(11.40 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní pan poslanec Letocha s faktickou poznámkou, poté paní poslankyně Válková. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Petr Letocha: Děkuji za slovo. Já bych se tady rád zastal mojí kolegyně, paní poslankyně Jarmily Levko, protože, pane předsedo Okamuro, prostřednictvím paní předsedající, to je přesně ta demagogie. To jsou přesně ty lži. Já jsem tady od vás dneska několikrát slyšel to, co opozice velmi ráda používá, a to že my chceme nějakým způsobem okrádat důchodce. To je lež. To není pravda. Je pravda, že se bavíme o nějakém slovíčkaření, ale pokud my někomu přidáváme peníze, byť ne tolik, kolik v nějaké podobě to původně mělo být, ale od toho teď měníme ten zákon, tak my ty seniory neokrádáme. A jestli tady někdo rozděluje společnost, tak jsou to přesně tyto výroky. Protože na mě se už obracejí senioři a ptají se, jestli jim bude ta tisícikoruna odebrána z jejich aktuální penze. A to není pravda. Pakliže by to byla pravda, možná bych s vámi i souhlasil, ale tak to není. Přidávání bude, přidávání bude postupné a rozumné ke státnímu rozpočtu a o to se tady už čtyři dny snažíme. Takže ty vaše demagogie, které jste tady teď použil velmi intenzivně na moji kolegyni, nezlobte se na mě, ale tohleto už opravdu přeháníte. A prosím všechny z opozice, abyste slova jako okrádání seniorů nepoužívali, protože to je lež! Děkuju. (Potlesk z pravé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Válková, připraví se paní pan poslanec Foldyna. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, paní místopředsedkyně. Milé kolegyně, milí kolegové, já nebudu používat silné výrazy i proto, že bych nerada se ocitla před mandátovým a imunitním výborem. Takže budu říkat nepravdy. Ale od mé kolegyně, paní poslankyně Niny Novákové, vaším prostřednictvím, tady zaznělo několik nepravd. Asi víte všichni, že jsem také seniorkou, a navíc mám pravidelná setkávání se seniory pražskými a ve Středočeském kraji. Mám je na starosti, jsem za to moc ráda. Mám průběžně informace o tom, jak vnímají současnou situaci. Divili byste se, jsou to inteligentní senioři, kteří dobře vědí, že jim berete, na co mají zákonný nárok, tím, že se pokoušíte snížit valorizaci.

A teď budu mluvit jako právník. Vy dobře víte - a nebudu mluvit o porušování jednacího řádu, což bude obsahem naší ústavní žaloby. Vy dobře víte, že jim vznikl určitý nárok, a vy ho retroaktivně měníte! A doufáte - a já jsem to tady zaslechla včera a ráda, už jsem se ptala pana poslance, doktora Haase, vaším prostřednictvím, že mi to ještě bude muset vysvětlit, nečetla jsem stenopis, on vložil jisté naděje v obměnu ústavních soudců, čemuž já nerozumím jako právník. Nicméně předpokládám, že si stojí za svým dodatečným vysvětlením, že tím myslel nepředvídatelnost rozhodování ústavních soudců. Já si myslím, že je tady určitá ustálená judikatura Ústavního soudu a ta nás určitým způsobem vede.

Ale nemohla jsem nevystoupit v rámci faktické poznámky, když tady slyším takové nepravdy. Senioři se bojí, bojí se oprávněně, je to nepravda, co jste tady řekla, paní poslankyně Nováková, že se nebojí. A obávám se, že vy ty obavy spíše podporujete (Předsedající: Čas.), než abyste je snižovali! (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. S faktickou nyní vystoupí pan poslanec Foldyna, poté je přihlášen pan poslanec Juchelka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuji za faktickou poznámku. Já si velice vážím paní kolegyně Niny Novákové, často diskutujeme ty postoje. Víte, já si myslím, že pro vás musí být také těžké to obhajovat, tenhle nesmysl. Celá řada z vás lidsky to musíte cítit, že prostě obíráte ty důchodce o ty peníze. Víte to! Víte. Teď to tady maskujete tím, že se stanoví, doplatí a tak dále. Použili jste tu klamavou reklamu toho Pepka z Vysočiny, který tady běhá po celé Evropě, že je spokojený. Prosím vás, já to vnímám. Já vím, že je to někdy těžké, také jsem byl členem strany, která byla v koalici, a nutili mě hlasovat ptákoviny. Promiňte, že se vyjadřuji takto explicitně, prostě je to velmi nepříjemné.

Okradli jste důchodce o tisíc korun! Rvete prachy na Ukrajinu, zaručili jste se za další úvěry, které chce Evropská unie... (Koaliční poslanci buší do lavic.) Plácejte si tady, co chcete! Jen si zabouchejte! Eště! Eště! (Předsedající: Prosím klid!) Jen bouchejte. Oni vám to ti lidi spočítají. Prostě lžete tady, jako když tiskne. A někteří z vás se dokonce za to ani nestydí a to je prostě smutný. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou pan poslanec Juchelka, připraví se pan poslanec Koten. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já moc děkuji, paní předsedající. Jen navážu na svou ctěnou kolegyni, paní poslankyni, paní profesorku Válkovou, vaším prostřednictvím. My tady přece ani tak neřešíme ty samotné důchodce, kdo je pro a kdo je proti, my víme, jakým způsobem to tady, ty různé fotky na těch sociálních sítích lítají s těmi jednotlivými prohlášeními. Ale to, co my tady hlavně řešíme, je přece nějaký právní stát. Že máme tady demokracii, že chceme, abychom žili v nějakém bezpečí právního státu, aby nám, když se vláda rozhodne, retroaktivně neměnila zákony. Když už je jasné, že ti důchodci starobní na něco mají nárok, tak že nám to zpětně prostě a jednoduše tento stát nevezme, a to jakékoliv skupině lidí. Že se to nebude dít právě v podobě toho, kdy tady zneužíváme institut nouzového stavu, což vy taktéž děláte, a samozřejmě že to je i v nějaké bych řekl kultuře Sněmovny, kterou vy velmi, velmi pošlapáváte tím, jakým způsobem ohýbáte další zákon, a to je jednací řád Sněmovny.

A vaše odpověď na všechny ty tři věci je, a jak tady říkám pořád a budu to pořád říkat, vaše odpověď je: vždyť to všechno vyřeší Ústavní soud. Takže my tady prostě nezodpovědně řešíme retroaktivitu, kterou vyřeší Ústavní soud. Řešíme tady stav legislativní nouze, což je velmi okrajová záležitost, která k tomuto projednávání zákonu vůbec nepatří, vždyť to vyřeší Ústavní soud. A včera jsme slyšeli, když jste ohnuli jednací řád Sněmovny, že to vyřeší za vás opět Ústavní soud.

A ještě k těm seniorům. Mně se strašně moc líbí, že když se bavíme o dezinformacích, a vy chcete tady samozřejmě bojovat proti dezinformacím, tak jsou všichni senioři strašně křehcí, nedokážou ty informace rozpoznat, ale když se jedná o to, že jim vezmete tisícovku měsíčně, (Předsedající: Čas.) tak jsou všichni strašně chytří, inteligentní a bohatí. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Koten, poté paní poslankyně Šafránková. A já ještě přečtu omluvy, než vám dám slovo. Omlouvá se Benešík Ondřej od 11.30 do 13.30 - pracovní důvody, Kolovratník Martin celý jednací den - zdravotní důvody, Staněk Pavel celý jednací den - bez udání důvodu a Bek Mikuláš od 9 do 13 hodin a od 15 do 9 z pracovních důvodů. A nyní máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji, paní předsedající. Drazí kolegové, kolegyně, poslanci, já bych tady rád zareagoval na pana poslance Letochu, vaším prostřednictvím, který tady řekl, že přidávání bude pozvolné a odpovědné, zatímco tedy inflace je brutální a ty faktury, které chodí důchodcům, stejně jako všem nám ostatním, tak ty jsou brutální, protože tam došlo ke zdražení o stovky procent. A zatímco vládní koalice tady překládá, že vše je zalité sluncem a už nás tady čekají jenom ty sociální jistoty, podobně jak to říkal Šafránek v Básnících, tak zatím tedy energie jsou zdraženy o stovky procent, zelenina, ovoce a další potraviny základní jsou zdraženy o desítky procent.

A co se týká toho ohýbání jednacího řádu. Já mám pocit, že jste si spletli datum, protože 25. února už bylo, a vy tedy máte týden zpoždění, tady s tím pučem, který tady předvádíte, co se týká jednacího řádu. Děkuji za pozornost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP