(4.40 hodin)
(pokračuje Zuzana Ožanová)

Já nyní ještě těsně předtím, než sdělím, jaké mám pozměňovací návrhy, dám návrh, který tady ještě nezazněl. Dávám návrh na zamítnutí tohoto tisku. A já se domnívám, že těch poznámek, proč dávám návrh na zamítnutí, jste slyšeli od mnoha mých kolegů hodně. Nebudu to opakovat, protože to bychom mohli opakovat několik hodin. Takže krátce, návrh na zamítnutí.

Nyní ke svým čtyřem pozměňovacím návrhům. Já přečtu odůvodnění všech návrhů, a potom uvedu, oč se více týká. Cílem mých pozměňovacích návrhů je navýšit částku, o kterou se zvyšuje procentní výměra důchodů při zvýšení důchodu v mimořádném termínu v červnu roku 2023. Jsou-li, splněny podmínky nároku na výplatu více důchodů, zvyšuje se o tuto částku ten důchod, který se vyplácí v plné výši tak, jak navrhuje vládní návrh zákona. Pozměňovací návrhy mám pod čísly 2186... Tam v čl. 1 § 67ca odst. 1 v písm. b) částku 400 nahrazuji částkou 1 467 korun. Dále pozměňovací návrh 2187, kde v čl. 1 § 67ca odst. 1 se v písm. b) částka 400 korun nahrazuje částkou 1 538 korun. Dále pozměňovací návrh 2188, kde v čl. 1 § 67ca odst. 1 se v písm, b) částka 400 korun nahrazuje částkou 1 609 korun. A poslední pozměňovací návrh, pokud ještě nedám do systému další, 2189, kde v čl. 1 § 67ca odst. 1 se v písm b) částka 400 korun nahrazuje částkou 1 680 korun.

Děkuji všem, kteří ještě mají možnost a pozornost poslouchat naše projevy.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Váš návrh jsem si poznamenala. Paní poslankyně Malá nyní vystoupí. Následuje paní místopředsedkyně Dostálová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Taťána Malá: Dobré ráno. Děkuji za slovo. Přihlásím ke sněmovním dokumentům. 2311, 2312, 2314 a za kolegu Honzu Richtera 2201, 2202, 2203, 2204. My jsme chtěli detailně odůvodnit tyto pozměňovací návrhy v obecné rozpravě, ale bohužel jste nám to znemožnili.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Paní poslankyně Dostálová, není přítomna. Pan poslanec Novák tedy následuje se svým vystoupením. Připraví se pan poslanec Vondráček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych i já vám odůvodnil čtyři pozměňovací návrhy, se kterými vás následně seznámím. On totiž ten zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, je vlastně z dlouhodobého hlediska skutečně důležitým stabilizačním prvkem zákonodárného systému České republiky. A je to vzkaz českého státu svým občanům, že život až do jeho naplnění můžeme žít kvalitně a s dostatečným množstvím prostředků. Odchod do starobního důchodu je pro většinu našich obyvatel milník. Milník v tom, že takový člověk zpomaluje svůj života běh, předává své místo mladším, ale má ještě síly na to, aby plnohodnotně žil a měl možnost svoje zkušenosti předávat. Odchod do starobního důchodu je také právo, nikoliv povinnost. Proto my mladší bychom měli udělat všechno pro to, aby našim rodičům a prarodičům bylo dobře, nestresovali se, zda si smějí koupit jeden nebo dva rohlíky, máslo nebo mléko a zda vůbec mají co jíst a kde důstojně žít. Bohužel jsou mezi námi tací, kteří jsou shodou okolností i politiky pětikoalice, kteří si to podle všeho nemyslí. Je jim to jedno, jak se kdo má, hlavně když se mám dobře já. Mám proto pro naše důchodce, kteří mnohdy nepotřebují kromě důchodu nic, asi bohužel špatnou zprávu, ale nevím, snad, snad ne, snad se to nenaplní. To, pro co jste v roce 1989 ještě jako aktivní mladí lidé zvonili klíči, se začíná obracet proti vám.

Dámy a pánové, pojďme si tedy připomenout, za jakých okolností vzniká na důchod nárok. Pro nárok na starobní důchod je třeba splnit dvě podmínky, a to dosáhnout stanoveného důchodového věku a získat potřebnou dobu důchodového pojištění. Od roku 1995 funguje systém, který nastavuje očekávatelné podmínky pro důchodce v České republice. Očekávatelné podmínky. Přiznejme si, že reálně nikdo z našich seniorů tuto situaci neřeší a vždy jsou potěšeni, možná překvapeni, že dostanou nějakou korunu navíc a jsou schopni pokrýt náklady, které jim díky inflaci rostou. Je to systém pro nás, abychom nezapomněli.

Již mnoho let koluje střídavě vládou, odbornými komisemi a parlamentem informace, že právě systém z roku 1995 se vymyká kontrole a mandatorní výdaje státního rozpočtu to dlouhodobě neustojí. O tom věděla vláda už v období první velké krize na konci devadesátých let minulého století. To, co se chystá teď, je ale skutečně novinka. Vy jste se jako pětikoalice rozhodli, že peníze důchodcům prostě vezmete. To není krádež? Když žijete v nevědomosti a časem zjistíte, že jste o něco přišli. Asi ne. Tohle je normální loupež za bílého dne. Ostatně to tady mám černé na bílém. Přesně z vaší důvodové zprávy. Při zvýšení důchodů v mimořádném termínu v červnu 2023 se nepoužije § 67 odst. 10 a 16. Při tomto zvýšení se procentní výměry vyplácených důchodů zvýší tak, že procentní výměra důchodu se zvyšuje a) o 2,3 % procentní výměry důchodu, která náleží ke dni, od něhož se procentní výměra zvyšuje; b) o 400 Kč, jsou-li splněny podmínky nároku na výplatu více důchodů. Když si to shrneme, je to prostě v průměru 1 000 korun, letos tedy 7 000 na jednoho seniora a v dalším roce každý měsíc 1 000 korun.

Navrhovaná změna zákona o důchodovém pojištění reaguje na nečekaně rychlý cenový vývoj, říkáte. Nečekaně rychlý cenový vývoj. Jak reaguje? Jako že vám to sebereme, protože sami máme málo? Podle vašich výplatních pásků rozhodně málo nemáte. Jak to lidem chcete vysvětlit? Proč jste tedy nebyli i pro návrh, který tady byl, abychom si zmrazili také platy a šli příkladem?

Další citace z důvodové zprávy. Vlivem vysokého růstu cen je nutné provést zvýšení důchodů a příplatku k důchodu v mimořádném termínu v měsíci červnu 2023. Toto zvýšení vyžaduje alokaci prostředků státního rozpočtu v rozsahu, který není v současné době možné saturovat. Nevím, ale jestli jsem správně poslouchal pana premiéra, tak vlastně je. Tudíž je tady rozpor výroku pana premiéra a toho, co se píše tady v důvodové zprávě. A to mi trošku nejde do hlavy, proč to tak je. To, na co hraje tato vláda, jsou úspory. Vaše úspory, ne úspory vlády. Vaše úspory, úspory českých občanů, úspory České republiky, nikoli úspory vlády.***




Přihlásit/registrovat se do ISP