(9.50 hodin)
(pokračuje Aleš Juchelka)

Takže vy tady zase vypouštíte další balonek, který nemáte projednaný, nemáte to vymyšlené systémově, jenom víte, že chcete prostě teď, v této době, ty lidi zase nějakým způsobem obrat o nějakou částku peněz. Až to budete mít vykecané, až to bude nějaký systém, až to předložíte, tak potom s tím běžte do novin. Protože vy takhle neustále říkáte: budeme odcházet v 68 letech do důchodu, budeme zvyšovat odvody pro OSVČ, které jsou páteří naší ekonomiky, budeme sankcionovat předčasné splacení hypoték pro mladé rodiny, budeme, jak jsem říkal, rušit školkovné, budeme rušit slevy u manželů u daní, a teď v tuto chvíli zavádíte ještě navíc poplatek. Já vůbec nerozumím této vládě, vůbec nevím, o co jí jde. Vůbec.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Mašek. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, musím reagovat, protože to je určitý zásah do toho, čemu já se věnuji, nebo vlastně doteď, více než třicet let. Čili přednemocniční péče, problematika urgentních příjmů je můj obor. Je nás tady ve Sněmovně shodou okolností víc. Ten problém, na který tady poukázal třeba i kolega Flek v dobré víře, ten tady samozřejmě existuje, ale my jsme pro něj něco hmatatelně udělali. Za naší vlády se podařilo uvést v život projekt 78 urgentních příjmů, na které se získaly peníze a které se teď budují ve všech okresních městech. Vy se bavíte o situaci v řadě pohotovostních ambulancí, ale ty budou nahrazeny v těch okresních městech systémově urgentními příjmy, kde bude zároveň ordinace sloužícího praktického lékaře a potom urgent vlastní jako takový. Takže na tom se pracuje, ty urgenty vznikají a na tom urgentním příjmu musí být triážová sestra, která rozhodne o pořadí těch pacientů. Takže vlastně i to pořadí, kdy vy si to odčekáte, pokud tam přijdete s něčím neindikovaným, tak je určitým filtrem. Těch 90 korun se zavedlo, lidé si na to zvykli, platí je. A jediné, o čem se dá do budoucna uvažovat, je naopak určitý malus, to znamená, že když to někdo evidentně zneužije, bude sice ošetřen, ale potom se dá zvažovat nějaká penalizace zpětná třeba cestou zdravotní pojišťovny, že mu přijde část toho účtu k zaplacení. Ale proboha, o tom odborníci vedou diskuse dlouhodobě, vůbec to není tak jednoduché a v současné době v žádném případě nemůžeme ty občany, které teď v tomto návrhu zákona obíráme o peníze, vlastně ještě penalizovat a zvyšovat jim další náklady. Já si myslím, že v tuto chvíli je ten souběh naprosto šílený. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nikdo další s faktickou poznámkou přihlášen není a nyní budeme pokračovat v podrobné rozpravě. Je přihlášená paní poslankyně... (Hlas ze sálu.) Tak omlouvám se, paní poslankyně, s přednostním právem pan předseda Okamura. Prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, SPD zásadně odmítá nepřijatelný postup vlády Petra Fialy ve věci plánovaného razantního snížení zákonné mimořádné valorizace všech důchodů. Krátce a stručně řečeno, už tady čtvrtý den ze všech sil jménem SPD bojuji za to, aby vláda neokradla těch 3,5 milionu příjemců důchodů o tu slíbenou valorizaci. Je to velký boj proti přesile, protože je nás v SPD jenom 20, vládních poslanců je 108, ale bojujeme ze všech sil.

Toto vládní opatření, ten vládní návrh, je asociální a podle mého názoru neústavní. Hned na úvod dávám jménem SPD návrh na zamítnutí tohoto vládního návrhu zákona, takže se o tomto mém návrhu bude v rámci třetího čtení hlasovat. Takže ještě bych to pro předsedající zopakoval: jménem SPD dávám návrh na zamítnutí tohoto zákona. Takže se o tomto mém návrhu bude v rámci třetího čtení hlasovat a samozřejmě SPD hlasuje pro zamítnutí.

Teď pojďme k tomu zákonu. Jeho důsledkem bude vážné ekonomické a sociální poškození našich seniorů, invalidů, vdov, vdovců a sirotků, zejména těch nízkopříjmových. Velká část z nich už dle statistických dat žije v příjmové chudobě. Další tisíce do ní teď chce Fialova vláda poslat. Vládou plánovaná valorizace důchodů hluboko pod úrovní aktuální inflace, která důchodce s průměrným příjmem okrade o více než 1 000 korun měsíčně, vláda, Fialova vláda, je okrade v průměru o více než 1 000 korun měsíčně, navíc bude znamenat další velký nápor na systém, na sociální systém, který, když vláda donutí seniory po tvrdé celoživotní poctivé práci stát ve frontách na přetížených úřadech práce, které vede ministr Jurečka z KDU-ČSL a přivede tyto úřady dále ke kolapsu, ve kterém už ostatně mnohdy jsou kvůli neschopnosti samozřejmě předsedy KDU-ČSL a ministra Mariana Jurečky. Nemluvě o riziku pádu dalších tisíců důchodců do dluhů a exekucí.

Takže Fialova vláda tady okrade důchodce v průměru o 1 000 korun. Jedná se o všechny příjemce důchodů. Původně měli dostat důchodci podle stále ještě zatím platného zákona v průměru valorizaci navýšenou o - měli dostat navíc v rámci valorizace o 1 770 korun v průměru a nyní vláda jim to chce snížit v průměru, aby dostali jenom 760 korun. To znamená, okrade všechny důchodce v průměru o tisícovku. A my s tím prostě v SPD zásadně nesouhlasíme, proto tady už čtvrtý den ze všech sil SPD obstruuje, brání tomuto přijetí zákona, protože my prostě stojíme na straně všech 3,5 milionu příjemců důchodů v České republice. No a nemluvě o tom, že vláda tímto návrhem opět zvyšuje riziko pádu dalších tisíců příjemců důchodů do dluhů a exekucí.

Valorizace penzí má sloužit a slouží ke kompenzaci dopadů zdražování na naše důchodce, na které inflace tvrdě dopadá, protože ceny zboží a služeb, které si nejčastěji pořizují, a platí tedy náklady na bydlení, potraviny a léky, rostou ještě mnohem rychleji než průměrná inflace. Devatenáct miliard, které chce vláda důchodcům nyní sebrat, není z hlediska celkových výdajů státního rozpočtu žádná závratná částka, zejména když si uvědomíme, že enormně rostou příjmy státu z důvodu vysokého výběru DPH v důsledku vysoké inflace a že tento rozpočet obsahuje množství položek, které jsou naprosto zbytné a lze v nich šetřit či škrtat. Postoj SPD je jednoznačný - červnová valorizace důchodů i každá další případná letošní mimořádná valorizace důchodů musí proběhnout dle nyní platného a účinného zákona o důchodovém pojištění a SPD trvá na tom, aby všichni příjemci důchodů dostali navíc v červnu, navíc k jejich zákonem daných 1 770 korun v průměru. Ale o tyto peníze je chce Fialova vláda okrást. A my tady tomu nyní bráníme.

Tady bych rád ještě poznamenal, a to je velice důležité, že vy nechcete okrást ty příjemce důchodů pouze v průměru o 1 000 korun měsíčně, ale na základě toho nového zákona, který tady prosazujete a kterému my bráníme, tak se sníží vlastně ten základ pro výpočet dalších případných valorizací, takže vy okrádáte důchodce v další fázi, například v příštím roce, ještě o více než v průměru o 1 000 korun měsíčně. Takže ta situace je ještě horší a o tom se příliš mediálně nemluví, že vy okrádáte ty důchodce ještě víc. Ještě víc, než je v tomto daném okamžiku, to bude v průměru těch 1 000 korun minus na každého důchodce měsíčně, ale ve finále je to ještě víc.***




Přihlásit/registrovat se do ISP