(22.40 hodin)
(pokračuje Radek Vondráček)

My jsme vám vyšli vstříc, my, konstruktivní opozice, jsme hlasovali, pro to, že se bude v osm hlasovat, ačkoliv je to v rozporu s jednacím řádem. Ten Ústavní soud to řekl naprosto jasně. My jsme porušili jednací řád, vyšli jsme nějakým způsobem vstříc. Odměna se dostavila během pár minut. Vy jste zařízli obecnou rozpravu. Takže debata není žádná. (Předsedající: Čas prosím.) Já se ještě přihlásím. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Ještě upřesnění omluvy, která došla. Pan poslanec Igor Hendrych upřesňuje, že se omlouval dnes ráno od sedmi do devíti hodin. Tak abychom to měli přesně.

A ještě chce na proběhlou rozpravu reagovat pan poslanec Radek Vondráček. Je to nezvyklé. Je to opravdu nezvyklé, ale budu benevolence sama. Jedno... umožním. Prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: To nejste benevolence sama. Já přece reaguji na svého předřečníka, na průběh rozpravy v souladu s čl. 60 § 60 jednacího řádu Poslanecké sněmovny. Žádná benevolence sama. Já reaguji na pana Michálka. A já jsem mu ještě chtěl říct, že... Ne, ne, já reaguji na průběh rozpravy a vy mi najděte, že můžu reagovat jenom jednou, a máte u mě stovku. (Smích a potlesk v sále.)

Takže zpátky k tomu. Já chci jenom říct, že každý zákon, který tady přijímáme, tak by měl projít nějakou demokratickou diskusí, to je podstata legitimity toho parlamentního postupu, té procedury. To je taky podstata toho, aby to tam případně mohl zkoumat ten Ústavní soud, že může vlastně znát názory těch stran. A vy jste vlastně tu materiální, tu meritorní debatu vůbec nepřipustili. On to tady v podstatě dobře říkal myslím kolega Kolovratník: tak jsem si za expertné někoho najal, mám tady připravené podklady, a vůbec jsem nepřišel na řadu. Takže aby byl ten zákon uvěřitelný, aby byl legitimní, tak vyžaduje nějakou debatu, od toho tady jsme, od toho je ten parlament a vy jste ho obešli. A já jsem byl v té televizní debatě a tam ten pan profesor právě upozorňoval, že když bude tímto způsobem ochromován parlament, tak potom to vede až k totalitním praktikám. (Potlesk z řad poslanců koalice.) A já říkám, že ty totalitní praktiky tady zavádíte vy, tak si prosím vás netleskejte, prostřednictvím paní předsedající. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: A nyní je s přednostním právem přihlášen pan předseda Andrej Babiš. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Andrej Babiš: Takže dobrý večer, vážení spoluobčané, dámy a pánové. No, já jsem se těšil, že budu první, ale byla tady dvě vystoupení. A Radek Vondráček má pravdu. My tady máme novou totalitu. Já jsem se dneska ráno omylem díval na ČT24 a to je samozřejmě provládní televize. Vyhrála volby pětikoalici a vyhrála volby panu prezidentovi. Takže - a já dneska nebudu číst o České televizi, to si nechám na zítra ráno, když se znovu vrátím, a tam jsem se vlastně dozvěděl, protože byla dotazována redaktorka z jedné sekty, taková novinářská sekta, která patří panu Bakalovi, který samozřejmě rozkradl OKD, vzal si 130 miliard, slíbil ty byty horníkům za 40 000, že jim prodá, na to zapomněl, a potom dneska ti důchodci, horníci, platí 9 až 10 tisíc měsíčně nájem. No a ti, kteří udělali tenhle největší privatizační tunel v historii naší země, ta agentura, jeden radí panu premiérovi no a druhý, ten advokát, který k tomu pomáhal, ten řídí Ministerstvo průmyslu. Občas dělá smlouvy mezi ČEZem a státem.

Takže tady je nová totalita médií, protože ti oligarchové, kteří vlastní ta média - (Smích a potlesk z lavic koalice.), a ten - ano, ti oligarchové, a děkuju, že jim tleskáte, protože samozřejmě to jsou vaši sponzoři. A už to, že vám dovolí vlastně, abyste se dostali do těch médií, protože tradičně ty strany nemají peníze ani média. A já jsem rád, že paní Zlámalová vystoupila, kdy řekla, že všechny pražské redakce jsou proti Babišovi, včetně iDNES, iDNES jsou proti. A víte proč? No protože zkrátka ti oligarchové dali jednoznačný pokyn.

Takže dneska ráno jsem se dozvěděl od té redaktorky, a samozřejmě je to ten - jsem se dozvěděl, že vlastně pan Okamura tady mluvil nesmyslně a že celá tato šaškárna, která tady probíhá, je kvůli tomu, aby Babiš vyhrál volby zase. Tak neuvěřitelný.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já vás přeruším, požádám kolegy, aby opustili sál, kdo si chcete hovořit, ať je tady důstojné prostředí. Prosím.

 

Poslanec Andrej Babiš: Já jenom připomenu, že my jsme ty volby už vyhráli osmkrát. A já, když pan premiér o tom mluví, tak já jsem ještě neslyšel, kdy bude ten spojující sjezd TOP 09, ODS a KDU-ČSL.

Takže Česká televize ignoruje Babiše. Je to uvěřitelné. Je to uvěřitelné. A já vám zítra budu tady číst z analýzy předvolebního vysílání České televize, ale pokud budete zvědaví, tak můžu to přečíst i dneska, 62 reportáží, negativních zpráv o... Ale proč to tak je? Protože tam chodí nějaký nezávislý. Teď koukáme na jednu ekonomku, která je nezávislá, akorát dělá poradkyni pana ministra školství. Takže jsme se dozvěděli, o Babišovi jsme se nic nedozvěděli, protože Babiš tady navrhl, a opakovaně, pane premiére, jsem tady rád, že jste tady, že můžete, když jste tady všechno zprivatizovali a všechno je v cizích rukou, tak můžete konečně ten ČEZ vykoupit. (Poznámka z pléna.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP