(23.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Ale vraťme se k tématu. Podle mého názoru jde v případě pokusu dnes vyhlásit legislativní nouzi jednoduše o snahu o omezení zákonodárné procedury parlamentní většinou. Nic víc za tím není. Za chvíli se s takovou může stát, že bude Poslanecká sněmovna pracovat povětšinou v režimu legislativní nouze. Kdykoliv bude na pořadu kontroverzní zákon, se kterým má opozice problém, tak ho vyhlásí. Nejde o první pokus vlády něco takového udělat. Vláda prostě jen včas nereagovala na vývoj, který byl známý po řadu měsíců, a teď se na poslední chvíli snaží prosadit změnu zákona. A musím podotknout, oprávněně se bojí obstrukcí opozice. Je totiž naší povinností a odpovědností, když už ji vláda nemá, zastat se oprávněných nároků velké části občanů. Musíme zamezit tomu, aby chyby vlády odnášeli ti nejvíce zranitelní. Chtěla bych jen připomenout, že nejde jen o starobní důchodce, ale například i o invalidy. Obě tyto skupiny nemají jiný způsob, jak kompenzovat ve svém rozpočtu rostoucí ceny, než z důchodu.

Vláda by vlastně měla být ráda, protože se ji snažíme uchránit od čeho? Od blamáže. Je totiž velmi pravděpodobné, že pokud by nakonec pětikoalice na sílu změnu valorizace prosadila a všechno proběhlo podle jejího vysněného scénáře, tak téměř s jistotou narazí u Ústavního soudu. Chyba. Pan právník z ODS tvrdí, že mají to v kapse, že ten soud zná a takhle rozhodne, už to ví dopředu. Nedává pozor ještě k tomu. Pak bude muset doplácet, rozdíl důchodcům přepočítávat. Zda toto odnesou jak příjemci důchodů, tak ale i úředníci, kteří jsou této vládě rovněž trnem v oku? Znovu budou muset dělat práci, kterou by nemuseli, budou muset odkládat běžnou agendu, a pak se na ně snese zase vlna kritiky. Že za to může vláda, která neustále vymýšlí další nesmysly, to jim premiér Fiala určitě nepřizná. Až to někomu může asociovat parafrázi výroků z Básníků o vymýšlení lejster. Těch změn a nových lejster ve stylu odvolávám, co jsem odvolal, má tato vláda na svědomí už nespočetně. Tato vláda za 430 dní ani jednou nevyhodnotila to programové prohlášení vlády, které vlastně stále mění. A za chvíli podle mě není potřeba žádné. Pokud bude tímto způsobem pokračovat, tak pro lidi, úředníky klesne na nulu jakákoliv šance se v platných předpisech a lejstrech orientovat.

Legislativní nouze není institut, který by bylo dobré zneužívat. A v tomto konkrétním případě o jeho zneužití jde. Těžko lze předpokládat, že by se Ústavní soud zachoval jinak, než naložil se stejným zněním jednacího řádu před lety. Připomenu, že tehdy dospěl k závěru, že stav legislativní nouze je možné vyhlásit dvěma způsoby. První je schválený ústavní většinou, a to bez hlasu opozice pětikoalice nedokáže, a druhou je bezprostřední hrozba podobná jako válečný stav. Konkrétně, tady zase budu citovat. Je-li bezprostředně ohrožena svrchovanost, územní celistvost, demokratické základy České republiky nebo ve značném rozsahu vnitřní pořádek a bezpečnost, životy a zdraví, majetkové hodnoty nebo životní prostředí, nebo je-li třeba plnit mezinárodní závazky o společné obraně, může se vyhlásit podle intenzity územního rozsahu a charakteru situace nouzový stav, stav ohrožení státu nebo válečný stav. Nic takového tu ale nehrozí. - Hrozí! Tady je ohrožena ta demokracie přece. 43 %. Politik, který zastupuje jenom 43 % voličů, si tady dělá, co chce. V naší zemi všechno ovládli. Koalice si zahrává s nástrojem, který by měl být používán velmi citlivě. Balancuje na hraně porušování lidských práv. Ano, super. Já taky nemám právo být v politice. Proto dělají ty lex Babiš jedna, dva, tři, čtyři a tak dále.

Při jednání v režimu legislativní nouze dochází ke zkrácení legislativních procedur a omezení práv parlamentních opozice. Relativizují se tak demokratické principy, na nichž je naše demokracie postavena. Považuji to za mimořádně závažné ohrožení kvality demokracie občanské společnosti. Tato vláda to dělá různými způsoby, opakovaně. Zmíním zde restrikce, regulace a manipulace v rámci mediálního prostoru. No tak to je jasný, ale ČT si necháme na zítra. Nechci zde malovat čerta na zeď, ale z chování Fialovy vlády nemívám dost často dobrý pocit. Už jen to, že dělí společnost na demokratickou a nedemokratickou. Ano. Ten 1 milion 951 (tisíc) voličů, co mě volili v prvním kole, byli nedemokratičtí, jak říkal pan premiér. No a nesvědčí to o tom, že by pětikoalice slepená na platformě novodobé národní fronty, hezky, chápala občanskou společnost a skutečně demokratické principy. Ďábel se zpravidla nevydává za ďábla, ale jedná tak.

Ráda bych zde zdůraznila, že zdůvodnění vlády je pro vyhlášení legislativní nouze nedostatečné. Máme k dispozici text, ze kterého bych ráda citovala. V něm se uvádí: Snížení nadcházející mimořádné valorizace je nezbytný krok pro stabilizaci veřejných financí, které čelí zásadním problémům nejen z důvodu rychle rostoucích důchodů, ale i z důvodu mimořádných výdajů vyvolaných dopady války na Ukrajině a globálních skokových nárůstů cen energií, vyžadujících masivní kompenzace občanům i podnikatelům. Válku na Ukrajině máme již rok, nárůsty ceny energií ještě déle. Kompenzace jsou ubohé. No nejsou žádné. Jde tedy zase jen o výmluvy. Rok je dlouhá doba na to, aby nemusela být nyní vyhlašovaná legislativní nouze. V posledních dnech či týdnech se nic mimořádného a neočekávaného nestalo. Legislativní nouze není něco, co by šlo vyhlašovat na základě náhlého rozhodnutí, hnutí mysli nebo emocionálního rozpoložení. Je to věc, kde bych očekávala, že uvidíme test proporcionality, úvahu, kde budou zohledněna rizika na jedné i druhé straně. Nic takového tu nemáme. Ani nemusím dvakrát zdůrazňovat, že budu jednoznačně proti vyhlášení stavu legislativní nouze. Děkuju za pozornost.

Paní Pastuchovou taky omezili. Dvakrát.

Vážené kolegyně a kolegové, vládo. Dnes tu debatujeme o vašem záměru změnit pravidla pro valorizaci důchodů. Co k tomu říct a nepoužívat nehezká slova? Chápu, že se vládní koalici nelíbí, co tu dnes slyší. A oni nás neposlouchají, tak buďte v klidu. Role opozice není sedět a mlčet, když vláda svými kroky záměrně poškozuje některou skupinu obyvatel. Dnes jsou to důchodci, zítra to může být někdo jiný, kdo dnes třeba vaše kroky neodsuzuje, protože si neuvědomuje, že i jeho poškozují nebo jednou poškodit mohou. Pokud si zákon o snížení valorizace penzí na sílu prosadíte, ovlivní to nejenom jejich růst nyní, ale pro všechny další roky. Trvale budou prostě nižší. Jsou to drobné, ale oni už vědí deset let dopředu, co bude. To je neuvěřitelné! To mají byznys plán.

No a proč jste s tím krokem přišli teď? Je po všech možných volbách. Díky bohu další jsou až příští rok. Do dalších máme více než rok. Právě na to jste čekali, jinak si to neumím vysvětlit. Chápala bych, že je to pro vás čas na dělání nepopulárních kroků, ale neměli byste takto odstraňovat svoje vlastní chyby. Protože jak jinak nazvat to, že váš návrh státního rozpočtu, který jste si opět na sílu prosadili, s částkou na mimořádnou valorizaci penzí nepočítá? Nemají to v rozpočtu, ale pan Stanjura má peníze někde v šuplíku asi nebo v trezoru, když to nemá na papíře. A to i přesto, že už v době jeho tvorby bylo jasné, že k valorizaci dojde a že bude významná. Odborná i politická veřejnost na to poukazovala. V médiích se dlouhodobě píše, o kolik důchody vzrostou, lidé s těmi penězi počítají. Vaše vláda tak zcela vědomě připustila současnou krizovou situaci a sama ji vytvořila a teď chce své selhání řešit na úkor skupiny, která se může nejobtížněji bránit. Řešíte problém na úkor osob, které si výši svého důchodu poctivě zasloužily celoživotní prací. V tomto případě to není klišé. Odváděly hodně a dlouho.

Já bych se ráda věnovala konkrétním věcem z vašeho návrhu a vezmu to podle důvodové zprávy, kterou jste nám k němu předložili. Abychom vždy věděli, o čem mluvím, vezmu to popořadě. Vždy vám ocituji z důvodové zprávy a následně k jejím pasážím připojím svůj komentář.***




Přihlásit/registrovat se do ISP