(6.40 hodin)
(pokračuje Martin Kukla)

Když se podíváme na inflaci, v roce 2023 i 2022 se potvrzuje, že inflace je dynamizována především cenami energií. Bydlení, voda, energie, plyn, potraviny, růst těchto položek však více dopadá právě na seniory, na ty nízkopříjmové domácnosti. Když se podíváme, tak ta inflace se jich velmi dotýká, jim se zvyšují výdaje, oni mají výdaje na ty položky, které jsem vyjmenoval, a je velmi smutné, že se jim snažíme snížit ještě životní úroveň v této době. Jim ty náklady prostě rostou. Průměrný index spotřebitelských cen je pro rok 2022 u domácností celkem ve výši 115,1, to je 15,1 %, a pro domácnosti důchodců ve výši 115,6. Je zřejmé, že rozdíl mezi indexem spotřebitelských cen domácností celkem a indexem spotřebitelských cen domácností důchodců se v čase výrazně zvyšuje. Ta důchodcovská inflace v čase právě více roste. Právě osamělí senioři již nemají moc kde ušetřit. Velkou část výdajů dají na základní potraviny, za bydlení a energie. Navíc na tom bývají velmi špatně i s úsporami, tak není prostor, aby sáhli právě do ušetřených úspor.

Já proto podávám čtyři pozměňující návrhy. Ten první pozměňující návrh má číslo 2099 a teď vám řeknu, co v tom pozměňujícím návrhu je. V mém pozměňujícím návrhu je to, že jim ty peníze, které vy jste jim vzali, tak já jim je vracím. Pozměňující návrh poslance Martina Kukly k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony: V čl. I § 67ca odst. 1 se v písmenu b) částka "400 Kč" nahrazuje částkou "1 455 Kč".

Můj druhý pozměňující návrh je pod číslem 2100. Už nebudu říkat, že je to k důchodovému pojištění, ale zkrátím to, abych to tady neobstruoval, jak říkáte, že my to tady obstruujeme, já si to rozhodně nemyslím. Já jsem za tu dobu od úterý neměl prostor tady vůbec promluvit, pouze na mě zbyl čas ve faktických poznámkách. Ale abych se vrátil k tomu pozměňujícímu návrhu, tak: V čl. I § 67ca odst. 1 se v písm. b) částka "400 Kč" nahrazuje částkou "1 526 Kč".

Ten můj třetí pozměňující návrh je pod číslem 2101. Je to opět k vládnímu návrhu zákona, sněmovní tisk 392: V čl. I § 67ca odst. 1 se v písm. b) částka "400 Kč" nahrazuje částkou "1 597 Kč".

Můj poslední pozměňující návrh je pod číslem 2102. Je to opět k sněmovnímu tisku 392: V čl. I § 67ca odst. 1 se v písm. b) částka "400 Kč" nahrazuje částkou "1 668 Kč".

Já si myslím, že tyto pozměňující návrhy vracejí ty finanční prostředky právě těm lidem, kteří je nejvíce potřebují. Když se podíváme, tak vy říkáte, že v letošním roce ušetříte díky tomuhle návrhu 19,4 miliardy korun a v následujících letech další finanční prostředky. Já si myslím, když se podívám na rozpočet státní, tak to jsou desetiny procent, že senioři by si to rozhodně měli zasloužit. My tady za ně čtvrtý den bojujeme de facto bez přestávek. Když se podíváme na takové řidiče kamionu, tak ti si musí dát povinnou zákonnou pauzu, protože by mohli způsobit dopravní nehodu. Já mám za to, že my tady můžeme způsobit taky velkou nehodu, ale pro 2,4 milionu obyvatel. Tak já budu rád, když moje pozměňující návrhy podpoříte. A rozhodně tím nikomu neuškodíte, ba naopak uděláte těm potřebným velkou radost. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní se přihlásil s faktickou pan poslanec Svoboda. Pane poslanče, máte slovo. Prosím.

 

Poslanec Pavel Svoboda: Dobré ráno, děkuju za slovo paní předsedající. Dovolte mi jenom panu kolegovi, vaším prostřednictvím, poděkovat za krásný příspěvek. A jestli se bojí o dopravní nehody řidičů kamionů, tak až někdo z vás dostane zítra nebo pozítří mikrospánek, až odsud pojede, tak si na to vzpomeňte. Krásný ráno.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Vystoupení pana poslance vyvolalo několik faktických poznámek. Jako první se přihlásila paní poslankyně Peštová, poté pan poslanec Lang. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo, paní předsedající. Pane poslanče, prostřednictvím paní předsedající, kdybyste vy neměli tolik klubů, kolik máte... My máme podstatně míň přestávek, než máte vy, jestli si to uvědomujete. Kdybyste aspoň trošičku projevili nějaký soucit nebo já nevím, prostě nějakou kolegialitu a pochopil jste, že tím, že vy máte ty přestávky a my je nemáme, kdybyste gentlemansky přišli, vždycky jsme tady byli do dvou hodin do rána, a kdybyste přišli gentlemansky a řekli fajn, bude to do dvou hodin, do sedmi hodin a v sedm hodin začínáme, tak se tady vůbec nemusíme bavit o nějakém mikrospánku.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Dále vystoupí s faktickou pan poslanec Lang, připraví se paní poslankyně Pastuchová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuju, paní předsedající. Tak já taky jsem myslel, že jsme tu dneska čtvrtý den, všichni tady říkáte, jak jsme unavení a jak bychom měli mít nějakou tu politickou kulturu a podobně. A tady přijde pan poslanec, kterého já jsem nikdy neviděl doteď, a okamžitě nás napadne, začne nás okamžitě hned urážet a podobný věci. Prosím vás, co to je jako? Co to má znamenat? My tady načítáme, když se dostaneme poprvé ke slovu až teď, že můžeme načítat vůbec pozměňující nějaké návrhy, přihlašovat se vůbec k něčemu, a vy tady začnete o nějakých mikrospáncích a dalších věcech? Nechte si to. Jako mě toto vůbec nezajímá, tyhle ty vaše věci. Kdybyste opravdu připustili klasickou parlamentní diskusi, abychom o tom mohli uvažovat, v normálních časech se vyjadřovat, tak tohleto vůbec nemusíme absolvovat.

Proč my to děláme? My to děláme, protože vy nám to obstruujete ve své podstatě, vy jste si to vymysleli a teď jste si to zobstruovali sami. Prostě sem dobíháte... Nemusíte na mě pokřikovat, pane ministře (k ministru Jurečkovi u stolku zpravodajů), já nejsem hluchej, a když tak si vezměte mikrofon, jo, pořád tady povykujete, nechte si to! Všichni jsme unavení, ale my to tady děláme pro ty lidi. My to tady děláme, protože vy tady děláte krádež za bílýho dne. Proto my jsme tady ten čtvrtej den, vám je to jedno pravděpodobně, ale prostě ti lidi, kteří opravdu jsou někteří už na dřeň, tak proto my tady jsme ty čtyři dny. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji. Nyní s faktickou paní poslankyně Pastuchová, poté pan ministr Jurečka. Prosím, máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Tak pane kolego, vy jste mě dostal docela se svým vystoupením. Já tu sedím celou noc. Nešla jsem ani na pět minut mimo hygienických přestávek pryč. Se vší úctou, sedí tu pan ministr a pan zpravodaj. Všechny jsem viděla, jak tu sedíte a nesedíte, jak jste dobíhávali zmuchlaní, rozcuchaní, rozmalovaní ze svých pokojů. Takže vy mě nepoučujte o tom, kdo bude mít mikrospánek. Já se půjdu po těch čtyřech dnech tady vyspat a pak teprve pojedu domů. Nevím, jak to máte vy, ale nepoučujte nás tady. Můžete nás poučovat, kdybyste tu seděl. Vy všichni, celou noc. Já jsem ji tady proseděla. Mimo teď té hodiny, kdy jsem si šla dát sprchu a převlíknout se. Co to děláte na mě? Tohle si fakt nedovolujte mi posílat (Předsedající: Paní poslankyně...) na dálku nějaký polibky, jo? (Předsedající: Paní poslankyně...) Jste už přes čáru! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP