu té hodiny, kdy se bude hlasovat, tak jste rozhodli, že může být jenom dvacet, nebo kolik jste řekli, těch protinávrhů. (Reakce poslance Blahy z první lavice.) Ano, vy jste zřejmě ústavní právník, pane kolego, prostřednictvím. Nepokřikujte na mě. Kdyžtak poprosím paní místopředsedkyni, aby zjednala nápravu. Nepokřikujte na mě. Kdyžtak mi to přijďte říct sem na mikrofon. Já se vás rozhodně nebojím, prostřednictvím paní místopředsedkyně.

Pak jsme tady zažili jakýsi náznak vašeho... Vy jste si uvědomili, co jste provedli včera, tak jste dnes odhlasovali, řekla bych trochu škodolibě, protinávrh mého kolegy Patrika Nachera. Stejně jsme skončili v době, kdy tady bylo 63 přihlášených, včera to bylo obdobné. A teď jsme se konečně dostali k tomu zákonu, k tomu meritu věci, k tomu, o co tu celou dobu jde - o to, že chcete vzít důchodcům v průměru 7 000 korun, že prostě to děláte kvůli 15 miliardám při výdajích 2 biliony 223 miliard, pokud to říkám přesně, že prostě neumíte řídit státní finance, veřejné finance, že máte za únor největší schodek vůbec v historii této země. A tak bych mohla pokračovat. Měla jsem to už dneska přes hodinu, hodinu a půl jsem tady měla na toto téma projev. Samozřejmě pan ministr financí vždycky zmizí ze sálu, když mluvím o těchto věcech, místo aby šel a argumentoval.

Tak teď jste to korunovali tím, že nám neumožníte obecnou rozpravu. Tak to je skutečně absolutní pošlapání - pošlapání našich práv. Je to něco, s čím jsem se nikdy nesetkala. A když to konzultuji se svými zkušenými kolegy, kteří jsou tu třeba několikáté období, tak říkají, že něco takového nezažili. Budete sbírat plody tohoto svého počínání. Bezesporu budete. Nicméně vám mohu říct, že po tomto, co jste udělali, skutečně my nemáme zájem v tuto chvíli začít načítat v rámci podrobné rozpravy. My se poradíme na klubu, jak dál.

Takže já si beru dvě hodiny na jednání klubu hnutí ANO. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Čili nevnímám jiného předsedu klubu, takže vyhlašuji přestávku do 22.35 na základě dvouhodinové žádosti klubu hnutí ANO. (Poslanec Okamura hovoří z pléna.) Je to tak. Je to jednoznačné, všem jasné. Do 22.35, jak jsem říkala, je přestávka na poradu klubu hnutí ANO. Poté se zde opět sejdeme. Klidný večer.

 

(Jednání přerušeno ve 20.36 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP