(21.40 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

A neříkejte, že jste nám tady ty mimořádné okolnosti, ty hospodářské škody, že jste nám je tady vysvětlili. Nehnula jsem se odsud za ty čtyři dny téměř vůbec, až na naprosté výjimky. (Ministr Jurečka - poznámka od stolku zpravodajů.) Nevysvětlili. Nevysvětlili. A nemluvte na mě, pane ministře, přijďte na mikrofon. Nevysvětlili. Nevysvětlili jste, jak je možné, že v rozpočtu s výdaji za 2 biliony 25 miliard - možná si nějaké drobné pletu - že tam nenajdete 15 miliard, 19 miliard pro starobní důchodce. Nevysvětlili. Hrozili jste tady škodami až do roku 2050 místo toho, abyste s námi konstruktivně spolupracovali. Je to hnus! Naprostý hnus, co tady předvádíte, vy, demokrati! Vy, kteří jste se tak strašně holedbali... (Předsedající: Váš čas.) jak přijdete s novou dobou. Hnus!

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Eviduji dvě faktické poznámky - první, pan poslanec Jiří Navrátil. (Hlas z pléna.) Nehlásíte se s faktickou poznámkou, dobře. Další faktická poznámka, pan poslanec Marek Novák. S faktickou poznámkou? Máte slovo.

 

Poslanec Marek Novák: Ano, s faktickou pozvánkou... poznámkou. Pro vás už pozvánku žádnou nemám, ale co se týká toho, na co chci reagovat, tak v první řadě na pana ministra Síkelu, který tady vehementně měří čas. (Otáčí se do vládních lavic.) Vám také dojde čas, věřte tomu. Věřte tomu.

Zajímá mě jedna věc. Já mám připraveno doprovodné usnesení k tomu zákonu. Chtěl jsem ho tady načíst, ale ono je dlouhé, já to za dvě minuty nenačtu. To nejde. Můžete mi poradit, co s tím mám udělat? To je jedna věc. Protože já se cítím skutečně být... No, nevím, jestli ani... za těch deset to stihnu, ono je docela dlouhé. Já se skutečně cítím být zásadně omezen na právech demokraticky zvoleného poslance. Chci, aby to tady na mikrofon zaznělo.

Další věcí je, když už tady byl zmíněn z minulého volebního období kolega Volný. Nám už tady chybí mezi námi pouze, a jenom to plexisklo, úplně ideálně, máme tady dva mikrofony, tak aby jeden byl koaliční, druhý byl opoziční, abychom si asi vůbec ani nenaslouchali. Zavřeli jste nám krásně ústa. Hanba!

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Nyní tedy řádně přihlášená paní poslankyně Pokorná Jermanová a poté paní poslankyně Monika Oborná. (K poslanci Babišovi:) Hlásíte se, pane předsedo, s přednostním právem? Omlouvám se, neviděl jsem vás. Prosím, máte slovo, pojďte. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Děkuji za slovo. Já jsem rád, že můžu tady promluvit. Gratuluji panu premiérovi, jakým způsobem spojuje naši společnost. Říkali jste, že nechcete rozdělovat, ne, pane premiére? Vy jste ani jednou tady nevystoupil. Jsem se vás ptal a navrhoval jsem vám, jak řešit inflaci, kterou máte třetí nejvyšší v Evropě... s ČEZem. Ale žádná reakce. Takže já bych vám tady přečetl vaše programové prohlášení vlády, které jste za 430 dní ani jednou nevyhodnotili. Za 430 dní jste nikdy vlastně neřekli, co budete plnit.

Je tady preambule. Nová vláda České republiky přichází požádat o důvěru Poslaneckou sněmovnu Parlamentu v době, která bez nadsázky patří mezi nejsložitější a nejnáročnější období naší novodobé historie. Bude se muset velice rychle vyrovnat s celou řadu negativních jevů, jež přicházejí zvenčí, ale z významné části jsou také neblahým důsledkem řady rozhodnutí vlády minulé. Jde o vysokou inflaci, epidemii covidu-19 i důsledky energetické krize.

Tady se píše: Jsme koaliční vládou, která díky přítomnosti pěti stran zastupuje širokou skupinu obyvatel. Pane premiére, širokou skupinu obyvatel, přesně 43 %. To je ta vaše široká skupina obyvatel. 2 330 000 hlasů, to je ta široká skupina obyvatel. Chceme být vládou, která hájí zájmy všech občanů České republiky. Takže hned druhá věta, epidemie covidu. Žádný jste neměli, žádný covid jste neměli. A já se jenom ptám: vysoká inflace, co s ní budete dělat? Tady nikdo na mikrofon nevystoupil a úplně paradoxně tady vystupuje pan ministr Jurečka, který by měl bojovat za zájmy důchodců, kteří vybudovali tuto zemi, tak on bojuje proti. To je snad první ministr práce a sociálních věcí, který je totálně asociální, který bere peníze důchodcům.

A vaši inflaci... a kde je vaše inflace? Třetí... Berete peníze všem jenom proto, abyste ochránili ty, kteří vás řídí. Výrobci elektřiny, ti řídí tuhle loutkovou vládu. A vy jste skutečně nová totalita, jak jsem to tady říkal. Máte všechno. Tady pan doktor Haas nám vysvětlil, že už ví, jak to Ústavní soud rozhodne, ne? Pan prezident, vyhráli jste, všechno máte, 43 % zastupujete. A místo toho, abyste udělali to gesto, tak normálně - a já se v tom nevyznám, ale snad Radek Vondráček, který byl předseda Sněmovny, tomu rozumí.

A to, co děláte, je absolutně nepochopitelné. Absolutně nepochopitelné. A já nevím, jak vlastně to má fungovat do konce vaší vlády roku 2025, protože vy tam budete do konce, protože v normálním životě byste nevydělali nikdy ty peníze, které máte. Nikdy! To je vrchol vaší kariéry, ty výhody, ty příjmy! Proto jste šli do politiky. Kvůli sobě, ne kvůli lidem. A tady to předvádíte. Já tomu fakt nerozumím. Fakt tomu nerozumím. Když vyzýváte o komunikaci - a jaká je to komunikace?

Pan premiér tady ani jednou nevystoupil. Já se ne nepamatuju, že by vystoupil. Že by si srovnal ministra financí a tady udělal to gesto. Ne. Naopak. Naopak jste nás převálcovali. No a já nevím, jak ta spolupráce takhle má fungovat. Co na to řeknou lidi? Vy chcete tady skutečně ještě více rozdělovat tu společnost? Já vím, že vaše média, vaše provládní média, budou vysvětlovat, jak zlá opozice tady všechno udělala špatně.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Váš čas. (Poslanec Babiš: Takže...) Pane předsedo. Pane předsedo, musíme se domluvit. (Poslanec Babiš: Já budu mít tolik času... - Předsedající vypíná řečníkovi mikrofon. Ten stále hovoří.) Vašich prvních pět minut vypršelo a chci se zeptat, zda se do druhých pěti minut hlásíte s přednostním právem? (Předsedající zapíná řečníkovi mikrofon.)

 

Poslanec Andrej Babiš: ... zákony. Já tady budu mluvit, protože mám přednostní právo! A budu mluvit, kolik chci! (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pane předsedo, jednáte v rozporu s tím, co odhlasovala Sněmovna. Vypínám vám mikrofon, opusťte řečniště. (Předsedající vypíná mikrofon. Poslanec Babiš hovoří dále, není ale slyšet.)

Nyní je přihlášena paní poslankyně Pokorná Jermanová, která vystoupí tak, jak je řádně přihlášena. (Poslanec Babiš setrvává za řečnickým pultíkem, pokračuje v projevu.) Pane předsedo, nemáte slovo, protože jste se nepřihlásil do rozpravy v souladu s jednacím řádem a s tím, jak schválila Poslanecká sněmovna.

Jako další vystoupí paní poslankyně Pokorná Jermanová, připraví se paní poslankyně Monika Oborná. (Poslanec Babiš stále hovoří, není však slyšet.) Pane předsedo, vedu vás k pořádku. (Poslanec Babiš pokračuje v projevu s vypnutým mikrofonem. Poslanec Okamura přichází do prostoru řečniště, dává pokyn dalším poslancům. Skupina poslanců obestoupí řečnický pultík ze všech stran, poslanec Babiš pokračuje v přednesu, mikrofon je stále vypnut. Předsedající opouští své místo. Po chvíli se však vrací zpět.)

Tím, že předsedající opustí místo, je schůze přerušena! (Předsedající opouští své místo. Poslanec Babiš, obestoupen poslanci hnutí ANO a SPD, setrvává u řečniště.)

 

(Jednání přerušeno od 21.49 do 21.52 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP