(22.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Paní poslankyně, já jsem nic neprivatizoval v rámci kuponky, to vy jste dělali kuponku, ano? Zkuste si to nastudovat, když na mě mluvíte! Já jsem vyrostl na americké bance, ne na bankách, které vy jste zničili a potom ČSSD prodala za hubičku.

Takže znovu opakuji, jaký je tady problém? Tady je problém inflace. Máme třetí nejvyšší inflaci v Evropě - 19,1. Tato vláda inkasuje stovky miliard z inflace. Tento rok je to víc než 200 miliard a celkově i nárůst odvodů sociálního pojištění meziročně je plus 60 miliard. Celkově státní rozpočet dostane 340 miliard. Takže pane premiére, já vím, že všechny ty návrhy, které jdou od nás, jsou pro vás nepřijatelné, ale zkuste se nad tím zamyslet.

Vykoupí ČEZ vlastní akcie. Hodnota 30 % akcií je 166 miliard. To je tržní cena. Je tam 200 miliard nerozděleného zisku. Já vím, že v těch 30 % jsou zase kluci, kteří vyrábějí tu elektřinu, ale zkuste s nimi jednat, zkuste to vykoupit, budete mít 100 % ČEZu. ČEZ bude vlastnit terminál LNG. Tam dělal tu smlouvu ten advokát mezi ČEZem a státem například. Náhodička. Máte 20 % distribuce plynu, máte lithium, můžete koupit zásobníky RWE, které ČSSD zprivatizovala, Transgas, a můžete na tom budovat státní energetický komplex. Vy jste vykládali, že něco postavíte. A proč? Kupte si zásobníky od RWE na plyn. A proč to neuděláte? Nebude to stát ani korunu. Ani korunu to nebude stát! A tím pádem, když snížíte cenu elektřiny na 1 500 korun za megawatt, tak vyřešíte vše. Všichni občané platí elektřinu, všichni výrobci platí elektřinu. Všude. Všude.

Stovky miliard teď jsou přesunuty do rukou výrobců. Takže já nechápu, proč to neuděláte. Státní rozpočet by to nestálo ani korunu. Nejnižší inflace, jedna s nejnižších inflací po Lucembursku, je Španělsko. Ti to udělali. A Macron to taky udělal. Sedíte vedle něho na Evropské radě. Má 7 %. Takže tím byste srazili tu inflaci, jak jsme to my udělali minulý rok, tedy 2021. Teď se divíte, že to skončilo. Když skončil energetický tarif a vy jste nepokračovali v tom snížení DPH, tak vyřešíte všechno, i ty potraviny. Víte, já nevím, jestli víte, že ti pekaři mají velkou spotřebu, i ta výroba uzenin a všechno, že to má spotřebu elektřiny. Všichni mají spotřebu elektřiny. Takže jednou ránou vyřešíte. Budete platit méně za inflační doložku církevních restitucí. To je 8 miliard. Tam jste to udělali. Super deal. No a ti naši důchodci nemusí tolik platit. Takže to je jednoduché a já nechápu, proč to nechcete.

Takže mým kolegům tady byla omezena ústavní práva promluvit. Včera jich bylo 66 a dneska 63. Mě fascinovalo vystoupení pana poslance Haase. Já jsem to pozorně poslouchal. A to je zase potvrzení té totality. Pan poslanec nám vlastně sdělil, že ví na beton, kdo vlastně bude sedět v tom Ústavním soudu. Tak nám dejte ten seznam! Takže vy máte všechno. Vy už dopředu víte, kdo bude sedět na Ústavním soudě. Tak teď tam předseda je antibabišovec pan Rychetský. Ten vám udělal ten zákon, abyste si mohli udělat tu koalici, abyste nás mohli porazit - pět proti jednomu, super! Stále se opakuje, jak jsme prohráli volby. ODS s námi prohrála volby osmkrát. Osmkrát! Ale to vlastně média nepíšou, protože říkají, my jsme prohráli volby. Ale to nevadí. Takže nová totalita byla potvrzena. Pan doktor přesně ví, že Ústavní soud to zkrátka zamázne.

A přece všichni víme, jak to máte namyšleno, ne? Zítra nás zaříznete, abyste měli hezký víkend. Samozřejmě děláte propagandu, paní Decroix tam sdílí nějakého důchodce, který je všude v Evropě. Neuvěřitelné! A pan Jurečka tady mluví, že ty rodiny, jaké mají příjmy. Tak jim přidejte! Pokud tady argumentujete procenty mezi důchody, kterým jste dali - ODS v roce 2010 nula, 2014... (nesrozumitelné), tak to navyšte ty platy! Tady hlídají policisté. Mají navýšení jenom 10 %. Tak jim dejte víc! To procento se vyrovná, ne? To je jednoduché. A budete mít vyšší odvody. Vy víte, už za deset let vlastně, pan Jurečka nás tady přesvědčoval, kolik bude výnos ze sociálního pojištění, jaké budou platy. On už to ví dopředu. To je neuvěřitelné. Fakt. Přitom ten rozpočet kolikrát už jste měnili.

Takže já se vrátím k té totalitě. Takže jak to máte namyšleno? Zítra nás zaříznete, což by bylo dobré, kdybyste nám sdělili, v kolik hodin, abych byl tady, já potřebuju klikat. Vylepšuji skóre. Osmého je to v Senátu, ne? Tak to máte v plánu. Večer je hotovo. A v devět je inaugurace a pan prezident řekl, že se vyjádří desátého. A tam se uvidí, jestli je to je totální totalita, jestli i pan prezident, váš kandidát, bude součástí této nové totality, nebo, jak se to často stává, když je někdo zvolen, tak zapomene a bude hodný a bude chtít spojovat. Spojovat tu rozdělenou společnost, kterou rozdělila média samozřejmě. Hlavně média. Provládní média. Polistopadový kartel.

Takže ta vaše totalita, já bych vám připomněl, kolik jste měli hlasů: 2 333 681. Měli jste 43,4 %. Voleb 2021 do parlamentu se zúčastnilo 5 375 090 voličů. Takže vy nezastupujete a upíráte právo zástupcům 1 972 050, kteří se dostali, dvě opoziční strany, a 1 069 359, které se nedostaly. Takže vy zastupujete 43 % voličů, kteří volili do parlamentu, a totálně nás válcujete tady! Mí kolegové nemůžou mluvit. Vážení kolegové, vy nejste na tom tak dobře jak já, protože vám jenom zakazují mluvit, ale na mě už jsou dva zákony. Lex Babiš jedna. To je, o čem mluvil kolega Nacher, že nemám koaliční potenciál. Když jsem říkal Sobotkovi, že ta letecká záchranka smrdí, tak mi na vládě řekl, vy máte Kapsch. Říkám, cože? My máme Kapsch? Vy si myslíte, že my krademe? Ne, my nekrademe. Proto já nemám koaliční potenciál. Nemám. Pan Nacher se směje. Nemám koaliční potenciál. A přišel lex jedna.

A před chvílí tady vystoupil člověk, který je nemocný Babišem. Diagnóza Babiš. V jeho věku jsem normálně pracoval, v životě by mě nenapadlo jít do politiky. A připravuje lex Babiš dva. Takže musíte se snažit. Zatím vám berou jenom slovo, ale na mě už jsou zákony. Speciální zákony! (Potlesk poslanců ANO 2011.) Protože ti, kteří jsou bohatí, tak nemůžou jít do té politiky, ne? To není ta správná parta, tak je potřeba je zlikvidovat. Takže nevím, proč tady vůbec pan poslanec vystupoval.

Takže ta nová totalita. Mají všechno a dělají si, co chtějí. A samozřejmě neříkají pravdu, že nejsou peníze a že na to nemáme. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP