(5.20 hodin)

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já bych chtěla promluvit k panu ministru Jurečkovi. Vy jste tady namítal, že byla špatně, nebo respektive, že to bylo nehlasovatelné. Tak proč jste tuto připomínku nesměřoval k vaší paní předsedající? Ale já vám rozumím, ale ona řídí schůzi. Takže jestliže to bylo nehlasovatelné, tak ona měla říct, že to je nehlasovatelné. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Paní předsedkyně Schillerová se svojí faktickou. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Pane ministře Jurečko, vy jste si odhlasovali, ne my jsme si odhlasovali, abychom to řekli přesně. A já si myslím, že vy tady tak jste překroutili jednací řád, že vytýkat panu poslanci Vondráčkovi, jestli je to nebo není nehlasovatelné, je úplně nadbytečné.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Poslední faktická poznámka, pana poslance Vondráčka, alespoň poslední. Prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Já to beru sportovně. A my jsme si taky zasportovali, když jste sem museli doběhnout. Já si myslím, že ten návrh byl dostatečně určitý a konkrétní, aby o něm mohlo být hlasováno. Protože tady se může - a to byl totiž návrh na přerušení bodu a tam žádný limit není. Tam můžu odkázat na událost, já můžu odkázat na čas, já můžu dát nějakou lhůtu, třeba na dvacet minut, nebo do pěti, nebo do přítomnosti ministra, nebo do projednání v ústavně-právním výboru, který by si to v rámci obecných ustanovení v jednacím řádu prostě vzal, projednal by tu retroaktivitu, projednal by legitimní očekávání, projednal by možná i ty limity stavu legislativní nouze. Jak by to doprojednal, mohli bychom pokračovat. Já jsem zas tak moc nepočítal s tím, že to projde. (Smích v sále.) Ale člověk chce mít v tom stenozáznamu všechno... (Smích v sále.) protože on to bude číst nový předseda Ústavního soudu - já nevím, kdo to bude, nechme se překvapit - a řeknou si, ten Vondráček to nemyslel špatně. (Veselí v sále.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan předseda Výborný se svojí faktickou poznámkou.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji. Sice to ten Vondráček nemyslel špatně, to určitě ne, ale určitě to nebylo v souladu s jednacím řádem, a on to předseda ústavně-právního výboru ví. Protože my jsme si tady všichni odhlasovali - nebo všichni ne tedy, ale ti, kteří to podpořili, to, že jednáme ve stavu legislativní nouze, v režimu § 99 jednacího řádu, a tudíž opravdu není možné se vracet k nějakému projednání, jakkoliv vím, že pan předseda je velmi pracovitý a ústavně-právní výbor by zasedal nejraději 24/7 a dále, ale chápu, tohle opravdu není možné. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Faktická poznámka pana poslance Vondráčka a pak následuje paní poslankyně Ožanová. A možná to jsou vaše materiály tam potom. (Poslanec Vondráček: Moje ne.) Tak někdo. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Vondráček: Už to nebudeme prodlužovat. Nebudeme. Ale opravdu, ten § 99 nederoguje § 60. A faktická poznámka právě umožňuje, aby v ní padl i procedurální návrh. A návrh na přerušení bodu je jeden z mála, který můžete učinit i v rámci jednání podle § 99. A vy jste jich sami několik dali. A není rozdíl mezi určením času a událostí. Buď tam dáme do 21. března, to už tady padlo, nebo až dozrají brambory. Což už by byl problém, protože jsou různé odrůdy. To už by bylo nehlasovatelné, ale já na ústavně-právním bych to projednal určitě co nejdřív. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Paní poslankyně Ožanová se svojí faktickou poznámkou. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, já na to budu potřebovat pár sekund. Kdyby tu byl jeden z mých oblíbených kolegů, tak by na to řekl kolegovi Výbornému, vaším prostřednictvím... vaší předsedkyně, omlouvám se, už taky jsem unavená - Sněmovna je suverén. A klidně jsme si to mohli do toho ústavně-právního výboru dát. Já bych s vámi ráda o tom diskutovala.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan poslanec Hendrych v podrobné rozpravě se svým vystoupením. (Smích v sále.) Prosím, máte slovo. A poprosím o ztišení kolegyně a kolegy.

 

Poslanec Igor Hendrych: Tak jsem se dočkal. Děkuji, paní předsedkyně. Já si tady dovolím načíst své čtyři pozměňovací návrhy a slušně je odůvodnit. Jsou to pozměňovací návrhy poslance Igora Hendrycha k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, sněmovní tisk číslo 392.Než uvedu čísla pozměňovacích návrhů, jak jsou uvedena v systému, tak bych chtěl uvést jakousi stručnou důležitou poznámku, kterou jsem tady už zmiňoval jednou ve faktické, a chtěl jsem o tom hovořit trošku déle. Teď to víceméně také asi spíše zkrátím.

Já bych chtěl upozornit, že touhle chystanou legislativní změnou v podstatě je popírán výkonový, respektive zásluhový princip našeho penzijního systému, a to tím, že v podstatě penalizujeme především ty seniory, kteří aktuálně mají průměrný a nadprůměrný důchod, ale dokonce i ty, kteří mají důchod nad 8 000 korun. Ale čím vyšší důchod, tak tím je v podstatě relativně, tím, že ta procentuální částka byla radikálně snížena - nebo ona ještě nebyla , ale pokud bude radikálně snížena, tak tím v podstatě penalizujeme nejvíc ty, kteří se v životě více snažili, více pracovali, možná více studovali, možná měli i více zaměstnání a dosáhli na vyšší důchody. Takže relativně bude jim přidáno méně než těm nízkopříjmovým. Nic proti tomu, samozřejmě ti nízkopříjmoví pod tím důchodem, pod tou částkou 8 000, si to bezesporu zaslouží, ale je důležité si tady toto připomenout.

A k té připomínce patří ještě jedna důležitá poznámka, že náš výkonový nebo zásluhový systém penzí, který tady máme, v podstatě garantuje i rozhodnutí, respektive nález Ústavního soudu z roku 2010, který způsobil i takzvanou malou důchodovou reformu, svého času. Je to sice trošku přeneseně v tomhle případě, ale tenhle ten princip je tou legislativní úpravou, kterou tady máme před sebou, je tím narušován. A proto pro zmírnění dopadů navrhuji tedy své čtyři poslanecké pozměňovací návrhy a ty jsou evidovány pod číslem 2211, 2207, 2208 a 2209. To je ode mě vše, děkuji vám za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní se hlásí s faktickou poznámkou pan poslanec Rozvoral. Prosím.

 

Poslanec Radek Rozvoral: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vzhledem k tomu, že si myslím, že bychom měli udělat ještě jednu hygienickou pauzu, tak žádám o přestávku na poradu poslaneckého klubu hnutí SPD v délce jedné hodiny. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano, dobře. Já vyhlašuji přestávku na žádost klubu SPD v délce jedné hodiny, což znamená do 6.28 hodin.

 

(Jednání přerušeno v 5.28 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP