(17.50 hodin)
(pokračuje Jana Pastuchová)

Odůvodnění myslím tady už říkali mí kolegové, ale přesto ho jenom u toho prvního přečtu. To odůvodnění je pak stejné u všech sedmi. Cílem tohoto pozměňovacího návrhu je navýšit částku, o kterou se zvyšuje procentní výměra důchodu při zvýšení důchodů v mimořádném termínu v červnu 2023. Jsou-li splněny podmínky nároku na výplatu více důchodů, zvyšuje se o tuto částku ten důchod, který se vyplácí v plné výši tak, jak navrhuje vládní návrh zákona. Takže pod číslem 2315 je částka 1 466 korun.

Druhý pozměňovací návrh je pod tiskem (číslem) 2316, kde se částka 400 korun nahrazuje částkou 1 537 korun. Další pozměňovací návrh, který jsem do systému uvedla, je pod číslem 2317, kdy se částka 400 korun nahrazuje částkou 1 608 korun. Další pozměňovací návrh je pod číslem 2318, kdy se částka 400 korun navyšuje na částku 1 679 korun. Pátý pozměňovací návrh je pod číslem 2068, kdy se částka 400 korun navyšuje na 1 468 korun. Další pozměňovací návrh je uveden pod číslem 2069, kdy se částka 400 korun nahrazuje částkou 1 539 korun. A dalším pozměňovacím návrhem je sněmovní (dokument) číslo 2070, kde se částka 400 korun nahrazuje částkou 1 610 korun. A osmý, můj poslední pozměňovací návrh je pod číslem 2071, kdy se částka 400 korun nahrazuje částkou 1 681 korun.

Tak, já jsem své pozměňovací návrhy přečetla. Za mnou je ještě osm kolegů. Máme před sebou vlastně ještě třetí čtení, takže pokud bude možnost, nebo nevím, co máte vymyšleno, jestli nás nějak omezíte, tak bych si ještě nějaké poznámky nechala do třetího čtení. Tímto děkuji a těším se na další hezky prožitou noc ve vaší společnosti.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Následuje paní poslankyně Adámková, kterou momentálně ale, pokud se nemýlím, nevidím, proto se přesouvá na závěr, ale pan poslanec Pražák přítomen je a připraví se pan poslanec Nacher. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec David Pražák: Dobrý podvečer, večer skoro. Pane premiére, paní ministryně, páni ministři, kolegyně, kolegové, já bych se chtěl přihlásit ke svému pozměňovacímu návrhu pod číslem 2182, který je v systému nahrán, který má čtyři části, kde navrhuji pevnou fixní částku, o kterou mají být penze valorizovány. Jedná se o částku 1 472 korun, 1 543 korun, 1 614 korun a 1 685 korun. Zároveň je v systému nahráno odůvodnění.

Chtěl bych se přihlásit i k pozměňovacím návrhům kolegy Karla Turečka, které jsou v systému nahrány pod čísly 2157, 2158, 2159, 2160, kde také jsou navrženy pevné fixní částky.

Já vzhledem k tomu, že mi bylo také odepřeno právo vystoupit v obecné rozpravě, tak bych se možná jenom krátce zmínil k některým věcem, které mě ještě vedou kromě toho odůvodnění, které je nahráno v systému, k tomu, že já nepodpořím tuto novelu, nebo tento návrh novely zákona, a zároveň proč jsem dával i pozměňovací návrhy. Já bych se možná trošku malinko otočil na pravou stranu na kolegy ze Starostů, teď to myslím i jakoby v dobrém, ono jich tady už moc není, ale já jsem v týdnu poslouchal rozhovor na Radiožurnálu pana senátora Canova, který je místopředsedou ústavně-právního výboru Senátu. Já jsem z Libereckého kraje, on také a já si ho vážím jako člověka, a nemám tu nic jakoby ironického, myslím to úplně smrtelně vážně, a myslím, že by stálo za to, kdybyste si to, kolegové, poslechli, protože on řekl pár věcí, které mě ubezpečily v tom mém přesvědčení, že ten zákon nepodpořím.

Moderátor se ho ptal už vzhledem k tomu, co vyjadřoval v minulých týdnech, zda opravdu pro ten zákon ruku nezvedne. On jasně řekl, že to platí, že ruku pro to nezvedne, že vidí ten zákon jako protiústavní, ať už vzhledem ke schvalování v legislativní nouzi a i k retroaktivitě. Zároveň se ho ptal, jestli těch 20 miliard nepovažuje, jako že by se mohlo jednat o hospodářskou škodu, kterou tady bylo argumentováno, tak on jasně řekl, že nepovažuje. Cituji: "Jde asi o 1 % z rozpočtu. V současnosti bohužel máme rozpočty deficitní v řádu stovek miliard opakovaně. V tomto ohledu to určitě nepovažuji za značnou hospodářskou škodu. Naopak je to kapka v moři. Podstatné ale je, že musí jít o mimořádnou, neočekávanou situaci." Pan senátor jasně řekl: "A toto všichni očekávali. Vždyť jde o mandatorní výdaj podle zákona, který platí několik desítek let. To se přece nedá nazývat mimořádnou událostí, a ještě ve spojení s touto škodou. Ona je vůbec otázka, jestli se dají nároky na důchodce nebo na důchody nazývat vůbec slovem škoda." A ještě další, co mě utvrdilo, bylo, čím si vysvětluje, že tato vláda nepředložila návrh dřív, jestli má pocit, že zanedbala, tak jasně řekl, že vláda zaspala. Vláda s tím měla přijít na podzim, mohli jsme se o tom bavit ve standardním legislativním postupu a nemuseli jsme tady teď sedět. Tak to je jedna věc.

A druhou bych tady ještě přečetl, opět z Libereckého kraje od nás, takový krátký mail, který jsem dostal v tomto týdnu a který mě ubezpečil v mém postoji, a poslali mně ho zástupci Odborového svazu pracovníků zdravotnictví a sociální péče, základní organizace Liberec: "Vážený pane poslanče, píšu vám v souvislosti s novými opatřeními v oblasti důchodů, která chystá vláda České republiky. Navrhovaná opatření jsou pro nás, poctivě pracující, zcela nepřijatelná. Není možné, aby lidé, kteří celý život přispívají do systému sociálního zabezpečení..." (Odmlka pro hluk v sále.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano. Poprosím, kolegyně a kolegové, o ztišení, aby pan poslanec mohl nerušeně pokračovat.

 

Poslanec David Pražák: Děkuji. "Není možné, aby lidé, kteří celý život přispívají do systému sociálního zabezpečení, získali v době, kdy se vše zdražuje a čelíme nepřiměřené inflaci, reálně nižší důchod, a ještě si na něj budou muset počkat až do 68 let. Vždyť to je nejdéle v celé Evropské unii. Navíc zaměstnanci v České republice pracují déle než zaměstnanci ve většině zemí Evropské unie. Vážený pane poslanče, uvedené kroky vlády České republiky zásadně ohrožují důstojný život lidí, kteří celý život pracovali, jejich zdraví i kvalitu života. Ve vážném ohrožení je také sociální smír. Je třeba hledat jiná řešení k zajištění udržitelnosti důchodového systému než pouze snižovat výši důchodů či zvyšovat věk odchodu do důchodu. Může to být například zlepšování podmínek pro lidi, kteří pracují ve fyzicky náročných povoláních. Vláda by se měla zaměřit na hledání dalších zdrojů financování důchodového systému, které nepůjdou z kapes zaměstnanců. Žádám vás proto, abyste tyto kroky vlády České republiky v rámci legislativního procesu nepodpořil."

Dál to asi rozebírat nebudu, protože říkám, měl jsem připravený projev, ale nemohli jsme vystupovat v obecné rozpravě. Já myslím, že to takto zatím stačí. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je tedy přihlášen pan poslanec Nacher a následuje pan poslanec Kubíček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Vážená paní předsedkyně, děkuji za slovo. Jsem rád, že po čtyřech dnech jsem se dostal na řadu aspoň v té třetí fázi. Zatím jsem měl možnost vystupovat jenom ve faktických, kde člověk reaguje na ostatní. Stejně tak jsem rád, že jsem tady nalákal pozornost některých politiků, kteří se zabývají ekonomikou, jako je třeba kolega Skopeček, takže můžu asi očekávat nějaké faktické poznámky.***




Přihlásit/registrovat se do ISP