(21.30 hodin)
(pokračuje Radek Vondráček)

Ten pozměňovací návrh zní: Pozměňovací návrh Radka Vondráčka k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, sněmovní tisk číslo 392:

Za prvé. V čl. I § 6 ca odst. 1 se v písmenu b) částka 400 Kč nahrazuje částkou 1 706 Kč.

Odůvodnění: Cílem pozměňovacího návrhu je navýšit částku, o kterou se zvyšuje procentní výměra důchodu při zvýšení důchodu v mimořádném termínu v červnu 2023. Jsou-li splněny podmínky nároku na výplatu více důchodů, zvyšuje se o tuto částku ten důchod, který se vyplácí v plné výši tak, jak navrhuje vládní návrh zákona.

Během mého povídání mi tady mimo mikrofon částečně reagoval pan ministr, že to tak není, takže já předpokládám, že on vystoupí a řekne, co je tedy ta skutečná škoda, o kterém mluví. Já jsem ho poslouchal pečlivě, říkal 600 miliard. Já bych na to eventuálně případně reagoval. A já mám právo jako poslanec do protokolu na stenozáznam načíst pozměňovací návrh. Ale já nesmím, když budu chtít, protože já už mám omezenou dobu v podrobné rozpravě. Takže my nesmíme načítat pozměňovací návrhy. My nemůžeme načíst tři pozměňovací návrhy, pane předsedo Výborný, když na mě ukazujete prstem, dva. Správně. Ale my chceme reagovat na rozpravu. Vystoupí pan ministr a řekne nám 700 miliard, pak 800, my si to rozmyslíme a my nemůžeme.

Takže přednostní právo nemůže mluvit vůbec nebo s omezením, což je skutečně něco, co je úsměvné. Protože já jsem před pár hodinami dával rozhovor do České televize, že je tady nějaký návrh na změnu jednacího řádu a že koalice navrhuje jeho omezení a je si vědoma toho, že to musí být zákonem. Toto mě mohlo napadnout, že se rozhodnete si to udělat naprosto svévolně. Takže už to samotné podání zákona ve stavu legislativní nouze byla libovůle, libovůle této vládní většiny. To, co jste udělali teď, to už je svévole. Neplatí žádné zákony, můžeme si tu dělat, co chceme. To je ten základní vzkaz pro občany České republiky. Zákon už nic neznamená. A jestli znamená, tak jenom pro vás tam dole, ale vládní většina si může dělat, co chce, a vy si chcete dělat, co chcete. Už mi prosím vás nikdy neříkejte něco v demokratických stranách a o demokratickém bloku a ty podobné řeči, protože vy už na to nemáte nárok dneškem! (Všichni poslanci ANO 2011 stojí a dlouze tleskají.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jako další v pořadí je přihlášená paní poslankyně Pokorná Jermanová. Jenom se chci zeptat, zda faktická poznámka pana poslance Foldyny platí? (Ano.) Děkuji. Máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuji. Já budu mít takovou jednoduchou faktickou. Pan Vondráček, pan kolega Vondráček, tady svou řečí právníka vyjádřil jakýsi postoj k tomuto stavu. Já bych se chtěl zeptat prostřednictvím pana řídícího schůze pana doktora Vondráčka, právníka, ano, pana kolegy, chtěl bych se ho zeptat na jednu věc. Kdyby to přeložil do češtiny, to znamená, že jsme se dostali do stadia takového hesla, jestli je to ono, že demokracii si rozvracet diskusí nedáme? To znamená, toto jsme se teď dostali do té fáze, to jste přeložil tu řeč, kterou přednesl kolega z lidové strany? Zřejmě si z pětikoalice vytáhl kratší sirku, někdo to říct musí, protože to samozřejmě vejde do dějin, tento způsob projednávání zákonů. Určitě se o tom jednou budou učit, jako se učili o 28. únoru a o Klementu Gottwaldovi, tak se jednou budou učit o tom, co jste předvedli tady! Děkuju. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji i za dodržení času. Nyní tedy vystoupí paní poslankyně Pokorná Jermanová, připraví se paní poslankyně Monika Oborná. (Hlásí se poslankyně Schillerová.) Omlouvám se. Neviděl jsem vás. Hlásíte-li se s přednostním právem, prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já jsem si nechala vytáhnout takovou zajímavou tabulku - tabulku obstrukcí bývalé opozice, dnešní vládní koalice, a to dokonce jak za 7. volební období, tak za 8: volební období, protože jste plus minus byli v obou.

Začnu tím 8. volebním obdobím. Stavební zákon jste obstruovali 306 dnů, Dukovany 400 dnů, novelu zákona o podpoře sportu 337 dnů, novelu zákona o evidenci tržeb 457 dnů, návrh na volbu členů Rady ČT - začalo 13. 4. 2021 - nedokončeno, vládní návrh zákona o odpadech 340 dnů, návrh zákona o potravinách 678 dnů. Jenomže my jsme, když jsme tu měli většinu, vás nenutili chodit - s ohledem na zaměstnance - být tady přes noc.

A 7. volební období, to je ještě hezčí čtení: Registr smluv 722 dnů, mám tady EET, protože bylo vlastně v obou volebních obdobích, 251 dnů a tak dále. Toto byly obstrukce z vaší strany v době, kdy jste byli v opozici. A my jsme - samozřejmě se nám to nelíbilo, ale trpěli jsme to, protože jsme si uvědomovali, že máte tady jasná práva. Víte vůbec, uvědomujete si většina z vás, protože chápu, že za vás rozhodli lídři, uvědomujete si, co jste tady podpořili? Že jste, za prvé, použili poprvé v historii zákon, použili jste institut stavu legislativní nouze na prosazení zákona, který je retroaktivní, kde vznikl jasný nárok, kde běží lhůta pro vyplacení, pošlapali jste naše práva už v první debatě o stavu legislativní nouze, pokračovalo to v dalších fázích a dnes, když jsme měli debatovat konečně o zákonu o důchodovém pojištění, tak jste bezprecedentně - já nevím, já se dívám na své zkušené kolegy, slyšela jsem Radka Vondráčka, to se nestalo v historii této Poslanecké sněmovny. Absolutně nestalo! Jde vám o jediné. Potřebujete zákon mít v určité lhůtě ve Sbírce zákonů, potřebujete za každou cenu - za každou cenu ho prosadit. Naprosto vaše ego zatemnilo váš zdravý rozum. Absolutně zatemnilo váš zdravý rozum!

Podle článku 6 ústavy vycházejí politická rozhodnutí, jak jste řekli, z vůle většiny vyjádřené svobodným hlasováním. To tady bylo citováno. Rozhodování většiny dbá ochranu menšin. Stav legislativní nouze je však podle zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny možné vyhlásit jen za mimořádných okolností. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP