(9.10 hodin)
(pokračuje Ladislav Okleštěk)

Já si myslím, že naopak si to zaslouží, protože to jsou ti, kteří, jak tady dneska, včera a předevčírem zaznělo, mají největší podíl na tom, kde dneska vlastně jsme z hlediska rozvoje České republiky. Pokud budeme takovými lidmi pohrdat a nebudeme se snažit jim pomoct, tak to prostě nedají.

Velká nevýhoda toho venkova je, že prostě nejsou byty. To je výjimka, když na venkově jsou nějaké byty, myslím tím bytové domy, a ti senioři, jak stárnou, tak také nemocní a potřebují i zdravotní péči. Jsou různé domovy pro seniory a tak dál, v drtivé většině ve městech, ale to bychom ty domovy museli tedy pěkně narvat až pod střechu, aby ti lidé se tam dostali, a beztak tu kapacitu prostě nemáme. Takže jak se zmínila kolegyně Klára Dostálová, i to je ten problém, to znamená výstavba pro mladé a i kombinace společného života, to znamená rekonstrukce domu za levné peníze na rozšíření bytových jednotek na vesnicích, tak aby se tam mohly pronajímat ty byty a podobně. Já si myslím, že jako nástin toho, jak to funguje mezi seniory, by vám to mohlo stačit. A když se tady tak po těch lavicích dívám, protože přece jenom pár lidí tady je, tak si myslím, že nejste tak cyničtí, ani tak chladní a pohrdaví - a kolega ukazuje, že není, a já mu věřím - tak uděláte něco pro to, abychom těmto lidem mohli dopřát trošku lepší životní standard a solidní kvalitu života. Pokud toto neuděláme, tak jsou to vlastně ty kroky, které zkracují délku dožití, a možná je to cíl vlády, možná to nemáte jenom v programovém prohlášení, ale snažíte se těch seniorů nejvíce zbavit, a pak je to jistá cesta, ale naše určitě ne.

Proto bych se chtěl z tohoto místa přihlásit ke svým pozměňovacím návrhům, a to pozměňovacímu návrhu tisk (sněmovní dokument) 2218, kde v čl. 1 § 67ca odst. 1 se v písm. b) částka "400" nahrazuje částkou "1 465".

Dále pozměňovací návrh, sněmovní dokument 2236, kde v čl. 1 v § 67ca odst. 1 se v písm. b) částka "400 Kč" nahrazuje částkou "1 536 Kč".

Dále sněmovní dokument 2237, kde se v čl. § 67ca odst. 1 se v písm. b) částka "400 Kč" nahrazuje částkou "1 607 Kč".

A můj poslední, čtvrtý pozměňovací návrh 2238, kde v čl. 1 § 67ca odst. 1 se v písm. b) částka "400 Kč" nahrazuje částkou "1 678 Kč".

Mrzí mě, že jsem neměl šanci vám vysvětlit více v příspěvku, který bych měl v průběhu rozpravy, ale ta rozprava nějak se nám vytratila, nedostal jsem se, protože jste ji zrušili, tak snad někdy příště budete vstřícnější a budeme si ty věci moc říct tak, aby vedly ku prospěchu občanů České republiky a nejenom nějaké menší skupinky. Přeji vám krásný den.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. A další do podrobné rozpravy je přihlášen pan poslanec Štolpa. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec David Štolpa: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych zde načetl své čtyři pozměňovací návrhy k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony.

První z mých pozměňovacích návrhů má číslo sněmovního dokument 2181, v čl. 1 § 67ca odst. 1 se v písm. b) částka "400 Kč" nahrazuje částkou "1 483 Kč".

Můj druhý pozměňovací návrh má číslo 2183. V čl. 1 § 67ca odst. 1 se v písm. b) částka "400 Kč" nahrazuje částkou "1 554 Kč".

Můj třetí pozměňovací návrh má číslo 2148. V čl. 1 § 67ca odst. 1 se v písm. b) částka "400 Kč" nahrazuje částkou "1 625 Kč.

A můj čtvrtý pozměňovací návrh má číslo sněmovního dokumentu 2185. V čl. 1 § 67ca odst. 1 se v písm. b) částka "400 Kč" nahrazuje "částkou 1 696 Kč".

Cílem pozměňovacích návrhů je navýšit částku, o kterou se zvyšuje procentní výměra důchodu při zvýšení důchodu v mimořádném termínu, v červnu 2023. Jsou-li splněny podmínky nároku na výplatu více důchodů, zvyšuje se o tuto částku ten důchod, který se vyplácí v plné výši tak, jak navrhuje vládní návrh zákona. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. A další s přihláškou do podrobné rozpravy je paní poslankyně Pokorná Jermanová. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Děkuji, paní předsedající. Dobré ráno, vážené kolegyně, kolegové. Novela zákona o důchodovém pojištění, tak jak ji navrhuje vládní pětikoalice, je nepřijatelná. Když pominu způsob, jakým ji projednáváme, pak musím poukázat na retroaktivitu, která je v našem právním systému nepřípustná. Pravidla jsou od toho, aby platila. Systém valorizace penzí byl nastaven, aby ochránil příjemce důchodů před růstem cen. Starobní i invalidní důchodci nemají často možnost vzhledem ke své zdravotní kondici si přivydělat. Proto mechanismus reaguje na růst jejich životních nákladů. Dovoluji si připomenout, že právě potraviny a věci, bez kterých se neobejdou, zdražují nejvíce.

Podmínky pro valorizace nastaly dnem vyhlášení indexu spotřebitelských cen 10. února letošního roku. Až poté si vláda vzpomněla, že na to nemá prostředky v rozpočtu, a chce zpětně měnit pravidla hry. To je z mého pohledu nebezpečné a do budoucna to vytváří atmosféru nejistoty. Vláda zapříčinila růst cen svou liknavostí. A my tak máme třetí nejvyšší inflaci v EU. Důsledky toho však mají odnést občané, zejména pak ti nejzranitelnější. Vláda argumentuje poměrem důchodů průměrným mzdám a platům. Ta argumentace je však často, promiňte mi ten výraz, mimo mísu. Česká republika je známá podprůměrnými příjmy pracujících v porovnání s okolními zeměmi. Je jen otázkou, kdy napětí mezi zaměstnanci a zaměstnavateli povolí a firmy i stát budou nuceny nerovnováhu narovnat. Škrcení ekonomiky může vést k tomu, co si nikdo z nás nepřeje.

Vláda změnila valorizaci tak, že místo procentního nárůstu zvolila kombinaci zvýšení o fixní částku a procentní zvýšení. To by snad bylo v pořádku, protože teoreticky to může vést k sevření nůžek mezi nejnižšími a nejvyššími důchody. Z principu bychom to mohli přivítat, ovšem ne v podobě, kterou prosazuje silou vláda. Polepší si totiž jen minimum lidí s důchody kolem 8 000 korun. Už u 10 000 korun na tom důchodci budou tratit. A co si budeme povídat, tento příjem je v dnešní době velmi nízký. Většina příjemců důchodů pobírá kolem 20 000 a tam už lidé přicházejí o tisícovku měsíčně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP