(15.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní tady pan poslanec Martin Kukla, připraví se pan poslanec Hubert Lang. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Martin Kukla: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Kolegyně, kolegové, já si s dovolením také prostřednictvím pana předsedajícího dovolím zareagovat na paní poslankyni Richterovou. Já bych jí jenom tady řekl fakta. Ona to asi úplně vůbec nepochopila. My tady hájíme 2,8 milionu lidí, kterým chcete v průměru vzít od léta 1 000 korun měsíčně, to znamená nějakých 7 000 za rok, příští rok už to bude dělat nějakých 15 až 2 tisíc v průměru, tak proto my tady vystupujeme. Dokonce skoro většině mých kolegům a kolegyním jste nedovolili, abychom vystoupili, proto jsme museli zvolit tuto formu, aby to tady za nás přečetl pan předseda. A jestli tady my něco porušujeme? My tady nic neporušujeme. Vždyť si vzpomeňte, já jsem tady před chvílí, nebo před pár hodinami navrhoval, jsme všichni unavení, tato Sněmovna jede bez nějaké delší přestávky přes 70 hodin, pojďme si všichni odpočinout, dejme si 12hodinovou pauzu. A co vy jste udělali? No, zařízli jste to!

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další z přihlášených s faktickou poznámkou je pan poslanec Hubert Lang. Máte slovo.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuju, pane místopředsedo. Pěkné odpoledne, kolegyně, kolegové. Vidíte, že nám to pěkně jde. Jsme ve čtvrtém dnu, žádný problém není.

Já bych chtěl reagovat taky na paní místopředsedkyni Poslanecké sněmovny paní Olgu Richterovou, na její projev, prostřednictvím pana místopředsedy. Ona se tady rozohnila, vylezla tady na tu židličku a prostě jí úplně naběhla žilka, jak tady my obstruujeme, jak je to hrozné, jak musíme myslet na ty zaměstnance. Ano, my na ně také myslíme. Jak pan náš předseda recykluje neustále podle svých poradců nějaké projevy. Vy jste nás nepustili v obecné rozpravě, abychom mohli vůbec vystoupit, a pan předseda vlastně na sebe vzal to těžké břímě ve svém věku a čte naše projevy, které my bychom si tady normálně odříkali sami, a není to stejné. Každý ten projev je autentický, každý ten projev prostě si ti lidé samostatně připravili a říkají tam ty svoje argumenty, které takto cítí, protože my to takto vidíme. My si říkáme, že to je něco, že z našeho pohledu se tady jedná o nějaké znásilnění demokracie, že se tady jedná o krádež za bílého dne. Já to tady budu pořád opakovat, i když se to někomu nelíbí. Z mého pohledu opravdu se dopouštíte na té skupině osob, která se může nejméně bránit, že jim prostě upíráte nějaký zákonný nárok.

Ono, já jsem také z takového kraje, který je na hraně, prostě Plzeň-sever, tam není velká příjmová hladina. Ti lidé tam bydlí na těch vesničkách, a když se mají dostavit někam do práce, tak oni dají spoustu... Anebo ti penzisté už notabene. Není tam pošta, nejsou tam už dneska ani obchody. Ti lidé mají obrovský problém, zejména když jsou potom v tom starším seniorním věku a prostě jsou třeba sami v té nějaký chaloupce. Není to jednoduché. Jestli je tady nějaká bublina v Praze, kde každé tři minuty přijede tramvaj, tak u nás na tom venkově přijede jeden autobus ráno, jeden autobus večer a to je všechno. A ti lidé, prostě pro ně těch 1 000 korun, o které je okradete, těch 7 000 letos a 12 000 příští rok, tak pro ty lidi je to spousta peněz. Je to na měsíc popelnice, je to otop třeba a tak dál. Proto my tady takto bojujeme, proto my se vždycky recyklujeme. (Předsedající: Čas, pane poslanče!) Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Další je pan poslanec Patrik Nacher.

 

Poslanec Patrik Nacher: Dámy a pánové, chci reagovat na kolegyni Olgu Richterovou ohledně těch obstrukcí a těchto záležitostí. Já jsem si mezitím přes noc našel nějaká data, abych vám připomněl, že to nebylo jenom EET, ale že jsou tady některé další normy, a jak dlouho trvalo jejich projednávání v Poslanecké sněmovně.

Takže vládní návrh stavebního zákona - 8 měsíců. A teď tam máte vyjeto, kolikrát se to přerušilo. Vládní návrh zákona o opatřeních přechodu České republiky k nízkouhlíkové energetice - 10 měsíců. Vládní návrh k evidenci tržeb - 12 měsíců. A teď tam vždycky vidíte, kolikrát je to přerušeno. Proč to říkám? Říkám to proto, že vlastně tehdejší koalice v tomhle obsahově respektovala i tu možnost obstrukcí, protože jednací den končil v sedm nebo v devět, proto se to neustále vracelo. Když se podíváte do toho systému, tak to skončilo tady, já nevím, tady je třeba 19. února a začalo to 3. března. A tím to takhle jakoby nakynulo. Rozdíl oproti tomu, co je teď, je, že se prostě jede durch. O tom my se tady bavíme. Jede se durch. To znamená, je to nepříjemné i pro ty zaměstnance, pro všechny. A v tom je to novum. V tom je to novum. To znamená, že vy, když jste byli v opozici, tak jste tu možnost obsahových obstrukcí, a nebylo to jenom EET, já jsem si právě našel, že těch věcí a těch zákonů bylo víc, tak jste ji měli. Ale vy sami vlastně to, co jste využívali, tak nerespektujete, když my dopředu říkáme, a nerespektujete tudíž opozici. Tolik na vysvětlenou, proč se tady jede přes noc. (Předsedající: Čas.) Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Další je paní poslankyně Pastuchová a připraví se paní poslankyně Mračková Vildumetzová.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane místopředsedo. Tak já, jak jinak, než reagovat na paní místopředsedkyně Olgu Richterovou? Ta nám tady za celou noc nic neřekla a teď nám přišla říct, jak jsou tady všichni zaměstnanci unavení. My to víme, protože jsme tu seděli na rozdíl od paní místopředsedkyně, která nestačila skoro ani doběhnout. Střihli jsme si tady jednu takovou noční na záchranné službě. Aspoň vidíte, jak to mají zaměstnanci ve směnách těžké. Hasiči, záchranáři, kteří musejí do dvou minut sedět v autě oblečení a vyjíždět s kliknutím na výjezd.

A také se vymezuji proti tomu, aby tady nazývala paní místopředsedkyně Richterová pana předsedu, poslance Babiše, za to, že tu obstruuje. Toto se nemuselo dít, kdybyste nás pustili normálně vystupovat. Myslím si, že by k tomuto nemuselo dojít, kdybyste to nedělali v legislativní nouzi, šlo to normálním procesem. Takže já bych si ty narážky na obstrukce od paní místopředsedkyně tady trošku odpustila.

A myslím si, že máte pět poslaneckých klubů, takže když si vezmu pětkrát dvě, tak je to na každý jednací den deset hodin pauzy, kterou jste mohli využít na to, abyste si odpočinuli vy i my. My jsme vám to nabízeli, vy jste to odmítli, tak jsme si tu službu na záchrance jednou střihli a možná si střihneme dneska další. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Paní poslankyně Mračková Vildumetzová a připraví se paní poslankyně Hanzlíková. Stále jsme v režimu faktických poznámek. Máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, pane místopředsedo, za slovo. Když tady slyším paní Richterovou, pana ministra práce a sociálních věcí, tak já si pořád připadám, že my jsme ti, kteří něco v uvozovkách děláme špatně, a vy jste ti správní, kteří jste sem přišli s mimořádnou schůzí, ve stavu legislativní nouze, nenechali jste nás prakticky promluvit, řada lidí vůbec neměla možnost vystoupit, dali jste hlasování v rozporu s jednacím řádem přímo na nějakou hodinu, tak takto určitě není ten proces správný, ale když tedy vidím, že tady řada poslanců z pravé strany říká, my se vám pořád snažíme domluvit, aby to bylo jiné, tak já si v tuto chvíli korektně dovolím dát dva procedurální návrhy.

Procedurální návrh první je, že se přerušuje bod do 21. března letošního roku. To znamená, že... (Námitky.) Ano, už to bylo. Tak do 20. března. Jedenadvacátého března už asi byl takový procedurální návrh, tak se opravuji.

A druhý procedurální návrh, který si dovolím dát, je, že tedy budeme věřit, že jako koalice třeba o tom budete přemýšlet, s čím tady vůbec přicházíte, že je to protiústavní, že nelze tu retroaktivitu, takže druhý procedurální návrh je, že přerušuji bod do úterý 7. března do 14 hodin. Budu věřit, že koalice bude celý víkend do úterka přemýšlet a že třeba v to úterý přijde a řekne, pojďme to projednat ve standardním legislativním procesu. Děkuju vám.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: A prosím ještě ten první bod byl do 20. 3. do kolika hodin? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP