(11.20 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

V tuto chvíli tedy budeme ještě jednou hlasovat o návrhu usnesení, které jsem vám již četl.

A já v tuto chvíli zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 426, přihlášeno 169, pro bylo 95, proti 74. Výsledek: přijato.

 

A já tedy definitivně konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

S přednostním právem se hlásí pan předseda Okamura. Poprosím o klid v sále!

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, Fialova vláda tímto právě okradla přibližně 3 miliony příjemců starobních, invalidních, vdovských a sirotčích důchodů o jejich peníze. Hnutí SPD tady pět dní obstruovalo. Využili jsme všech možností, které nám dává jednací řád Sněmovny, a bojovali jsme tady proti okradení důchodců. Dokonce jsme tady včera večer museli na chvíli obsadit i řečnický pult, protože nás tady Fialova vláda chtěla v rozporu s jednacím řádem Sněmovny, v rozporu se zákonem o jednacím řádu Sněmovny umlčet. Nakonec musela Fialova vláda ustoupit a vrátit nám možnost vyjadřování.

Chtěl bych v této souvislosti říci, že boj SPD za práva těch 3 milionů příjemců důchodů nekončí. Připravujeme ústavní stížnost a chtěl bych znovu požádat kolegy z hnutí ANO, abychom tu ústavní stížnost podali společně, protože se jedná o budoucnost, jedná se o peníze 3 milionů důchodců a určitě bude mít větší apel, když ústavní stížnost podáme společně. Chci vás o to takto znovu požádat, protože poslanecký klub SPD má pouze 20 poslanců, na tu ústavní stížnost je potřeba 40 poslanců. Pojďme zatáhnout za jeden provaz ve prospěch všech příjemců důchodů, abychom bojovali za jejich peníze. My to bez vašich hlasů podat nemůžeme a já si myslím, že bychom to měli podat společně a že byste to neměli podávat sami. To znamená, pojďme to podat společně, ať jako opozice to má u Ústavního soudu co největší váhu, a SPD tady nabízí spolupráci.

Potom závěrem bych chtěl vyzvat prezidenta Petra Pavla, protože tento zákon poté, co projde Senátem, protože v Senátu má vládní koalice většinu, přijde na podpis prezidentovi Petru Pavlovi a ten může, pakliže dá na ten zákon veto, zabránit tomu, aby okradeny 3 miliony důchodců o tu valorizaci. Takže já tímto znovu, a včera už jsem to udělal také, vyzývám prezidenta Petra Pavla, aby vetoval tento zákon, čímž by se vrátil do Sněmovny a tím by se nestihla lhůta pro přijetí tohoto zákona. Takže pakliže prezident Petr Pavel bude vetovat tento zákon, tak se zachrání peníze pro 3 miliony důchodců, protože se to vrátí do Sněmovny. My samozřejmě budeme hlasovat opět proti zákonu, ale hlavně, vláda už nestihne tu lhůtu, aby to bylo vydáno ve Sbírce zákonů. Takže teď bude mít všechno v ruce prezident Pavel, který byl podpořen Fialovou vládní pětikoalicí, a my ho vyzýváme, aby se postavil na stranu 3 milionů důchodců proti Fialově vládní pětikoalici a aby vetoval tento zákon. A tady se ukáže, na čí straně stojí prezident Petr Pavel, jestli na straně 3 milionů důchodců, a přestože byl podpořen Fialou vládní pětikoalicí, tady to bude klíčový moment pro 3 miliony důchodců v České republice, zdali se zachrání jejich peníze, nebo ne. A my vyzýváme k tomu prezidenta Pavla, a aby se také vyjádřil. Já jsem byl nemile překvapen vyjádřeními prezidenta Petra Pavla, že lavíruje, že neví, jestli bude pro, nebo proti. On přemýšlí, ale přece u peněz v této situaci, zvláště při té drahotě, kterou způsobila Fialova vláda, přece není možné lavírovat u toho, jestli dostanou důchodci slíbenou valorizaci. Proto Petra Pavla vyzývám, aby se vyjádřil, zdali dá to veto, nebo ne, a vyzývám ho k tomu, aby to veto dal, postavil se na stranu opozice a postavil se na stranu těch několika milionů důchodců. Děkuju za pozornost a my budeme dál bojovat za práva všech slušných občanů! (Potlesk poslanců SPD.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní se hlásí ještě k hlasování někteří poslanci. Takže poprosím, pan předseda Michálek se hlásil jako první.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuju za slovo, paní předsedkyně. Pouze pro účely zápisu k poslednímu opakovanému hlasování. Hlasoval jsem pro, na sjetině mám proti, a nezpochybňuji hlasování. Jenom pro účely zápisu. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano, děkuji. Nyní paní poslankyně Kocmanová.

 

Poslankyně Klára Kocmanová: Děkuji za slovo. Rovněž u posledního hlasování jsem hlasovala pro, na sjetině mám proti. Nezpochybňuji hlasování. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan předseda Cogan.

 

Poslanec Josef Cogan: I já se omlouvám. Hlasoval jsem pro, ale na sjetině mám proti, taktéž nezpochybňuji hlasování. Jen pro stenozáznam.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Ještě někdo se hlásí k hlasování? Nikoho nevidím.

Načtu poslední omluvu, která v mezičase došla, což je pan ministr Vlastimil Válek. Omlouvá se z celého jednacího dne z osobních důvodů.

Paní poslankyně, páni poslanci, protože jsme projednali stanovený pořad 55. schůze Poslanecké sněmovny, kterou tedy tímto máme vyčerpánu, tak ji tímto končím.

Připomínám, že se zde sejdeme v úterý 7. 3. 2023, kdy bude ve 14 hodin pokračovat přerušená řádná 53. schůze Poslanecké sněmovny.

Přeji vám hezký zbytek dne, víkendu a šťastnou cestu domů, a děkuji všem, kteří z personálu museli absolvovat tyto náročné dny. Nebylo to pro ně určitě jednoduché, takže jim za to velmi děkuji. (Potlesk.)

 

(Schůze skončila v 11.26 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP