(15.20 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Další příklad: čtyřčlenná rodina, matka a tři děti, žije na sídlišti v panelovém bytě 1+1 o velikosti 35 metrů čtverečních. Po odečtení nákladů na bydlení zbyde matce v průměru 5 500 korun na měsíc. Čistě matematicky je to zhruba 40 korun na osobu a na den. Cituji: "Kdyby nebyly neziskové organizace, které by pomáhaly těmto potřebným pracujícím lidem, tak bychom neměli co jíst a kde bydlet," říká tato paní. S nedoplatkem za vodu jim pomohl Klub svobodných matek a dlouhodobě využívají potravinovou pomoc od kutnohorské organizace Klubus. A opět jde o celoživotně pracující ženu. Kde je stát a jeho pomoc? Kde je vláda a její slavné zvýšené dávky, kterými se tak chlubíte? Skutek utek.

Cituji dále matku samoživitelku: "Jsem teď v období, kdy jsem ztracená, nevím, do čeho se pustit, protože mám obavy z toho, jak se ceny budou vyvíjet dál. Koncem měsíce je to vždy špatné, to musím hlídat množství jídla. Jedny těstoviny rozděluji třeba na dva dny. Doslova dělím kolínka. Když nevyjdou, tak jsme o houskách a másle. Jenže i to je poslední dobou čím dál dražší. A maso? Máme ho tak dvakrát do měsíce. Jsou dny, kdy sama nejím, aby děti měly dost." Konec dalšího citátu matky samoživitelky. Konec citace citací, které jsou zároveň syrovou a oprávněnou obžalobou této asociální Fialovy vlády. Až sem jste to dopracovali, je to ostuda.

Dámy a pánové, tady se nebavíme o nějakých vzdálených teoriích, tady jde o důstojné životy milionů slušných a pracujících lidí, a hlavně i dětí, které se nemohou bránit a které jsou budoucností národa. Rodiny s nejmenšími dětmi, pracující rodiny s nejmenšími dětmi, slušné rodiny s nejmenšími dětmi potřebují okamžitou pomoc. Jednou z jejích forem je co nejrychlejší zvýšení rodičovského příspěvku.

Zákon SPD v tomto smyslu už tady leží rok v této Sněmovně a Fialova vláda ho blokuje. Pokud to Fialova vláda neumožní třeba tím, že neschválí program této mimořádné opoziční schůze, opět a definitivně tím potvrdí, že jde o asociální spolek politických stran a lidí, kterým je osud vlastních občanů zcela ukradený. A my říkáme, že je prostě potřeba zvýšit rodičovský příspěvek alespoň o 100 000 korun, a já bych chtěl vyzvat poslance Fialovy vlády, aby hlasovali pro program této opoziční schůze, abyste nám to nezamítali, jako jste už udělali mnohokrát, protože tento bod na zvýšení příspěvku na děti jsem už tady osobně navrhoval mnohokrát a vždycky jste to zamítli. Takže já bych vás chtěl požádat, abyste podpořili tento mimořádný bod naší opoziční schůze, abychom mohli zvýšit rodičovský příspěvek. A uvidíme, jestli se zachováte na stranu slušných lidí, nebo jako vždycky budete proti slušným lidem. Děkuju za pozornost. (Potlesk z lavic poslanců SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s přednostním právem pan poslanec Juchelka, který, ještě jednou opakuji, zastupuje a má pověření od předsedkyně Aleny Schillerové, která je omluvena. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Moc děkuji, paní předsedající, budu poměrně kratší, protože bych rád tady rozproudil ještě diskusi a zeptal se samozřejmě i na názory poslanců z vládních lavic.

Hnutí ANO iniciovalo tuto mimořádnou schůzi Sněmovny právě z toho důvodu, že neustále slyší různé signály - a tím myslím skutečně signály, nemyslím to nějak pejorativně - z řad vládních poslanců a vlády, že se bude něco dít s rodičovským příspěvkem, že by se měl navyšovat. Vím, že koalice v tom není jednotná, a proto jsem inicioval tuto mimořádnou schůzi Sněmovny právě z toho důvodu, aby občané věděli a mohli si říct, s čím mohou do budoucna počítat a aby věděli, na čem jsou.

My máme samozřejmě už od 1. července minulého roku v této Poslanecké sněmovně návrh zákona, novely právě o navýšení rodičovského příspěvku, a to z 300 na 400 tisíc. Ten návrh si dovolil reagovat na vysokou inflaci, která už v minulém roce byla skutečně markantní. V tuto chvíli inflace, která je 15,1 % za rok 2022 a 17,5 %meziměsíčně v lednu, je skutečně vysoká a významný růst samozřejmě díky této inflaci zaznamenala celá škála různých základních životních nákladů nejen všech občanů České republiky, ale hlavně rodin s dětmi. Se zvyšováním cen se skutečně setkáváme, hlavně v komoditě potravin, dnes a denně. Samozřejmě že jsou v tom i jiné komodity. Například by bylo dobré, abychom si tady ujasnili, jak je to s hygienickými pomůckami pro děti, poněvadž pleny, které v tuto chvíli spadají do nižší sazby DPH, pravděpodobně vláda nějakým způsobem počítá s tím do budoucna, že by jednotlivé hladiny daně z přidané hodnoty nějakým způsobem sjednocovala, a pravděpodobně by možná mohly například i hygienické potřeby pro děti spadnout do vyšší sazby, což by samozřejmě znamenalo vyšší náklady pro rodiny s malými dětmi.

Protože bych chtěl vědět i názor samozřejmě koalice a ten čas máme vymezený zhruba do tři čtvrtě na čtyři, tak jenom uvedu několik základních dat. Chudoba se nejvíce dotýká samozřejmě samoživitelek s více dětmi, osamělých důchodkyň, ale také rodin s malými dětmi, kde je pouze jenom jeden příjem rodičů, ten druhý je odkázán samozřejmě na rodičovský příspěvek. Více jak 50 % rodin s třemi a více dětmi se nachází v tom nejchudším pásmu v Česku. Do tohoto pásma patří přes 80 % domácností s jedním rodičem a také více dětmi a 20 % rodin se třemi a více dětmi uvedlo, že náklady na bydlení jsou velkou zátěží a že s příjmy vychází domácnost s obtížemi, či dokonce s velkými obtížemi na té škále. Téměř každá třetí taková rodina si nemůže dovolit zaplatit neočekávaný výdaj ve výši 12 800 korun, poněvadž to nemá ani v úsporách v tuto chvíli. A skutečně podle včerejšího zveřejněného nějakého průzkumu skutečně žijí - nebo v tomto týdnu to bylo - některé rodiny skutečně ze dne na den a nemají ušetřeno vůbec nic. Více jak 60 % domácností, které se příjmově pohybují pod hranicí chudoby, zbývá po uhrazení bydlení a potravin méně než 3 000 korun na osobu, míra chudoby narostla u samoživitelů o 50 % a samozřejmě u chudší poloviny domácností asi z 12 % na 16 %.

Já jenom, protože jsem v té důvodové zprávě, protože tady můj návrh novely zákona o navýšení rodičáku byl vládou zamítnut, tak jenom bych chtěl přečíst některé důvody, se kterými samozřejmě nemohu souhlasit. Za prvé uvádí vláda, že navrhovaná úprava přináší zásadní dopad na veřejné finance a odporuje tak programovému prohlášení vlády, ve kterém se klade důraz na odpovědné hospodaření, udržitelné finance a nalézání úspor. Já samozřejmě bych tady toto kvitoval - a kvituje to úplně každá vláda, i ta minulá Babišova vláda to kvitovala i přesto, že během covidového období tady byly schodky rozpočtu, tak jako v tuto chvíli díky energetické krizi - kdyby alespoň sama udělala nějaký symbolický krok k tomu, že by šetřila. My tady budeme mít samozřejmě další mimořádnou schůzi Sněmovny, a to ke zmrazení platů politiků, tak možná že tam aspoň symbolicky by se mohla přihlásit k tomu, co tady říká, a to, že by chtěla nalézat, byť samozřejmě se jedná pouze o symbolické úspory.

Vláda má za to, že důvodová zpráva k předloženému návrhu zákona rovněž podhodnocuje zatížení státního rozpočtu a to že se odhaduje zhruba na 10 miliard korun, přičemž se jedná o částku 11,8 miliard korun, pokud bychom tady tento rodičovský příspěvek o těch 100 000 navýšili. My se samozřejmě nemusíme bavit o celých 100 tisících, můžeme jít například cestou Pirátské strany, která navrhuje 360 000, nebo jsem četl 350 000 od pana ministra Jurečky, že má takovýto nápad, to znamená, že by ty dopady byly nižší. Nicméně si uvědomme, že v roce 2022 se statisticky narodilo asi o 8 000 dětí méně, a to je samozřejmě zásah nejen do takzvaného reprodukčního, na reprodukci obyvatel jako takových, ale samozřejmě zásah i do průběžného důchodového systému, protože bez toho, aby se nám narodily děti, je samozřejmě čím dál tím těžší, a to vidíme v tuto chvíli díky sedmdesátým silným ročníkům, průběžný důchodový systém udržet v chodu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP