(12.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže tvrzení pana Jurečky - já bych ho rád vyzval, aby doložil, a není schopen to doložit, protože já tady mám makroprognózy Ministerstva financí, střednědobý výhled financí, a není schopný doložit. Vždyť i ten rozpočet roku 2023 se bude měnit x-krát! Vždyť to má totálně vatu! Mimochodem, za leden v rámci deficitu se píše o tom, že je tam podpora 18 miliard v rámci energií. Já bych rád věděl, kam to šlo tedy konkrétně. Kam to šlo, by bylo zajímavé vědět.

To, že vláda nevěděla, že bude inflace. No samozřejmě, že to věděla. Vždyť v tiskové zprávě Českého statistického úřadu se píše, že skončil energetický tarif. Takže věděli, že jim to skočí. Stejně věděli, že jim to skočí v lednu 2022, když nepokračovali v odpuštění DPH na nulu. Přesně to věděli, že to tak je. My jsme dnes a včera jsme taky slyšeli od pana ministra Jurečky, jak to všechno je skvělé.

A já nechci se tady bavit o té ústavnosti, neústavnosti, já myslím, že to je úplně jasné. Tady byl velký argument o srovnání důchodů, poměr důchodů k průměrné čisté mzdě, argumentovalo se. Je pravda, že se to pohnulo. Proč? Protože vy zkrátka nenavyšujete mzdy státním zaměstnancům. Ale to nejsou úředníci, ale to jsou hasiči, policisté, vojáci, učitelé, lékaři a tak dále. A argumentuje se tím poměrem, nevím, tady je 61 něco. No tak řešení je jednoduché - navyšte platy lidem. Ano, je pravda, a my taky říkáme, že to není problém jenom, že důchodci nedostanou, co jim patří, to je problém toho, že vy jste totálně impotentní řešit inflaci.

A já to znovu zopakuji. To řešení je jednoduché, a znovu vyzývám pana premiéra a pana ministra financí, svolejte mimořádnou valnou hromadu ČEZu. Vykupte akcionáře, odejděte z burzy a můžete budovat na ČEZu konečně stoprocentní firmu v rukách státu, která má ilmenit, která má pronajatý terminál, která má 20 % distribuce plynu, a můžete to zarazit na 1 500 korun! A všechno je vyřešeno. Všechno. Ta inflace, srazíte ji dolů. Máte 19,1. Macron má 7, Španělsko 4,5. A je to vyřešeno. Vyřešeno. Ale já nechápu, proč to nechcete.

Samozřejmě nikdo na to neodpovídá. Tady kolegové se stále tváří, jak chtějí s námi komunikovat, ale nikdo na to nereaguje. Nevím proč. Jestli tam má někdo akcie v tom ČEZu? Vždyť oni by na to určitě šli. Vy to máte v rukou. Když řeknete, že nebudou dividendy, tak nebudou. Je to otázka obchodního jednání. Vy jste nebyli schopni se domluvit ani na složení dozorčí rady, ani na ta koryta jste se nebyli... Takže to je to řešení. Jednoduché, rychlé, ušetříte na inflaci pro církevní restituce, které jste tady podvodně schválili na základě podvodných posudků. A naši důchodci nebudou mít takové náklady.

Takže k poměru důchod - průměrná čistá mzda. V Rakousku je to 87,1 %, 13 % HDP. U nás 7,7 % HDP, jenom. Slovenský důchodový systém, neuvěřitelné, tam mají 69,4 %. Ano, řeknete, že mají nižší mzdu. To je pravda, ale ten poměr, když se bavíte o poměru, tak se bavme o poměru. Takže to taky není argument, že to zkrátka nefunguje. Je to jenom o tom, že... je to o penězích zkrátka, o penězích, které vy nechcete řešit. Pan Jurečka, ministr, znovu ho vyzývám, aby nám doložil jeho tvrzení, že v příštích deseti letech celkové zatížení pro státní rozpočet zhruba 600 miliard. Kde na to přišel? Nechápu to. Nechápu to, protože to nemůže vědět, když to neví ani Tyll, a to je ten skutečný ministr financí tady historicky po Gregorovi. Ministři se střídají, ale bez těchto lidí by v životě ten rozpočet nedali do pořádku. No tak to nemůže vědět, protože nikdo neví, jak to bude. Ale jedna věc je jistá, že všechno je to o inflaci. I kvůli inflaci jsou potraviny drahé, už jsem o tom mluvil. Takže je to o elektřině, a nikdo nereaguje, nikoho to nezajímá.

Samozřejmě provládní média to nepíšou, protože média - jak fungují? No z reklam! A kdo má reklamy? A kdo to tady ovládá, tuto zemi? Kdo ovládá média? Tak o tom si můžeme někdy povídat.

Pro mě je absurdní, že pan ministr Jurečka, který je ministr práce a sociálních věcí, místo toho, aby tady stál a bojoval, respektive na vládě, proti ministrovi financí - vždycky to tak bylo, já jsem jim to pískal, Maláčová versus Schillerová, ano? - tak teď ministr práce a sociálních věcí bojuje proti důchodcům. No to je úplně neuvěřitelné. Úplně neuvěřitelné. A je to jenom o inflaci. Takže já tomu nevěřím, pan Jurečka neříká pravdu, že ušetří 316 miliard, absolutně vyloučeno. Vyloučeno. Normálně si to vymýšlí.

Nazývat důchodce hospodářskou škodou, to je absolutně skandální. Stále to opakují všichni a je to zkrátka nesmysl. A já mám k tomu čísla. Můžeme se podívat na nárůst příjmů veřejných rozpočtů. Tento rok - a ještě znovu zopakuji, aby to občané věděli, když se vyberou daně, pak se rozdělují mezi samosprávu, mezi stát takzvaným rozpočtovým určením daní. Za naší vlády jsme navyšovali ve prospěch samosprávy, ve prospěch obcí a měst a krajů, a to jsou ty takzvané veřejné rozpočty. A jsou tam samozřejmě další instituce.

Navýšení, nárůst příjmů veřejných rozpočtů oproti roku 2021 byl v roce 2022 254 miliard a tento rok je to 534 miliard navýšení. Ano, někdo bude argumentovat, že se samozřejmě navyšují i důchody a navyšuje se výchovné, ale to jsou obrovské částky - 2024 je nárůst 627 miliard a 2025 je 716 miliard. Takže to je maximální predikce Ministerstva financí. Nikdo jinou zatím nemá. Predikce pana Jurečky, jsem přesvědčen, neexistuje, normálně si vymýšlí. A vůbec, já nevím, jestli je vůbec schopen vnímat to, kde je zdroj na ty důchody, že se budou navyšovat mzdy a že vláda nesplní příslib snížit odvody sociálního pojištění o 2 %. A jenom to navýšení meziročně 2022, 2023 - odvody na důchody - je téměř 62 miliard. Takže peníze jsou a vláda zkrátka nechce peníze poskytnout. A je to neuvěřitelná ostuda tady, co se tady děje, a my samozřejmě uděláme všechno pro to, abychom tomu zabránili. Proto tady... Ale já si myslím, že neobstruuji, já mluvím k věci. Já mluvím čísla. Já mluvím konkrétně. Byl jsem ministr financí a vím, o čem mluvím. Měl jsem přebytkový rozpočet a snížil jsem zadlužení na 29 %. A zavedl jsem kontrolní hlášení i EET, aby nekradli ti hospodští. A vy jste to zbourali. 14 miliard ročně, to nešlo. Ale chápu, pro ODS to byla vždycky mantra. Takže tak. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP