(10.00 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

To je pro SPD samozřejmě úplně nepřijatelné, protože my stojíme na straně všech slušných lidí. A vy jste je hodili přes palubu. Vládní koalice - ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Pirátů a STAN - hodila prostě 3,5 milionu důchodců a jejich rodiny přes palubu. A tady je samozřejmě potřeba pojmenovat v prvé řadě také ještě jednou ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku z KDU-ČSL, předsedu KDU-ČSL. Protože ta asociální politika, to je opravdu šílené.

Pokud se máme bavit o nějaké změně valorizačního schématu do budoucna, pak jedině o tom, že zvyšování důchodů bude spravedlivě probíhat všem jejich příjemcům o stejnou finanční částku, tedy ze stejného základu. Nabízí se například o tu část průměrného důchodu, která bude odpovídat aktuálnímu růstu inflace. Poslanci hnutí SPD podávají k této asociální vládní předloze více než 100 pozměňovacích návrhů, konkrétně 102 pozměňovacích návrhů za nás. Jednak jde o návrh poslankyně Lucie Šafránkové, která má u nás sociální věci v gesci, na zrušení celého asociálního vládního záměru snížit důchodcům zákonnou valorizaci a o návrat k dosud platnému stavu, tedy ke zvýšení všech důchodů o celou míru inflace. Dále kolegyně Šafránková podala návrh na změnu valorizačního vzorce tak, aby do budoucna probíhaly valorizace řádné i mimořádné všem příjemcům důchodů vždy o stejnou částku vypočítávanou z aktuálního průměrného důchodu. To je dlouhodobý cíl SPD, aby se všem důchodcům valorizovalo stejnou částkou, nikoliv stejným procentem, protože to stejné procento rozšiřuje, rozvírá jenom sociální nůžky mezi chudými a bohatými důchodci v tom smyslu, že chudší jsou ještě chudší. A právě zrovna ty nejnižší důchody do těch 18 000, do těch 19 000, tam je ten z mého pohledu největší problém, protože za ty důchody se samozřejmě vůbec nedá vyžít. Samozřejmě. Takže to je náš další pozměňovací návrh.

Tento náš pozměňovací návrh by v praxi znamenal, že zvýšení všech důchodů by proběhlo zhruba o 2 200 měsíčně. To je správné a spravedlivé. To je cíl SPD. Teď v tomto okamžiku. To je naše představa o té valorizaci. To znamená, vláda dává 760 korun v průměru, okrade důchodce o 1 000 korun, protože mají dostat v červnu ve skutečnosti 1 770 průměru navíc. A my si myslíme, že by to mělo být navíc 2 200 všem stejnou částkou. Samozřejmě v tom případě je potřeba škrtnout nesmyslné výdaje, které tady předvádí Fialova vláda, o kterých už jsem tady několikrát ve svých projevech hovořil. Protože pro vás není prioritou český občan. Vy máte priority v Berlíně, v Bruselu, v Kyjevě, ve Washingtonu. Bůhví, co vám za to tam slíbili.

Ve všech našich dalších návrzích, pozměňovacích návrzích SPD, pak jde o zvýšení částky valorizace všem příjemcům důchodů na úroveň, kterou předpokládá aktuálně platný a účinný zákon o důchodovém pojištění, tedy o zvýšení u průměrného důchodu, té valorizace, zhruba o 1 000 korun měsíčně navíc oproti asociálnímu vládnímu návrhu. To znamená, v těch dalších 100 pozměňovacích návrzích, které my předkládáme, vracíme zpátky tu valorizaci tam, kde má být, to znamená, aby se všem příjemcům důchodů zvýšily důchody minimálně o těch průměrných 1 770, o kterých se jim to má ze zákona zvýšit od června. A to je to, co vy chcete naopak o 1 000 korun snížit a okrást ty důchodce. Takže my to vracíme zpátky. Některé naše pozměňovací návrhy pak jdou ještě mírně nad tuto částku. A všechny naše návrhy zároveň poskytují vyšší valorizaci důchodcům s nejnižšími a podprůměrnými příjmy. Vyšší valorizaci.

V SPD zásadně nesouhlasíme s předloženým návrhem zákona, který je v rozporu se všemi principy, na nichž je české důchodové pojištění založeno, i v jasném rozporu s ústavou. Považuji za nepřijatelné a bezprecedentní, že vláda a Ministerstvo práce a sociálních věcí, které vede ministr Marian Jurečka z KDU-ČSL, při přípravě návrhu zákona, toho vládního návrhu zákona, s kterým my nesouhlasíme, tak jste totálně ignorovali sociální dialog a že vědomě v takto klíčové otázce obcházíte standardní legislativní proces na vládní i parlamentní úrovni.

Zasláním vládního návrhu zákona do pseudopřipomínkového řízení v délce jednoho dne není ani naplněn požadavek příslušného ustanovení zákoníku práce, podle kterého se návrhy zákonů týkající se důležitých zájmů pracujících projednávají s příslušnými odborovými organizacemi a s organizacemi zaměstnavatelů. Příjemci důchodů jsou do velké míry pracující - nejen invalidé, vdovy, vdovci a sirotci, které chcete okrást, ale i desetitisíce starobních důchodců, přičemž ten zbytek občanů těmi pracujícími lidmi desítky let byl. A tyto všechny občany, 3,5 milionu lidí, je to třetina občanů České republiky, vy chcete okrást o slíbenou valorizaci. A my tomu tady bráníme. My jsme na straně právě těch 3,5 milionu příjemců důchodů proti vládní pětikoalici Petra Fialy.

Neprojednání navrhované právní úpravy Legislativní radou vlády navíc znemožňuje zodpovědné posouzení její ústavnosti, zejména pokud jde o nerespektování legitimního očekávání na straně důchodců týkajícího se výše zákonem stanovené valorizace jejich důchodu, jehož zásadní význam zdůraznil v minulosti Ústavní soud v řadě svých nálezů. Jediným skutečným cílem tohoto návrhu, a je to neskutečná hanba, je snaha neschopné a škodlivé Fialovy vlády o snížení letošního schodku státního rozpočtu, který si navíc vláda sama vyrobila. O tom už jsem tady hovořil v uplynulých dnech, že vy sami způsobíte, Fialova vláda sama svojí nekompetentností způsobí hospodářské škody České republice a všem občanům a firmám, a potom s důvodem hrozících hospodářských škod nebo způsobení hospodářských škod chce okrást důchodce. To je neuvěřitelná situace!

Když to zrekapituluji, jste u vlády už skoro rok a půl, tak vy jste si přidali tři místa ministrů navíc včetně sekretariátů. Jenom tam to na úvod stálo, jestli si pamatuju dobře, 72 milionů korun, už jenom ty úvodní platy a ty výdaje, auta s řidičem, sekretariáty, všechno. Dodnes nevíme, co vlastně ti ministři přesně dělají. Jsou to v podstatě úplně anonymní ministři, kteří tady v podstatě ve Sněmovně ani nemluví, paní Langšádlová z TOP 09, pan Bek ze STANu, pana Šalomouna jsem si tady všiml v podstatě poprvé při této schůzi, ale od té doby už se ani nedostavil, někdy v úvodu tady byl, chvíli. Takže politické trafiky vašim politickým exponentům, to znamená navýšení počtu ministrů, neomezený počet politických náměstků, jste si odsouhlasili, zrušili jste odborné náměstky. Vytvořili jste tady teď od 1. ledna nový úřad za miliardu s dalšími 200 zaměstnanci pro Piráty. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP