(5.10 hodin)
(pokračuje Radek Vondráček)

Na závěr si dovolím dát procedurální návrh, ano. A já bych chtěl kvůli té retroaktivitě a kvůli tomu legitimnímu očekávání, abychom to projednání přerušili do projednání v ústavně-právním výboru. (K poslanci Výbornému, který řečníkovi podává materiály.) Nemusím, já jsem ho četl ústně celý. Vteřinku ještě. Sněmovní dokument 2321, přihlásím se, a sněmovní dokument 2322. Děkuji. A navrhuji přerušení tohoto bodu do projednání ústavně-právním výborem Poslanecké sněmovny. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Eviduji váš procedurální návrh, nicméně jsem viděla přihlášku pana předsedy Výborného, hlásil se s protinávrhem. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedkyně, vážený pane vicepremiére a ministře práce a sociálních věcí Mariane Jurečko... (Smích v sále.) já se omlouvám, ale já jsem vždycky nabyl dojmu, že je slušné zde pozdravit a oslovit předsedající i přítomnou vládu, tak nevím, co tady vyvolalo ten posměch.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, já jsem zaregistroval návrh předsedy ústavně-právního výboru Radka Vondráčka k tomu, abychom procedurálně přerušili projednávání tohoto bodu. Vím, že podle jednacího řádu na to má pan předseda právo, já to plně respektuji, nicméně jménem pěti poslaneckých klubů - Občanské demokratické strany, KDU-ČSL, strany TOP 09, STAN a Pirátské strany - si zde dovolím - a opět, dovoluje mi to jednací řád, podle kterého se tady řídíme - dát protinávrh, a to abychom o tomto bodu 1 dnešní mimořádné schůze Poslanecké sněmovny, kde projednáváme novelu zákona o důchodovém pojištění, sněmovní tisk 392... a vítám tady paní předsedkyni, prostřednictvím paní předsedající... (Smích v sále, potlesk.) Krásné brzké ráno. (Hlasy z pléna.) Prosím, nepokřikujme, já vím, že to... (Předsedající: Ano. Prosím.) patří paní předsedkyni a nemám to říkat já. Prosím, paní předsedkyně.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Prosím, abyste nepokřikovali z lavic, protože musíme vyslechnout celý návrh. Takže prosím opravdu kolegy o ztišení. A to platí pro celý sál. Prosím, pokračuje.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji. Já dokončením tedy ten protinávrh, jestli mi to ctěná Sněmovna umožní, abychom o tom protinávrhu, který se týká novely zákona o důchodovém pojištění, sněmovní tisk 392, abychom ho přerušili do dnešního dne 3. března 2023 do 5.16 hodin. Prosím, aby o tomto návrhu bylo dáno hlasovat. Děkuji, paní předsedkyně. (Ťukání karet do lavic.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Já eviduji ještě další přihlášené před vámi, paní poslankyně, s protinávrhem, ale... (Hlasy z pléna.) já mám nejdříve tady další návrhy, takže vás dám v pořadí. Nicméně nejdřív pan poslanec Letocha, který stahuje tento návrh. Prosím, máte možnost přednést svůj návrh, paní poslankyně Fialová.

 

Poslankyně Eva Fialová: Já podávám návrh, já už jsem taky unavená, námitku proti postupu předsedající, protože jste měla vést, jako nás všechny předtím, pana předsedu Výborného, aby vznesl ten protinávrh, a ne ho tady zdlouhavě víceméně... říkal a všechny vítal a tak dále. Takže vy jste nevedla k tomu, aby řekl ten protinávrh, jak jste to dělala u nás, proti vašemu postupu.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano, námitka je samozřejmě legitimní. Eviduji zájem o odhlášení všech přítomných, takže jsem vás nyní všechny odhlásila. Prosím tedy, kolegové a kolegyně, abyste se opětovně přihlásili svými identifikačními kartami. A připomínám, co budeme hlasovat.

 

Jako první je námitka paní poslankyně Fialové proti postupu předsedající. Počet přihlášených se ustálil.

Já zahajuji hlasování o této námitce. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 59 přihlášeno 129 přítomných, pro 44, proti 84. Námitka byla zamítnuta, nebyla přijata.

 

Nyní se tedy vypořádáme s jednotlivými návrhy, které byly předneseny, a to nejdříve protinávrh pana předsedy Výborného na přerušení schůze, tedy respektive bodu projednávaného, pardon, 3. 3. v 5.16.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro přerušení? Kdo je proti?

hlasování 60. přihlášeno 129 přítomných, pro 4, proti 84. Návrh nebyl přijat.

 

Další je tedy poslední z těch návrhů, tedy ten samotný první návrh pana poslance Vondráčka, a zněl, že chce přerušení tohoto bodu do projednání v ÚPV, ústavně-právním výboru.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování 61. přihlášeno 129 přítomných, pro 45, proti 83. Návrh nebyl přijat.

 

Pokračujeme tedy dále v rozpravě a nyní vystoupí se svým příspěvkem pan poslanec Hendrych, následuje... Faktická poznámka tady je, pardon, omlouvám se, pana poslance Vondráčka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Já jenom k postupu pana předsedy Výborného. Já jsem byl dnes právě v té televizní debatě a Jakub Železný mi tam připomínal, že když byl předseda Poslanecké sněmovny Miloš Zeman a byly interpelace - a ono to vypadá furt stejně, taky tam nikdo nebyl - tak ještě oslovoval "vážené poslanecké lavice". Ještě doporučuju, že bychom příště zkusili "vážené poslanecké lavice". (Smích v sále, potlesk.)

A ještě, když už mám tu faktickou poznámku, tak bych poprosil, kdyby se třeba někdy sešlo vedení Poslanecké sněmovny a už se nějak domluvíte, protože to jsou dva extrémy, ano? Tak dobře. Karel Havlíček je rychlý, je velmi rychlý, on taky byl dvojí ministr, tak on nemá čas... (Smích v sále.) a paní předsedkyně je taková pomalejší. Tak kdybyste nějak dokázali se domluvit a byli někde uprostřed. Děkuji. (Smích a potlesk v sále.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Některé věci jsou velmi subjektivní. (Smích v sále.) Pojďme pokračovat. Pan ministr Jurečka s faktickou poznámkou.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí ČR Marian Jurečka: Já si dovolím tady říci, já jsem velkorysost sama, měl jsem to možná říct před tím hlasováním, protože si myslím, že návrh kolegy Radka Vondráčka byl nehlasovatelný, v situaci, kdy jsme si tady odhlasovali zkrácené řízení ve stavu legislativní nouze, tak z logiky věci není počítáno v tom případě s tím, že by byl prostor na projednávání těchto návrhů ve výborech. Tak jenom tolik jako poznámka. Já to chápu, školíme se tady vzájemně, mně to přijde zbytečné, přijde mi to trošku i nedůstojné vzhledem k tomu času, mohli bychom potom... teď se tady dívám na kolegu Radka Vondráčka, prostřednictvím paní předsedající, když tady zmiňuje prázdné lavice. Já si myslím, že bychom mohli odlišovat třeba délku i třeba podle letního a zimního období, když kolegové a kolegyně třeba běží ze Sněmovní 1 z kanceláří, to má nějaký vliv, nebo když běží v noci, aby se něco nestalo. Myslím, že fakt se dostáváme do roviny, která není úplně hodna této Sněmovny. Myslím, že to není nikomu z nás komfortní. Pojďme dojet normálně, racionálně, věcně, a to oceňuji, to chci říct, že oceňuji, že dosavadně všichni poslankyně a poslanci poměrně věcně okomentovávali své návrhy. A pojďme v tom dále pokračovat. Děkuji mnohokrát.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Další faktické poznámky. Nyní paní poslankyně Peštová, následuje paní předsedkyně Schillerová. (Hluk v sále.) Prosím o ztišení v sále. (Ruch v sále pokračuje, hlasy z pléna.) A kolegyně, kolegové, dodržme ještě důstojnost, byť je brzká ranní hodina, nechme promluvit paní poslankyni v důstojné atmosféře. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP