(12.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže bylo by dobré, kdybyste zveřejnili, jak to vlastně je, protože my čteme - Blesk zveřejnil, že pomoc ve zbraních byla 55 miliard. Paní Černochová tvrdí 10 miliard. Pan Jurečka před chvílí řekl 4,5 miliardy. Tak kdo se má v tom vyznat prosím vás? Takže bylo by dobré, kdybyste normálně komunikovali a to zveřejnili, potom určitě byste tady nemuseli mezi sebou mít střety.

Mě hlavně fascinuje, jak pan Jurečka nám oznámil, řekl, že zachování současného způsobu valorizace důchodů by znamenalo v příštích deseti letech celkové zatížení pro státní rozpočet zhruba 600 miliard korun povinných výdajů. Já bych se, pane ministře, chtěl zeptat, mohl byste mi to vysvětlit? Já tomu nerozumím. Vy máte výhled do roku 2025. Vy normálně si vymýšlíte. (Otáčí se vpravo do pléna.) Můžete se potom vyjádřit, když mě necháte mluvit. Struktura příjmů státního rozpočtu 2023. Nevím, jestli jste to četl. Víte, jaké je navýšení odvodů na sociální pojištění meziročně 2022 - 2023? Plus 61,9 miliardy. A navýšení z daňových příjmů 214. Takže vy máte nárůst meziročně jenom za rok 2023 314 miliard. A vy normálně si vymýšlíte a říkáte, že váš návrh ušetří 316 miliard za deset let.

A jak jste na to přišel? Vždyť máte odhad jenom do roku 2025. Vy normálně si vymýšlíte. Normálně, protože pan Jurečka asi ví, jaká bude mzdová politika, kolik bude výběr odvodů, on to ví na deset let dopředu. Absolutní génius. A normálně lže, vymýšlí si. A pokud je to pravda, tak to ukažte. Ukažte mi výhled do roku - podle vás deset let - 2033! (Zvýšeným hlasem.) Žádný nemáte! Žádný nemáte, normálně si vymýšlíte. A tady mluvíte důchodcům, že nejsou peníze. No samozřejmě že jsou peníze. Samozřejmě že jsou peníze. A pokud vy se tady chlubíte, že jsme dostali z unie 6,5 milionu eur. Ty brďo, tak to je pecka. Ale měli jste vyřídit 1,5 miliardy. Nevyřídili jste vůbec nic, protože pan premiér nebyl schopen vůbec v rámci předsednictví zavolat Charlesi Michelovi, říct mu, hele potřebujeme Evropskou radu a já chci ty prachy! (Důrazně). Mohl to vyjednat za té zelené blbosti, co jste odsouhlasili, co všichni zaplatí! Vždyť Evropská unie je byznys! Akorát váš premiér to neumí! Tvrdý byznys, něco za něco! Mimochodem i to Maďarsko nakonec, které nebylo demokratické, i tomu v rámci předsednictví se daly ty peníze - a to je dobře. Takže vy jste nevyjednali vůbec nic.

A pan ministr říká, že ušetří 316 miliard korun. Vážení důchodci, je to normálně výmysl. A pokud ne, tak já se vám tady omluvím. Ukažte to, jak můžete vědět za deset let, že to bude stát 600 miliard. A ještě ta sprosťárna - mluvit o hospodářských škodách. Vždyť jste nevyřídili vůbec nic. A nějaké tanky, prosím vás, mě tanky vůbec nezajímají... tedy samozřejmě mě velice zajímá, já jsem prosil v rámci prezidentské kampaně paní ministryni obrany, aby pana Řehku srovnala, aby ho dala někde do bunkru, aby přestal mluvit! Co on říká? Já jsem mluvil o míru a normálně, tady vám přečtu, teď odbočím od těch peněz, co říká pan Řehka. 2. 3. provládní média, to jsou všechna média, včetně iDNESu, jsou v klidu. Oni říkali, Babiš štval lidi, protože Babiš mluvil o míru, údajně že se děti bály a rodiče se báli. Všechno propaganda. Takže co říká pan Řehka? Poslouchejte dobře. Dlouho jsme žili ve falešném pocitu, že se nás válka netýká. Společnost si zvykla, že platí profesionální armádu. Ano, my jsme to podporovali. A pan Řehka dal rozhovor paní Witowské, to byla ta nezávislá novinářka z ČT, která nakonec nebyla až tak nezávislá, když byla v týmu pana příštího prezidenta.

A teď, co říká pan Řehka. Podle něj by v případě vypuknutí válečného konfliktu mezi NATO a Ruskem neměli Češi spoléhat na to, že je pozice v centru Evropy ochrání. No prosím. Pokud dojde na ozbrojený konflikt s Ruskem, Česko nesmí počítat, že se ho válka nedotkne, říká Řehka v spotlightu. A podle něj si Češi často neuvědomují, že v případě vypuknutí války by byly cíle v našem teritoriu, říká. Neuvěřitelné. Dá se čekat, že by tady klidně lítaly i nějaké rakety... Vážení občané, to říká náčelník Generálního štábu! (Zvýšeným hlasem.) Skandál! Nějaké rakety by u nás lítaly nebo střely s plochou dráhou dokonce, upozorňuje šéf české armády. (Předsedající: Poprosím...) Prosím vás, ukliďte ho konečně už, paní ministryně obrany.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Omlouvám se, pane předsedo. Poprosím o trošku snížení hlasitosti. To už bylo velmi intenzivní.

 

Poslanec Andrej Babiš: Jo, ukliďte ho, paní místopředsedkyně, konečně. Už to není možné. Já vám tady můžu číst dvě hodiny... který stále mluví o válce. Kdo tady koho straší? My jsme armádu podporovali. Ano, v rámci prezidentské kampaně všichni, provládní média říkala, co by se stalo, když NATO napadne Polsko. Ano, to si pamatujete všichni. Já jsem mluvil o míru a tady tenhle člověk, vždyť dnes si to říká na Generálním štábu. A to nikomu nevadí, že u nás budou létat rakety nebo střely s plochu dráhou? Upozorňuje šéf české armády. Mobilizace českých občanů a tak dál. Já nechápu. Já to nechápu. Ale média jsou v klidu, protože zkrátka víme, o co jde.

Vraťme se k těm penězům, panu ministru Jurečkovi, který si normálně vymýšlí. Normálně lže a říká, že pokud by proběhla valorizace podle zákonů - a včera jsem tady četl analýzu a kolegové mi řekli, že pan předseda Legislativní rady vlády, co je tedy ministr, za nás to byl jenom předseda, si dělal poznámky. To je dobře, ta analýza od paní Malé je skvělá. A každý ví, že je to protiústavní. Akorát tedy tady pan právník z ODS už zná obsazení Ústavního soudu, takže už je to v cajku. Včera nám to oznámil, je to jasné, Ústavní soud, Rychetský a spol. rozhodnou. A to je ta nová totalita, o které jsem včera mluvil.

Když se chcete s námi bavit, no tak se bavte. Ale vy nejste schopni se bavit, protože vy nejste schopni dát ta čísla. Dejte na stůl, sami jste publikovali, kolik jste utratili na Ukrajinu, abychom konečně věděli. A já s tím problém nemám. Tady pan Rakušan plamenně mluvil o pomoci. Ano, hnutí ANO bylo jediné, které dalo peníze. Já osobně jsem zachránil 1 000 volyňských Čechů a vyplatil jsem 60 000 eur ze svých zdaněných peněz. Osobně. Byl jsem v Domu Dobra, organizovali jsme plavbu na Vltavě pro české samoživitelky a ukrajinské. Ano, i Ukrajinci bydleli na Čapím hnízdě, všechno jsme dělali! Já jsem byl jediný na slovensko-ukrajinské hranici, byl jsem v Kapušanech, hnutí ANO poskytlo humanitární pomoc. Ale já jsem nikdy neslyšel, že by nějaký politik z pětikoalice dal z vlastních peněz aspoň 5 000 korun. Já jsem to neslyšel. Ale to není téma, ano, já si to uvědomuji. Ano, Ukrajinci tady byli, my je potřebujeme, jasné, ale potom je potřeba, aby se hlídal ten systém, protože teď jsme četli, že na MPSV u pana Jurečky se zneužívá systém. Chlubili se, jak to všechno bude fungovat přes IT, a teď se zjistilo, že to někdo zneužívá. Ale tak samozřejmě, já to nekritizuji, určitě to dají do pořádku.

Takže pokud chcete zamezit debatě o tom - a my jsme vždycky tvrdili, ano, je potřeba pomáhat Ukrajincům, nesmí to nikdo zneužívat, ale v první řadě je potřeba pomáhat našim lidem, našim občanům a to tahle vláda nedělá. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP