(18.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Já budu velice rád tady pokračovat v těch projevech. Tady psycho, pan Michálek, diagnóza antibabiš, tady něco drží v ruce. (Poslanec Michálek ukazuje směrem k řečníkovi list s grafem.) Jasně. Můžeme, pane Michálku, vy jste ještě tak mladý, měl jste se živit nejdříve poctivou prací. (Předsedající: Oslovujte prosím kolegy prostřednictvím předsedající.) Víte, já jsem šel do politiky, když už jsem něco v životě dokázal. A vy akorát tady dokazujete lex Babiš 1 a lex Babiš 2. Ale já vám držím palce. A je dobře, že jste nežil za totalitního režimu, protože to by byly padesátky jak vyšité.

Takže já tady mám hromadu materiálů a rád vás s nimi obeznámím. Nejdříve bych reagoval na pana Skopečka, protože to je člověk, který je ekonom, a já samozřejmě můžu souhlasit, že ta inflace souvisí se zeleným šílenstvím. Ale prosím vás, nemluvte o covidu, protože to není o covidu. A už jsem tady dokladoval x-krát, že úspory obyvatelstva...

(Poslanec Michálek stále stojí před řečnickým pultem.) Nechcete jít radši čurat na francouzskou ambasádu jak minule? (Smích v sále.) To bylo lepší, ne? Když tady stojíte? (Předsedající: Pane předsedo, prosím, oslovujte svého kolegu prostřednictvím předsedající.) Nechci ho oslovovat, protože zase by byla nějaká žaloba. Radši.

Takže chtěl bych říct panu poslanci Skopečkovi, kterého si vážím, jeho názorů, je to ekonom, škoda že není -

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pane předsedo, omlouvám se. Prostřednictvím!

 

Poslanec Andrej Babiš: Omlouvám se. Já sem nechodím moc často, tak ještě to neumím.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Tak se to naučte prosím.

 

Poslanec Andrej Babiš: Ale už jsem se naučil klikat. Takže prostřednictvím paní předsedající. (Předsedající: Děkuji.) Ano.

Já pana Skopečka znám dlouho. Já myslím, že pracoval s panem prezidentem Klausem. Ale vy se mýlíte v tom covidu. Já nevím, je to přece dost jasné, že pokud jsme lidem dali peníze a ve stejném čase stouply úspory o 900 miliard, tak je logické, že ty peníze nevzali a nešli se tam bít o nějaký rohlík. I pekaři prodávají řetězcům za korunu sedmdesát a lidi ho kupují za tři koruny. A je stále stejná cena. Takže to není pravda. Já s vámi nesouhlasím.

Inflace, ano, začala určitě u energií. Nejdříve Německo mělo pocit, že přijde japonská tsunami, a proto zavřeli jádro a prodali uhlí za hubičku. A to byl první moment toho problému. No a potom přišly emisní povolenky. A určitě budete souhlasit, že emisní povolenky jsou problém. Pan premiér mě za to kritizoval. Já jsem navrhoval v září 2021 strop 30 eur. Tam to samozřejmě lítá, jsou to spekulace. Ta směrnice MiFID měla být zrušena. Já jsem psal všem premiérům a prezidentům Evropy, vystupoval jsem, pan premiér Fiala mě kritizoval, ale sám pro to nic neudělal.

Takže samozřejmě ta cena emisních povolenek vstupuje do ceny elektřiny u výrobců z uhlí. To je logické. A jak proti tomu bojovat? Takže já jsem přesvědčen o tom, že to je inflace vnější. A pokud někdo mluvil o dočasné inflaci, tak to byl přece pan guvernér Rusnok, který nám tady přednášel, jak vysokými sazbami porazí inflaci. Nic neporazil. Nic. Celé opatření České národní banky z hlediska vysokých úroků dopadlo jenom na mladé rodiny, jenom zničilo hypoteční trh. A samozřejmě to rezultuje do toho, že mladé rodiny si nemůžou dovolit koupit byt. Byty jsou drahé i z toho důvodu, že komerční banky trvají na tom, aby zaplatili 20 % z bytu hotově. To samozřejmě taková rodina, když má příjem 55 000 například nebo i víc, tak to nezvládá.

Takže s tou inflací, můžeme jít spolu na pivo někam a si o tom povídat. Vy tady stále opakujete ten nesmysl, že my jsme měli způsobit inflaci. Je to nesmysl. Úspory stouply. My jsme srazili inflaci snížením DPH z 21 % na 0. Vy jste to nechtěli. Panu ministru financí, já mu rozumím, jemu to vyhovuje. Takže má inkaso stovek miliard. (K poslanci Michálkovi přichází před řečnický pult diskutovat poslankyně Fialová.)

A ano, z hlediska výdajů toho rozpočtu 2 235 miliard částka 19 miliard je... není velká. Není směšná. Já s vámi souhlasím, 19 miliard je určitě velká částka. Ale o tom, o čem se tady bavíme, a pro ty důchodce je to těch 7 000 tento rok, tak je to zkrátka směšné, celé toto divadlo, které tady před lidmi předvádíme. A vy tvrdíte, že chcete diskutovat. Ale vy vůbec nediskutujete. Vy jste se vůbec nevyjádřili opakovaně k tomu, kdy jsem řekl, jak můžete srazit tu inflaci. V ČEZu. Nikdo se k tomu nevyjádřil. Já to chápu proč. A já nevím, jaký větší důkaz chcete. Jak je inflace ve Francii 7 % nebo ve Španělsku 4,5 %, které dalo 45 miliard eur do podpory cen energií.

Já myslím, že je to jasné. Takže Green Deal. Já s vámi souhlasím, ale nemluvte o covidu. My jsme v rámci covidu...

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pane předsedo, já se velice omlouvám, ale poprosila bych kolegy, respektive kolegyni (Fialovou) a pana předsedu (Michálka), jestli byste mohli v rozhovoru pokračovat v předsálí. Děkuji. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Andrej Babiš: Takže všichni víme, že ta inflace... A přečtěte si zdůvodnění Českého statistického úřadu z ledna. Tam to máte napsané. Že je to o té elektřině. A je to stále dokola. A stále to opakuju: Vykupte ČEZ, snižte to na 1 500 a jste to vyřešili. Pro všechny. Pro všechny. Pro průmysl, pro výrobu, pro obchod, pro služby, pro restaurace, pro hotely, pro všechno.

A já jsem zhasínal na Ministerstvu financí. Dokonce jednou jsem zhasl tak, že kolegyně Tünde byla na WC a křičela. Nevěděl jsem, že tam je. Zhasínal jsem, šetřil jsem. Já to tak mám. My jsme taková generace šetřivá, my důchodci. Takže já děkuju za radu, ale vždycky jsem to dělal. Dělal jsem to v cizí firmě, dělal jsem to na Úřadu vlády a budu to dělat. A já s vámi souhlasím. Ano. Každá koruna dobrá.

Ale tady tahle debata bohužel k ničemu nevede a je mi to líto, ale aspoň pro mě je to velice edukativní. Já se tady dozvídám z těch projevů mých kolegů plno nových informací. Mám tady znovu různé analýzy z hlediska té pozice. Například od doktora Gerlocha tady mám analýzu z hlediska té legislativy a další věci.

Takže znovu ta inflace... ČNB nám říkala, jaký to bude mít vývoj. A znovu opakuji, jak chcete bojovat proti ropnému kartelu nebo lipské burze? Proč se určuje cena elektřiny na základě ceny plynu, který se samozřejmě určuje nelogicky? Někdo to tak prosadil. No tak samozřejmě akcionáři ČEZu chtějí prodávat za nejvyšší ceny, proto jdou části produkce na burzu. Proto vyexportují. A absurdně vyrábějí levně a prodávají draze našim občanům a do celé ekonomiky. Tak. Je to ten hlavní problém, o tom se nikdo nebaví, nikdo o tom nechce mluvit. A bavíme se o inflaci. Já nevím, tak mi řekněte nějaký příklad naší inflace u nás doma, v čem je. Ano, tak jasně, nejsou papriky nebo není zelenina. Proč, to jsme si už říkali. Je toho málo, tak je inflace. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP