(6.30 hodin)
(pokračuje Jiří Mašek)

Chtěl bych říci i krátké zdůvodnění těchto návrhů. Podali jsme je s kolegyní proto, že vládní návrh považujeme vůči důchodcům za asociální, porušující princip legitimního očekávání a zároveň jevící se jako porušující princip retroaktivity.

Chtěl bych k tomu ještě poznamenat tu věc, že si vláda z mého pohledu vybrala ty nejzranitelnější, vybrala si důchodce, kteří se nemohou bránit, ale vybrala si také tu skupinu, která současnou vládní pětikoalici z větší části nevolí, čili vybrala si vlastně a trestá své nevoliče. Přitom z naší strany při vědomí toho, že současný valorizační systém je těžce udržitelný, tak z naší strany byla deklarovaná ochota se společně podílet jako opozice na tvorbě systému nového, nicméně s tím, aby nebyla právě porušena už zmíněná retroaktivita a to legitimní očekávání a aby došlo k tomu, že ty změny budou přijaty v řádném legislativním procesu, budou řádně prodiskutovány tak, jak závažnost těch výsledků potom si zasluhuje.

Takže to je ten důvod, proč předkládáme tyto protinávrhy. Je to důvod, abychom zmírnili ten náraz, který teď ty důchodce čeká, kdy má dojít ke snížení v průměru o 1 000 korun. Smutné na tom ještě je, že pan ministr financí přiznal, že vlastně ty finanční prostředky by dokázal uvolnit na výplatu v tomto roce na tu valorizaci. A skutečně nic nebránilo tomu toto udělat, neriskovat u Ústavního soudu to, že Ústavní soud tento návrh zákona zamítne, a měli jsme víc času na to, řešit tu valorizaci k 1. 1. 2024. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní je přihlášená paní poslankyně Knechtová, připraví se paní poslankyně Fialová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Lenka Knechtová: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Vážený pane ministře, kolegyně, kolegové, dobré ráno. Hlásím se ke svému pozměňovacímu návrhu pod číslem 2171, ve kterém navrhuji navýšit částku, o kterou se zvyšuje procentní výměra důchodů při zvýšení důchodů v mimořádném termínu v červnu 2023, na částku ve výši 1 448 korun. Jsou-li splněny podmínky nároku na výplatu více důchodů, zvyšuje se o tuto částku ten důchod, který se vyplácí v plné výši tak, jak navrhuje vládní návrh zákona.

Dále se hlásím ke svému pozměňovacímu návrhu pod číslem 2174, ve kterém navrhuji navýšit částku, o kterou se zvyšuje procentní výměra důchodů při zvýšení důchodů v mimořádném termínu v červnu 2023 na částku ve výši 1 519 korun.

Dále se hlásím ke svému pozměňovacímu návrhu pod číslem 2175, ve kterém navrhuji navýšit částku, o kterou se zvyšuje procentní výměra důchodů při zvýšení důchodů v mimořádném termínu v červnu 2023 na částku ve výši 1 590 korun.

A dále se hlásím ke svému poslednímu pozměňovacímu návrhu, který je pod číslem 2176, ve kterém navrhuji navýšit částku, o kterou se zvyšuje procentní výměra důchodů při zvýšení důchodů v mimořádném termínu v červnu 2023 na částku ve výši 1 661 korun.

Co se týká zdůvodnění, tak vzhledem k tomu, že je 6 hodin 35 minut a já jsem byla přihlášená do všech rozprav už od pondělka a nedošla na mě řada, tak už v současné době tím nebudu zdržovat. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní vystoupí paní poslankyně Fialová, připraví se pan poslanec Kukla. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Eva Fialová: Já moc děkuji za slovo. Já hned tady panu ministrovi to ulehčím... (Předává ministru Jurečkovi podklad.) Já bych se ráda přihlásila ke svým čtyřem pozměňovacím návrhům pod sněmovním dokumentem 2165, 2166, 2167 a 2168.

Cílem pozměňovacího návrhu je, že se v čl. 1 § 67 odst. 1 v písm. b) mění částka 40 korun a nahrazuje se novou. Nebudu tady říkat konkrétní data, protože jak už tady řekl předtím můj ctěný kolega Radek Vondráček, my nevíme, jaká je kumulace a jaké vlastně budou finální, tak je to tak jako střelení se, jak to dělá vláda. A odůvodnění je jenom, že cílem pozměňovacího návrhu je navýšit částku, o kterou se zvyšuje procentní výměra důchodů při zvýšení důchodů v mimořádném termínu v červnu 2023. Jsou-li splněny podmínky nároku na výplatu více důchodů, zvyšuje se o tuto částku ten důchod, který se vyplácí v plné výši tak, jak navrhuje vládní návrh zákona.

Já doufám, jsem přesvědčena o tom, že dnes, když už nám hezky začíná svítat, tak do večerních hodin určitě vám tento zákon projde, a já jenom budu doufat, že se nestane něco ještě katastrofálního, co tady naznačoval pan ministr, že kdyby nedošlo k této valorizaci, tak by případně se mohlo dostat až na řecký model. Tak doufám, že se tak nestane a že to všichni patřičně ocení. A je mi velice líto, jakým stylem byla omezena naše práva od začátku, ale rozumím tomu a přeji vám všem krásné dobré ráno.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní vystoupí pan poslanec Kukla a dalším přihlášeným je pan poslanec Ryba. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kukla: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Kolegyně, kolegové, dobré ráno. Já mám také pozměňující návrhy, a to čtyři. Ty pozměňující návrhy mám z toho důvodu, protože ten vládní návrh, který nám je tady předkládán, tak de facto snižuje seniorům valorizaci v průměru o 1 000 korun. My tady už čtvrtý den bojujeme za všechny seniory. Teď jsme měli hodinovou pauzu. Myslím si, že to je velmi málo, tak uvidím na závěr, jestli nedám návrh na přerušení.

Proč pokládám ty pozměňující návrhy? Já, když se podívám na ten vládní návrh a vidím, kolik ti senioři měli dostat, tak prostě vy jste v průměru, jak se říká, snížili důchod o 1 000 korun. To je hrozně smutný. Ti senioři za mnou chodí do poslanecké kanceláře, nemají na zaplacení složenek, všechno se jim zvyšuje. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP