(15.10 hodin)

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Do 20. 3. do 14 hodin a ten druhý je do úterý 7. března také do 14 hodin. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano. Mám zde zatím dva přihlášené protinávrhy. Pan poslanec Lochman.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Pěkné odpoledne, vážený pane předsedající, vážení kolegové. Jsem rád, že jsme stále spolu. Já mám tedy protinávrh do novely o důchodovém pojištění, sněmovním tisku 392, a to aby, ač paní Vildumetzová Mračková, prostřednictvím předsedajícího, navrhla nějaké řešení, já navrhuji kratší variantu, a to přerušení do 15.15 dnešního dne. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Do 15.15. Ano a máme zde ještě jeden protinávrh.

 

Poslanec Petr Letocha: Dobré odpoledne. Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolím si mít také jeden protinávrh a ten protinávrh zní do 3. 3. 2023, to znamená, přerušujeme tento bod, nebo protinávrh je takový, že přerušujeme tento bod do 3. 3. 23 do 15 hodin a 18 minut. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Mám zde návrh na odhlášení, takže vás tímto odhlašuji. Prosím, abyste se přihlásili. S náhradní kartou číslo 35 bude hlasovat paní poslankyně Richterová. Ještě jednou zagonguji, i když už jsem gongoval předtím.

 

A zahajuji hlasování. Nejdříve budeme hlasovat o protinávrhu pana poslance Letochy, a to je, 3. 3. v 15.18.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 69 přihlášeno 139, pro bylo 7, proti bylo 85. Zamítnuto.

 

Nyní budeme hlasovat o protinávrhu pana poslance Lochmana, který byl do 15.15. dnešního dne.

A já zahajuji hlasování. Táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování 70 přihlášeno 144, pro 5, proti 105. Výsledek: zamítnuto.

 

A nyní zde máme dva návrhy paní poslankyně Mračkové Vildumetzové - úterý 7. 3. 14 hodin byl její druhý návrh.

A já zahajuji hlasování. Táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování 71 přihlášeno 144, pro 55, proti 87. Výsledek: zamítnuto.

 

A poslední, ale vlastně první z návrhů, který byl přerušit bod do 20. 3. do 14 hodin.

Zahajuji hlasování. Táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování 72 přihlášeno 144, pro 54, proti 89. Rovněž tento návrh byl zamítnut.

 

Vrátíme se tady zpátky do rozpravy a jsme u... Ano, omlouvám se, je zde zájem vystoupit. Prosím klid!

 

Poslanec Petr Beitl: Děkuji, pane předsedající. Chtěl bych říct, že v hlasování 71 jsem hlasoval proti, ale vyšlo mi pro, takže prosím, opravdu do stenozáznamu. Nezpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Nezpochybňujete hlasování. Takže můžeme pokračovat v rozpravě. Je zde přihlášena s faktickou poznámku - jenom se táži, jestli to platí - paní poslankyně Hanzlíková. Ano? Tak paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Děkuji za slovo. Musím ještě zareagovat na slova pana ministra Jurečky, protože se mi to opravdu těžko poslouchá, a věřím tomu, že to tak nemyslel, že někomu snížíme důchod a zároveň mu doporučíme, aby si došel na úřad práce pro dávku na bydlení, která se stejně platí ze stejného ranku, to znamená z rozpočtu MPSV. Já už jsem to tady říkala jednou jako reakci na výrok pana premiéra, který nabádal rodiny, lidi pracující, aby se nebáli si žádat o sociální dávky, a řekla jsem tady, že to je jediná vláda, kterou jsem kdy viděla, která dobrovolně zvětšuje skupinu lidí, kteří jsou závislí na sociálních dávkách. A dneska musím říct, to je opravdu stavění logiky sociální politiky úplně na hlavu! Děkuji. (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Tím jsme vyčerpali faktické poznámky a můžeme jít zpět do rozpravy. Řádně přihlášená je paní poslankyně Margita Balaštíková. A ještě přečtu omluvy v rychlosti, akorát že mi tady nenaskakují. Máte slovo. A já bych poprosil zatím správce techniky, nefunguje mi tady monitor, jestli by mohli přijít. Máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Dobrý den, kolegyně a kolegové. Valorizace důchodů byla jakousi pojistkou pro důchodce a členové vaší vlády je udržovali celý rok 2022 v domnění, že budou valorizace vyplaceny a oni budou mít navýšení důchodu, aby alespoň trošku lépe byli schopni hradit drahé náklady na energie, zvýšené ceny... (Odmlka pro hluk v sále.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Poprosil bych o klid v jednacím sále, případně abyste si vyřídili, co potřebujete, před sálem. Děkuji.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: ... zvýšené ceny potravin a léků. Tím se samozřejmě vzbudilo i legitimní očekávání. Vláda však svým restriktivním přístupem tohle škrtla, a proto jsem přistoupila k podání pozměňovacích návrhů, kterými chci zmírnit tento krok vlády, a hlásím se tedy k pozměňovacímu návrhu číslo 2134, 2135, 2136 a 2137.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já vás ještě jednou přeruším a poprosím, aby se všichni v sále ztišili, případně aby si vyřídili vše před sálem. Děkuji vám.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: A současně se hlásím k pozměňovacímu návrhu 2334 a 2335 a s odůvodněním těchto dvou pozměňovacích návrhů bych vás nyní ráda seznámila.

Protože samozřejmě vláda neustále hledá škrty, hledá, kde by ušetřila, protože pan ministr financí chtěl mít jakýsi ten rozpočet lepší, než se mu daří, a já ovšem nevidím žádné kroky vlády, které by směřovaly k tomu, že nějakým způsobem dělá kroky, kde opravdu ty úspory nebudou tak bolet, a aby mohla vlastně vyplácet věci, které jsou, myslím si, z pohledu našich obyvatel důležité. A proto jsem s paní kolegyní Jarmilou Pokornou Jermanovou chtěla vládě pomoci a podaly jsme dva pozměňovací návrhy, a to na úpravu zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi. K tomuto kroku jsem vás prosím v posledních týdnech vyzývala, že škrtáte peníze pro důchodce, ale výplatu navýšené výplaty církvím o inflaci, tu ponecháváte beze změny. Domnívala jsem se, že třeba vstoupíte v jednání, protože se domnívám, že církve jsou tu z jakéhosi duchovního směru a rozměru, a že byste se mohli s nimi rozumně domluvit, že v současné době není pro to dobré období, že by mohly na nějakou dobu nebrat tak velkou inflaci. Protože jste tak neučinili, tak jsme podaly pozměňovací návrh a využily jsme k tomu samozřejmě stavu legislativní nouze, který nám to umožňuje, a upravily jsme tu část zákona, která nebývale navyšuje právě výplatu církvím, a tu jsme změnily. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP