(11.30 hodin)
(pokračuje Věra Kovářová)

Dále hlasujeme návrh pana Dubského na přerušení bodu na pět minut? Je to tak? Ano.

Prosím, já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 67 přihlášeno 126 poslanců a poslankyň, pro 8, proti 70. Návrh byl zamítnut.

 

Jako poslední budeme hlasovat návrh pana předsedy Okamury na přerušení bodu do 23. 3. 2023 do 23 hodin.

Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 68 přihlášeno 127 poslanců a poslankyň, pro 35, proti 88. Návrh byl zamítnut.

 

Budeme tedy pokračovat v podrobné rozpravě, a do té mám přihlášeného, pokud se nemýlím... Pardon. Ještě než dáme slovo přihlášeným do podrobné rozpravy, s řádnou přihláškou a přednostním právem paní poslankyně Levko s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jarmila Levko: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Vážené kolegyně, kolegové, já mám skutečně faktickou poznámku k příspěvku od pana předsedy Okamury, vaším prostřednictvím, který jsme právě slyšeli, protože v něm nesčetněkrát zaznělo, že v té novele mluvíme o 3,5 milionu penzistů, důchodců. A prosím pěkně, to není pravda, já jsem si ty údaje zkontrolovala, podle Českého statického úřadu k 31. 12. 2022 bylo 2 844 000 penzistů, což zahrnuje všechno, i pozůstalostní důchody, invalidní i starobní. Takže já jsem to jenom chtěla uvést na pravou míru. A padá tady hodně čísel v té argumentaci, tak já bych poprosila, abychom se k těm číslům chovali seriózně. Děkuji. (Potlesk z pravé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Já vás vidím, pane předsedo Okamuro. Jenom se chci ujistit - pan poslanec Slavík není přihlášen? Pokud jste hlasovali a naskočila vám faktická, tak se odhlaste. Pan poslanec Salvetr také ne s faktickou, čili odmazávám. A nyní paní poslankyně Mračková Vildumetzová s faktickou? Ano. A poté pan předseda Okamura. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, paní místopředsedkyně, za slovo. Já bych určitě chtěla zareagovat na paní poslankyni, která tady v tuto chvíli vystupovala, vy jste jí zatleskali. (Předsedající: Prostřednictvím.) Prostřednictvím paní předsedající. Já si myslím, že jestli je to číslo, já ho tedy uvádím neustále, 2 700 000, tak jestli vám připadá, že číslo 2 700 000 seniorů, kterých se to dotýká, že je to číslo malé, a že tedy v tuto chvíli ještě s tím vystoupíte a zatleskáte si tomu, tak mi připadá úplně nehorázné. Ano? Dotýká se to všech seniorů. Když tamhle vidím třeba, omlouvám se, prostřednictvím paní předsedající, paní poslankyni, jak se tomu směje, tak já bych vám jenom, paní poslankyně, tedy prostřednictvím paní předsedající, protože neustále vidím, jakým způsobem se vyjadřujete, já jsem například z Karlovarského kraje, ze strukturálně postiženého kraje, kraje, kde je největší zastoupení seniorů, tak znovu vám všem opakuji: jestliže říkáte, že mají být senioři solidární, tak začněte, začněme u sebe.

Já se strašně těším, až tady budeme schvalovat program mimořádné schůze na zmrazení platů politiků, jak pro to všichni z toho pravého spektra zvednete ruku! Jak pro to budete souhlasit. Zařazovala jsem to tady dvakrát, ani jednou jste pro to ruku nezvedli. A teď tady vystoupíte, tím se nikoho nezastávám, všichni můžete to říkat nějakým způsobem, ale vy jste vlastně řekli, že 2 700 000 lidí, prakticky vás ti lidé a ti senioři nezajímají! Děkuji vám. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou pan předseda Okamura, poté paní poslankyně Levko. Prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, to jsme se tedy ocitli ve skutečně bizarní situaci, kdy poslankyně vládního STAN, paní Levko, nám tady oznámila, že vládní koalice se nechystá okrást 3,5 milionu příjemců důchodů, ale pouze 2 800 000! No tak to je tedy úplně neuvěřitelná situace. Děkuji za upřesnění, vážená paní poslankyně Levko z hnutí STAN, z vládního hnutí, kde vy jste tady řekla: Ne, ne, ne, Tomio Okamura neřekl přesně, není to 3,5 milionu příjemců důchodů, co chceme okrást, ale jen 2 800 000! Je to přece šílené! Jak to můžete vůbec říct! Ale říkejte si, co chcete. Vy chcete okrást 2 800 000 příjemců důchodů o slíbenou valorizaci, a ještě se tím chlubíte! To přece není možné. Děkuji za to upřesnění. Pravdou je, že ve svém úvodním projevu, který jsem měl v úterý, tak jsem mluvil o 2 800 000, potom jsem tady četl ty různé práce, tam zase bylo napsáno přes 3 miliony, takže potom jsem samozřejmě to upřesnil, přes ty 3 miliony, ale víte, ono je to poměrně jedno. Protože i kdybyste chtěli okrást 100 těch důchodců, 200, 300, tak je to šílená situace.

Ale že vůbec polemizujete o tom, paní poslankyně Levko z hnutí STAN, že vůbec vládní poslanec polemizuje o tom, že chcete okrást ne 3,5 milionu, ale jen 2 800 000 příjemců důchodů, že vám není hanba! To přece je úplně neadekvátní diskuse. Vy byste neměli jako vládní strany okrást přece žádného příjemce důchodu. Nemyslíte si to, paní poslankyně Levko? A já říkám, že hnutí SPD stojí na straně všech příjemců důchodů a bojujeme tady proti tomu, abyste ani jednoho z těch příjemců důchodů neokradli o tu slíbenou valorizaci. A vy to ještě obhajujete! Vy říkáte, že 2 800 000 je asi v pořádku. Proč byste tady jinak vystupovala? Je to trapné. Je to odporné. (Předsedající: Čas. - Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Nyní s faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Levko, poté paní poslankyně Nováková. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jarmila Levko: Děkuji za slovo. Slibuji, že vystupuji naposled. Ale toto je demagogie v přímém přenosu. Ta moje faktická poznámka nebyla o tom, kolik důchodců okrádáme, jak vy říkáte to strašné slovo. Ta byla prostě o tom, že nedáváte přesné informace. A já si na přesné informace potrpím. Dalo by se to nazvat i lhaní, ale dobře, vysvětlil jste, že to byla nepřesnost, tak děkuji. (Potlesk koaličních poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou paní poslankyně Nováková, poté pan poslanec Letocha. Prosím, máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Nina Nováková: Děkuji za slovo, paní předsedající. Dámy a pánové, já sama jsem senior, jsem předsedkyní jedné seniorské organizace - Sdružení křesťanských seniorů. Vím, jaké určité výhrady má vůči tomuto legislativnímu návrhu Rada seniorů České republiky, ale strávila jsem teď 14 dní přímým kontaktem se seniory. To, že se zpomalí tempo, jakým se přidává, a přidává se, že se to tempo zpomalí, senioři na rozdíl od některých z vás naprosto chápou. A mají problémy. A témata, která oni řeší, jsou úplně jiná. A senioři nejsou žádná homogenní hmota, protože senioři jsou prostě vzorek společnosti, jsou mezi nimi bohatí, chudí, vzdělaní, méně vzdělaní, ti, kteří se zajímají o veřejný život, a ti, kteří ne, a i různých politických názorů. Takže není to vůbec pravda, že vidíte vy do mysli všech seniorů, ať už jich je plus minus sto tisíc, nebo deset tisíc. Ale souhlasím s vámi plně v tom, že každý, každý senior, i kdyby jich bylo jenom deset, tak pokud se ocitne v situaci, která skutečně je pro něj kritická, tak tomu se pomoci musí. Ale to nesouvisí s tím návrhem, který právě projednáváme. Děkuji. (Potlesk z pravé části sálu.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP