(11.20 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Dle platného a účinného zákona měla proběhnout mimořádná červnová valorizace formou zvýšení zásluhové složky důchodů o 11,5 %. Jednou z cest, jak tohoto stavu docílit, je - zachovat tu valorizaci, kterou mají důchodci slíbenou a o kterou je chcete okrást - tak jednou z cest, jak tohoto stavu docílit, je kromě neschválení předkládané vládní novely, proto tady celou dobu obstruuji a snažím se oddálit to hlasování ze všech sil, abyste ten zákon jste nepřijali, ale jak říkám, obrovská přesila 108 vládních poslanců, nás je v SPD jenom 20, ale bojujeme ze všech sil, ze všech sil bojujeme, přestože přesila vládních poslanců proti nám je téměř šest ku jedné, šest na jednoho. To je přesila tady vládních poslanců, ale přestože je to šest na jednoho a my jsme v obrovské menšině, tak bojujeme ze všech sil! Ze všech sil bojujeme za 3,5 milionu důchodců proti té obrovské přesile. A budeme bojovat. A prosím veřejnost samozřejmě o podporu. Podpořte nás.

Samozřejmě jednou z cest, jak docílit toho stavu, aby důchodci dostali ty slíbené peníze, je kromě neschválení předkládané vládní novely její úprava, respektive úprava jednoho z jejích parametrů, konkrétně výše pevné finanční částky, o kterou se důchody od června zvýší, přičemž tato částka zůstane stejná pro všechny jejich příjemce, samozřejmě, což zachová prvek zásluhovosti, protože další složkou zvýšení důchodů bude procentuální podíl ze zásluhové složky penzí, který v nominálním vyjádření stoupá s jejím růstem, a zároveň to mnohem výrazněji pomůže nízkopříjmovým důchodcům. Proto navrhuji navýšení pevné finanční částky, o kterou mají být důchody valorizovány o těch 415 až 419 korun ještě tady k tomu tak, aby důchodci dostali ve finále spolu s tou pevnou částkou to, co dostat mají. To znamená, ta valorizace v průměru o těch 1 770 korun, což je ta valorizace, kterou nyní by měli dostat, a vy to chcete snížit o tu tisícovku.

Když ještě se vrátím krátce k tomu, co jsem říkal, to znamená k tomu politickému boji, který tady je, ano, my jsme tady v drtivé menšině, nás je 20 poslanců, vás 108. Někteří mi tady nadáváte z vládních poslanců. V osobní rovině píšete na Twitter, na internet, vládní poslanci na mě útočí, často sprostě. Útočí na mě za to, že tady chráním 3,5 milionu důchodců. Ale mně to nevadí, já budu bojovat dál proti vám, proti té drtivé většině, přestože je nás málo a jsme tady v menšině. Klidně mi nadávejte sprostě dál. Zoufale anonymní poslanci vládní koalice mě špiní na internetu, protože hájím 3,5 milionu důchodců. Ale přestože jsem v menšině, přestože jsem v menšině, tak já to prostě nevzdám! Takže toto bych chtěl říci. Takže si pište, co chcete, ale my nadále budeme bojovat za všechny příjemce důchodů v České republice. A mně to vůbec nevadí, protože to jsou prostě nějaké zoufalé výkřiky.

A úplně na závěr bych chtěl tady ještě zopakovat, to je můj úvodní návrh a přidám k němu ještě jeden, že jménem SPD tedy dávám návrh, a řekl jsem to hned v úvodu, jen to připomenu, protože už se asi mezitím vyměnil předsedající, ano, že jménem SPD jsem dal hned v úvodu návrh na zamítnutí tohoto vládního návrhu zákona, takže se o mém návrhu bude hlasovat tady a my budeme hlasovat pro zamítnutí.

A zároveň dávám teď druhý návrh, protože opravdu se nemůžu smířit s tím, aby tento návrh prošel, dávám procedurální návrh na přerušení tohoto bodu do 23. 3. 2023, to znamená na termín, po kterém, pakliže bychom to takto přerušili, tak už ten váš zákon nemůže formálně projít, tím pádem bychom ho zamázli. A žádám, aby se hlasovalo neprodleně. Neprodleně! A děkuji. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Tedy eviduji váš návrh na zamítnutí a dále návrh procedurální na přerušení bodu do 23. 3. 2023 do 23 hodin. Ano, mám zaznamenáno. Pane poslanče Dubský, s protinávrhem? (Ano.) Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomáš Dubský: Hezké dopoledne. Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, milé kolegyně, kolegové, já bych chtěl dát protinávrh. Myslím si, že tohle je zbytečně dlouhá doba, že si to zkrátíme. Chtěl bych dát protinávrh na pět minut.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Dáváte tedy procedurální návrh na přerušení bodu.

 

Poslanec Tomáš Dubský: Ano, o pět minut.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Dobře, eviduji. (Děkuji.) Na pět minut. Ještě někdo? S protinávrhem? (Ano.) Prosím, pan poslanec Letocha.

 

Poslanec Petr Letocha: Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych také rád podal pozměňovací návrh, neboli protinávrh proti tomuto návrhu, co tady podal pan předseda Okamura. Já rozumím, že je to legitimní nástroj opozice, tímto způsobem obstruovat a zároveň podávat tyto návrhy na odklad, a já bych si tedy dovolil dát odklad, protinávrh, aby byla schůze vlastně přerušena do 3. 3. 2023, tedy do dnešního dne do 11.25 hodin. Děkuju vám za pozornost a prosím... (Poznámky z pléna, že 11.25 již uplynulo.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Klid! Přátelé, prosím, nechte to dokončit pana poslance. Já se ho dotáži. Udělám to tedy rovnou. Dáváte návrh na přerušení bodu pravděpodobně, nikoliv schůze, protože to nemůžete? Je to tak? (Ano.) Na přerušení bodu do 11 hodin 25 minut dnes.

 

Poslanec Petr Letocha: Tak já tedy dávám návrh na přerušení toho bodu do 3. 3. 2023, tedy dnešního dne, a 11.34 hodin. Děkuju vám za pozornost a prosím o to, aby se o tomhle... (Předsedající: Ano, mám zaznamenáno.) Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Prosím, paní poslankyně Pokorná Jermanová.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: I při vědomí toho, paní místopředsedkyně, že mě okřiknete. Prosím vás, když dáváte protinávrhy, tak si to připravte, protože tady předkládáte nevolitelné věci! Děkuji. (Oživení v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Paní poslankyně, to nebyl protinávrh. Ale pak nemáte možnost vystupovat, protože o procedurálních návrzích se musí hlasovat bezprostředně, to znamená bez rozpravy. Tak si to prosím přečtěte! (V sále je silný hluk.)

Přátelé, máme zde několik návrhů, jsou tři. První... Ano, jenom momentíček. Odhlásím vás všechny. Zaznamenala jsem vaši žádost o odhlášení. Budeme hlasovat. Budeme hlasovat nejprve o protinávrzích pana poslance Letochy, poté pana poslance Dubského a jako poslední budeme hlasovat návrh pana předsedy Okamury. Já vás poprosím, abyste se přihlásili vašimi identifikačními kartami. Počkáme, až se ustálí počet přihlášených.

 

Jako první bychom hlasovali o návrhu pana poslance Letochy, který navrhuje přerušení bodu do 11.34 hodin.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 66 přihlášeno 126 poslanců a poslankyň, pro 4, proti 81. Návrh byl zamítnut. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP