(11.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: (K předsedkyni Schillerové.) S přednostním právem? S přednostním právem se hlásil pan Okamura předtím, ale teď by se mělo hlasovat. Čili před hlasováním ještě chcete? (Ano.) Tak pokud před hlasováním, tak teď paní předsedkyně Schillerová, pan Okamura chtěl poté. Máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Dámy a pánové, vážený pane premiére, vážení členové vlády, dovolte mi jenom stručně shrnout, co se tady vlastně za těch pět dnů, čtyři noci stalo. My máme za sebou nejdelší nepřetržité jednání za poslední tři období, jak jsem ověřovala. Znovu opakuji, byli jsme tu pět dní a čtyři noci. Jako opozice jsme maximálně využili veškeré možnosti, které nám dává jednací řád, veškeré obstrukční možnosti - ano, já se k tomu hrdě hlásím - a které nám samozřejmě vzhledem k tomu, že se přistoupilo k legislativnímu stavu nouze ze strany pětikoalice, které nám vlastně zbyly, protože ony jsou určitě omezené.

Je evidentní teď po té sérii hlasování, bylo to přes 400 hlasování, kde jsme neuspěli ani v jednom pozměňovacím návrhu, je evidentní, že nic rozumného nás v tuto chvíli už nečeká. Snad jen trocha naděje, protože naděje umírá naposledy, jak se říká v okřídleném sloganu. Naděje, že se mezi vámi přece jen najde dostatek takových, kteří navzdory stranické příslušnosti nakonec odmítnou podpořit tento hanebný zákon, kteří se postaví proti něčemu, co není v souladu s jejich svědomím a přesvědčením, a odmítnou záměr ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky a vlastně celé vlády pětikoalice připravit každého z téměř 2,8 milionu důchodců České republiky o v průměru 7 000 korun v letošním roce, samozřejmě s dopadem do příštích let.

Víte, ta schůze, která začala minulé úterý, má jedinou příčinu, a to je na tomto nejhorší, že ať už to hlasování v této věci dopadne jakkoliv, ten problém se může a bude pravděpodobně opakovat. Bude se opakovat do té chvíle, dokud nepřipravíte - ministr financí, tato vláda - rozpočet, který bude respektovat mandatorní výdaje státu, a dokud si budete schvalovat rozpočty, které neodpovídají realitě. Tentokrát ministr financí zapomněl v rozpočtu na rok 2023 na důchodce a vy jste kvůli tomu vyhlásili stav legislativní nouze. Příště zapomene na platy policistů, na provozní výdaje státních nemocnic, na platy pedagogů? Na koho příště zapomene a tady budete tlačit ve stavu legislativní nouze prostě to, aby se tyto částky snížily?

Já vás opětovně chci upozornit, a dělám to poněkolikáté z tohoto místa, dělám to pravidelně v médiích, ve všech svých vystoupeních: v rozpočtu nechybí jenom peníze na tuto mimořádnou valorizaci, chybí tam prostředky na dopravní investice a je velice sporné, jak to nakonec dopadne s kompenzacemi za zastropování cen energií. Já nevím, jak to hodláte řešit, a domnívám se, že by bylo velmi nedůstojné této Poslanecké sněmovny, abychom si tuto nedůstojnou hru se stavem legislativní nouze opět zopakovali, protože vaše logika, že mohou vzniknout závažné hospodářské škody, bude opět viset ve vzduchu, a to velmi, velmi brzy.

Proto vás prosím, vládo, pane premiére, bez ohledu na výsledek dnešního hlasování, začněte se zabývat vnitřní politikou této země. Česká republika není v tak zoufalé situaci, abychom museli přijímat zákony s nepřípustnou pravou retroaktivitou, navíc za pochybně vyhlášeného stavu legislativní nouze, aby vámi řízená ministerstva na podporu těžko obhajitelných kroků na poslední chvíli upravovala oficiální makroekonomická data, čísla, jako se tomu stalo tento týden na Ministerstvu financí s predikcí vývoje nominálních mezd, aby si vaši poslanci museli stahovat fotografie imaginárních podporovatelů těchto pochybných předloh z profláknutých fotobank. (Potlesk poslanců ANO 2011.) Je to nedůstojné! A ať už dnešní hlasování dopadne jakkoliv, bohužel pachuť zůstane, dlouho zůstane. Začněte se prosím zabývat hospodářskou a rozpočtovou politikou této země, abychom tato nedůstojná jednání nemuseli opakovat. Začněte prosím řešit úspory na provozu státu, o kterých jste hovořili před volbami a které jsou zatím - nebo nejsou - veškeré žádné, tedy skoro žádné. Možná že vláda už svou první úsporu našla, ale nebude to úspora, jakou jste slibovali. Bude to úspora na našich rodičích a prarodičích, na těch, kteří nás vychovali. Kvůli neschopnosti ministra financí, kvůli tomu, že jste to zakryli a podpořili. Já jenom doufám, že až ten zákon schválíte, tak že si nezatleskáte. Děkuji vám. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: V tuto chvíli jsem zagongoval, přivolal jsem do sálu všechny ty, kteří zde ještě nejsou, a vzhledem k tomu, že o všech pozměňovacích návrzích bylo hlasováno, přikročíme nyní k hlasování o celém návrhu zákona. Přednesu návrh usnesení...

Ano, a je zde zájem o odhlášení. Odhlašuji vás a prosím, abyste se opět přihlásili.

 

Návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, podle sněmovního tisku 392, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

V tuto chvíli zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 424, přihlášeno 165, pro bylo 96, proti 69. Výsledek: přijato. Konstatuji tedy, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Je zde zájem vystoupit. Pane poslanče, ano?

 

Poslanec Jiří Mašek: Musím požádat o zpochybnění hlasování, protože jsem hlasoval pro a na hlasovacím zařízení mám "zdrženo".

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Zpochybňujete, nebo nezpochybňujete? (Poslanec Mašek: Zpochybňuji.) Takže v tuto chvíli... (Poslanec Mašek se vrací k řečnickému pultu.) Chtěl jste ještě něco dodat?

 

Poslanec Jiří Mašek: Promiňte, nefungovalo mně hlasovací zařízení. Pokoušel jsem se hlasovat a nefungovalo, takže zpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Nezpochybňujete, nebo zpochybňujete? (Ano.) Zpochybňujete, ano.

 

Takže v tuto chvíli budeme hlasovat o tom, že budeme opakovat toto hlasování.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro opakování? Zpochybnění - přesně. Kdo je proti?

Hlasování číslo 425, přihlášeno 169, pro bylo 165, proti 1. Výsledek: přijato. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP