(15.10 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

A když jsme se zde opakovaně snažili náš návrh na zvýšení rodičovského příspěvku předložit na program schůze sami, vládní poslanci to vždy zablokovali. Vrcholem všeho pak byla situace, kdy už se nám jednou podařilo tento bod programu na jednání Sněmovny zařadit, bylo to vloni, ale vládní poslanci znemožnili jeho řádné projednání a hlasování o něm tím, že se odhlásili ze svých hlasovacích zařízení, přestože byli v tu chvíli v sále fyzicky přítomni. To byla z jejich strany vyloženě facka do tváře všem rodinám s malými dětmi. Vzkázali jim tím, že je jejich vážné finanční a sociální problémy vůbec nezajímají a že je řešit nebudou - ať si poradí sami, řekla jim v podstatě Fialova vláda. Bylo to něco odporného.

Bohužel, nebyl to žádný vládní ojedinělý exces v tomto směru. Už ve vládním programovém prohlášení naprosto chyběla jakákoli zmínka o výrazné systémové a dlouhodobé podpoře našich pracujících rodin včetně podpory porodnosti, přestože o ní některé vládní strany až demonstrativně hovořily a hovoří. Ale skutek přitom jako vždy u vládních stran utek. Přitom prorodinná politika by měla být naprostou politickou prioritou napříč politickým spektrem, i třeba vzhledem k dalšímu závažnému tématu - budoucí udržitelnosti důchodového systému.

Pro nás v SPD prorodinná politika naopak jasnou dlouhodobou prioritou je a prokázali jsme to konkrétními čin, konkrétními návrhy zákonů, které jsme do Sněmovny předložili více než před rokem, a vládní koalice je odmítá nechat projednat. Patří sem opravdu citelné zvýšení daňových zvýhodnění na děti, to jsou návrhy SPD, umožnění a zvýšení daňových bonusů a dalších daňových slev pro pracující rodiny, které v praxi budou znamenat to, že tyto slušné a pracující rodiny s dětmi nebudou platit téměř žádné daně z příjmů, respektive i to, že pracující rodiny s nižšími příjmy budou dostávat takzvané daňové vratky, daňové bonusy.

Dalším takovým systémovým krokem, jehož zavedení navrhujeme, je zavedení státem garantovaných půjček pro pracující rodiny s dětmi za výhodných podmínek se snižováním splácené částky vždy po narození dalšího dítěte v rodině a také poskytnutí příspěvku na splácení hypotéky v době, kdy jeden z rodičů pečuje o dítě v rámci rodičovské dovolené. To vše je mimochodem součástí našeho programového dokumentu SPD s názvem Rodina na prvním místě, který jsme zveřejnili už před více než třemi lety. Pracujícím rodičům chceme rovněž zvýšit porodné na první a druhé dítě a poskytnout jim porodné i u třetího a každého dalšího narozeného dítěte. Pro pracující matky či otce, pokud pečují o dítě sami, kteří pečují o děti předškolního věku, navrhujeme zavést zkrácený pracovní týden v délce 30 hodin za plnou mzdu, kdy rozdíl v mzdových nákladech by privátním zaměstnavatelům doplácel stát. Toto vše jsou konkrétní návrhy SPD oproti bezobsažným tezím Fialova vládního prohlášení, vládního programového prohlášení, a hlavně proti reálné politice Fialovy vlády, která je vyloženě protirodinná, což dokazuje dnes a denně, naposledy úvahami o zrušení daňové slevy na manželku či manžela, což opět nejvíce poškodí pracující rodiny s malými dětmi, protože to rapidně sníží jejich čisté příjmy.

Zvýšení rodičovského příspěvku ovšem považujeme za naprosto akutní, včera bylo pozdě, protože jsme očitými svědky situace, kdy se rodiny s malými dětmi, a zejména tam, kde se jedná o rodiče samoživitele, především matky, v důsledku rostoucí inflace tažené růstem cen nejzákladnějších životních nákladů a potřeb, o které jsem hovořil, propadají ve velkých počtech pod hranici příjmové chudoby, kdy přicházejí o úspory a hrozí jim pád do dluhové spirály či exekucí. Tuto situaci samozřejmě vytvořila Fialova vláda. Anebo je čeká, tyto slušné lidi, tyto sociálně citlivé skupiny, podobně jako důchodce složitá a ponižující procedura na přetížených úřadech práce při žádostech o sociální dávky, které Fialova vláda diletantů v čele s ministrem práce a sociálních věcí, neschopným ministrem Marianem Jurečkou z KDU-ČSL, nabízí jako univerzální recept na veškeré problémy lidí v této zemi, a ještě se tím cynicky chlubí, když se předvádí se statistikami, o kolik procent narostl počet žadatelů o tyto sociální dávky. Takže Fialova vláda a premiér Fiala přímo v televizi - všichni jsme to slyšeli, kdo sledoval ty jeho projevy - se chlubí tím, že žene čím dál víc lidí na sociální dávky. No, to je otřesná vláda. Místo aby jejím cílem bylo, aby bylo co nejmíň lidí na sociálních dávkách, nejlépe žádní, aby stát fungoval, aby občané měli slušnou životní úroveň, všichni slušní občané, pochopitelně i pro ty nepřizpůsobivé - my jsme tady už navrhli zákon na ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými,

a právě poslanci Fialovy vládní pětikoalice nám tento náš návrh vloni odmítli, protože radši podpoří nepřizpůsobivé, než by podpořili slušné lidi. To je neuvěřitelné.

A co tím vším tato neuvěřitelná vláda vlastně lidem říká? Fialova vláda říká lidem toto: Podívejte se, kolik lidí jsme za rok našeho působení dokázali dostat do vážných problémů, chudoby a bídy, protože musím k tomu dodat, že nic jiného to neznamená. To je něco strašného. Ještě čekám na to, že se rozesmátý premiér Petr Fiala z ODS a ministr práce a sociálních věcí Jurečka z KDU-ČSL, oba s nadšenými výrazy ve tváři, vyfotografují někde u fronty před úřadem práce s tím, že se ještě budou chlubit, jak to dělají dobře. Jediným případem, kdy bych byl toto ochoten tolerovat, je situace, kdyby se tam vyfotografovali jako nezaměstnaní žadatelé hledající novou práci. Myslím, že v tuto chvíli by se celé zemi ulevilo.

Ale zpět k našemu hlavnímu tématu této opoziční schůze. Velmi aktuální je také otázka zvýšení přídavku na děti pro pracující rodiny a také zjednodušení přístupu k němu, protože nyní na ni dosáhnou jen rodiny s nejnižšími příjmy a mnoho rodin s dětmi, které jsou ve velmi složité situaci, na tento příspěvek nemá nárok. Jde třeba o rodiče samoživitele s příjmy nad 22 000 korun měsíčně, ti na přídavek na dítě nyní nemají nárok, a kdo zná jejich situaci, jejich měsíční náklady, a dnes už nejen ve velkých městech, ví, že se bez pomoci státu dostávají do neřešitelných potíží, dluhů a stresů, kdy musejí doslova obracet každou korunu, a to jde o poctivě pracující lidi. V této souvislosti stojí za zmínku i to, že v sousedním Německu mají nárok na přídavek na dítě všechny rodiny bez ohledu na výši jejich příjmů a že tento přídavek tam byl na konci loňského roku výrazně zvýšen.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, každou vládu je dobré hodnotit dle jejích konkrétních výsledků, zejména ve vztahu k ekonomické a sociální situaci občanů, zejména těch sociálně nejohroženějších, to je její vizitka, a za dobu působení Fialovy vlády vzrostla příjmová chudoba už téměř o 100 %, týká se nyní každé šesté domácnosti. Počet domácností s příjmem pod hranicí chudoby vzrostl z 9 % na konci roku 2021 na 16 % v polovině roku 2022 a obávám se, že aktuální čísla, až bude zpracován obdobný průzkum v letošním roce, budou ještě horší. V citovaném případě se jedná o data z projektu Život k nezaplacení. Na něm spolupracovaly Český rozhlas a společnost FAQ Research. Nejvíce ohroženi příjmovou chudobou jsou dle této analýzy samostatně žijící senioři, otcové samoživitelé a matky samoživitelky, protože zhruba 50 % rodičů samoživitelů, a tedy i dětí, se loni nacházelo v příjmové chudobě. Vloni v létě přinesl server Seznam Zprávy čtyřdílnou sérii příběhů některých těchto matek samoživitelek, a to je tedy skutečně síla, o čem psali, jaká je realita. Ale my to víme, my v SPD to víme. Společným jmenovatelem všech těchto příběhů je to, že tyto matky samoživitelky a jejich děti jakžtakž přežívají jen díky finančním příspěvkům od neziskové společnosti Klub svobodných matek. Slyšíte dobře - nikoli díky sociální pomoci státu a vlády, ale díky podpoře od soukromé organizace. Přitom jde ve všech případech o pracující ženy.

Dovolím si zacitovat jen jeden z popisů situace těchto žen a jejich rodin a považuji to za velmi důležité právě teď, kdy máme jednat o zvýšení rodičovského příspěvku. Hnutí SPD prosazuje zvýšení rodičovského příspěvku, ale Fialova vláda to nechce. Cituji z této reportáže matku samoživitelku, a je to jeden z mnoha, mnoha příběhů: "Teď mám mimořádně těžké období. Někdy se v noci vzbudím a jdu se na balkon vybrečet. Bojím se, co bude, jestli to zvládnu," přibližuje jedna z těchto žen dlouhodobý stres z toho, jak uživit rodinu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP