(18.30 hodin)
(pokračuje Patrik Nacher)

Protože kdybyste vy nezrušili EET, kdybyste řešili ty věci nějakým jiným způsobem, měli jste úspory někde jinde, například to, co jste slibovali ve vztahu k počtu zaměstnanců ve veřejné sféře, například, byť vím, že to je dlouhodobá záležitost, tak tam těch 19 miliard prostě najdete. Najdete. Takže ne že to je drobek, ale že to neodpovídá délce toho jednání, zneužití stavu legislativní nouze a různému ohýbání jednacího řádu. To jsem řekl. Kdyby to bylo o 200 miliardách, to už pak je něco jiného.

Pokud jde o tu inflaci, kolega Skopeček řekl, že my jsme řekli, aby to neřešil někdo. To nikdo neřekl. Historicky ne. My jsme, třeba já konkrétně jsem nesouhlasil s extrémním růstem úrokových sazeb ČNB. Ale neříkal jsem, aby to vláda neřešila, protože ta předchozí vláda třeba u energií je dala na nulu v listopadu a prosinci roku 2021, a tím snížila tu inflaci. Takže vy jste ty možnosti měli taky. My jsme naopak říkali, aby vláda něco činila. Takže úplně přesně opačně. Tam kolega Skopeček spojil Českou národní banku a vládu a pak z toho vznikl tenhleten mišmaš. (V sále je hlučno.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní paní poslankyně Ožanová s faktickou poznámkou a připraví se pan místopředseda Skopeček. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové... Paní předsedající, já se vůbec neslyším, se přiznám.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: To chápu. Prosím kolegy a kolegyně, aby přesunuli jednání a rozhovory do předsálí. (Poslankyně Ožanová: Děkuji vám.) Ještě vyčkejte chvilinku. Prosím o klid.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Mě zaujalo od pana místopředsedy Skopečka, vaším prostřednictvím, paní místopředsedkyně, velkopanské chování. Víte, já ho vidím v něčem jiném. Já ho vidím ve zvýšení počtu ministrů, v navýšení osob pracujících na Úřadu vlády o 74 osob, ve zvýšení počtu náměstků na ministerstvech, v přesoutěžení všech vedoucích funkcí na správních úřadech. A nemyslíme tím jenom ministerstva, ale i jiné úřady, Úřad pro jadernou bezpečnost, Puncovní úřad, katastrální úřady. Tam všechno jsou vyhozené peníze. A když nebudeme šetřit i na takových drobných věcech, tak potom opravdu ty peníze nebudou na nic. A já to velkopanské chování naopak vidím u pětikoalice právě tady u těchto osobních výdajů. Takže to jenom tolik jsem chtěla k tomu dodat, k tomu sousloví "velkopanské chování".

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní pan místopředseda Skopeček s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nebudu to zdržovat. Nicméně nevystupoval jsem v průběhu celé diskuse, pouze s faktickými poznámkami. Nebudu naskakovat tady na nějakou snahu vytvořit politický souboj. Chci odpovědět spíš z odborného hlediska na předřečníky - kolegu Nachera a kolegu Kubíčka. Já jsem tady prostě slyšel vaši argumentaci, že 19 miliard je málo, že to je jenom 1 % hrubého domácího... nebo 1 % výdajů státního rozpočtu. Bylo to zesměšňováno. Já si prostě myslím, že správný hospodář má ve správě veřejných financí zhasínat za úředníky světla a že má šetřit každou korunu. Myslím si, že přesně takovéto podceňování desítek miliard vede k tomu, že z těch desítek jsou potom stovky miliard státního dluhu.

Co se týče České národní banky, tak jsem reagoval na argumentaci pana poslance Nachera, paní předsedkyně Schillerové, pana předsedy Babiše, kteří prostě velmi kriticky přistupovali k České národní bance a k její politice zvyšování úrokových sazeb. Já jsem Českou národní banku za to chválil. A nesouhlasím od začátku s vaší argumentací, že to byla dočasná inflace, dovezená inflace, že byla způsobena jenom rozpadem dodavatelsko-odběratelských řetězců. To byla vaše argumentace, kterou já si moc dobře pamatuju. X-krát jsme se na tom střetli v nejrůznějších televizních diskusích. A ono se ukázalo, že to prostě pravda není, že ta inflace je mnohem širší fenomén, že je to fenomén téhle doby, že souvisí s covidovými injekcemi do ekonomiky ze strany veřejných financí, že souvisí s tím, jak dochází kde globalizaci, jak se snižuje podíl světového obchodu na světovém hrubém domácím produktu, souvisí to se zelenou politikou, jakým způsobem si zvyšujeme náklady na to cokoliv vyrábět. Prostě je to širší fenomén. A strašlivě jste se mýlili ve chvíli, kdy jste tvrdili, že to je inflace dočasná, která zmizí, a Česká národní banka nemusí nic dělat. Fatálně jste se zmýlili. Proto jsem reagoval, že nás kritizovat za slabost argumentů vůči inflaci je z vaší strany trošku pokrytecké.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji za dodržení času. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Peštová, připraví se pan místopředseda Havlíček. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Pane poslanče Skopečku, já jsem vás nechtěla nějakým způsobem provokovat. Jenom jsem vám říkala, že ty argumenty tady prostě chybí. Ano, dobře. Reagoval jste na ně, mně jste neodpověděl. V každém případě to 1 % nákladů, pardon, 1 % výdajů, to byla slova pana ministra Stanjury, on to říkal v televizi. Když jsem se koukala, když se ho ptali novináři a říkali 20 miliard, on říkal, že není problém najít 20 miliard, že to je ani ne 1 % veškerých výdajů, celkových výdajů.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou pan místopředseda Havlíček a připraví se pan ministr Zbyněk Stanjura. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Musím reagovat na svého ctěného kolegu, pana místopředsedu Skopečka. Vy jste v zásadě řekl všechny možné příčiny inflace, a to tady teď nerozebírejme, ale uvědomte si, že tuhletu hru jste začali vy. Začali jste ji v srpnu nebo v září roku 2021, kdy inflaci, která byla v té době v celé Evropě, jste nazvali v České republice jako Babišova inflace. Přišili jste to nám. S úplně stejnou rétorikou a nadsázkou bychom dneska mohli říct, že známé Fialovo drahé a předražené lečo je vaše vina. Není to tak. Samozřejmě je to vinou celé řady dalších faktorů. Ale nemůžeme, pane místopředsedo, a vy jste zdatným ekonomem, jaksi přejít to, že z poptávkové inflace, která jednoznačně byla v prvních týdnech a měsících, kdy dokonce centrální banky všude ve světě podcenily situaci a nechaly sazbu na nule poměrně dlouhou dobu, čímž rozproudily vlastně to, že spekulanti začali investovat, tak se začala překlápět lidem ve vysokých energiích někdy na podzim do nákladové inflace. A v té době začala být daleko větší role i vlády, to znamená, bylo to do značné míry i pod kontrolou fiskální politiky. A tady jsme selhali, protože tady jsme s těmi energiemi nedělali nic, v důsledku čehož se ta inflace utrhla. Takže zatímco na konci roku 2021 byla inflace někde na průměru Evropské unie, tak dneska jsme o 80 % výše. A můžeme samozřejmě diskutovat, jaké všechny nástroje se daly či nedaly použít. Ale to, že inflace byla podceněna ze strany vlády, je jednoznačným faktem. A nutno říct, že toto mimo jiné tvrdil i tento týden na té velké konferenci i pan prezident Klaus a jednoznačně vinil současnou vládu z toho, že tu inflaci neuřídila. Toliko k inflaci. Díky.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Jenom se zeptám, jestli pan ministr stahuje svoji faktickou? Ano. Děkuji. Nyní vystoupí s přednostním právem pan předseda Andrej Babiš. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Vážení kolegové, jsem tady zas. Byl jsem na obědě s maďarskou prezidentkou Katalin Novák, která dneska měla oběd s prezidentem Klausem a Zemanem a taky s prezidentem Pavlem. Takže snad se ty vztahy v rámci V4 a vůči Maďarsku lepší.

Nejdřív jsem chtěl poprosit CNN Prima News, aby si ujasnila titulek, protože pan Kalousek říkal, že pan Fiala je stejný populista jako Babiš. Já se k tomu hlásím. Kdyby pan Fiala byl populista, tak by těch 19 miliard - a je to 0,85 % výdajů rozpočtu 2023 - tak to nesedí. Ale ten titulek je, jestli jsem třikrát hloupější, a v textu je chytřejší. Tak by si to měli nějak, než paní Pekarová Adamová, ta média vždycky dělají ty titulky, a potom člověk neví, co z toho. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP