(15.30 hodin)
(pokračuje Aleš Juchelka)

Mám tady samozřejmě i další věci, které se týkají navýšení rodičovského příspěvku. Opravdu bychom chtěli apelovat na vládní koalici a na tuto vládu, aby se už konečně postavila k tomu navyšování čelem, protože neustále jenom to navyšování slibuje, ale skutek pro rodiny utek. A taktéž bych chtěl samozřejmě apelovat na vládu, že tady v tuto chvíli má díky už od 1. července v této sněmovně hnutí ANO nosič, který může použít k rychlému projednání navýšení rodičovského příspěvku, což do rozpočtu opravdu nebude takový velký zásah, protože se bude jednat skutečně okolo 10 miliard korun. Já moc děkuji. (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní je s přednostním právem přihlášena paní místopředsedkyně Olga Richterová, poté je přihlášena paní poslankyně Pavla Pivoňka Vaňková, která má pověření klubu. Prosím, paní místopředsedkyně, máte slovo.

A ještě, omlouvám se, než vám dám slovo, přečtu omluvu: omlouvá se pan předseda Cogan od 15.15 do 16 hodin z pracovních důvodů. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Srdečně zdravím. Vážené kolegyně, vážení kolegové, děkuji za slovo paní místopředsedkyni, a protože času je málo, zkusím velmi úsporně zareagovat a zároveň říci, co už se na tomto poli událo a odehrálo. Zaznělo již v těch dvou řečech, jak na tom jsou rodiny s malými dětmi. My za Piráty na to upozorňujeme dlouhodobě, že rodiče s malými dětmi, o samoživitelích ani nemluvě, potom v průměru mají nejméně peněz ze všech domácností v přepočtu na jednu osobu, na jednu hlavu v domácnosti. Zazněl zde pokles porodnosti, na který upozorňujeme, za minulý rok, ta čísla mohou vyšplhat až na pokles o 10 000 dětí. Stejně tak zazněla celková fakta, jak systém dnes funguje.

Co ale nezaznělo, že co je důležité i pro rodiče, je předvídatelnost, garantování nějaké předvídatelné celkové hodnoty, s kterou mohou počítat, to je za nás velice důležité. Takže to by byl první bod, který bych ráda vypíchla, a to je vyloženě za Piráty, a sice navýšení celkové části rodičovského příspěvku je jedna věc, kde my považujeme za tu částku, o které by se mělo mluvit, zhruba z těch celkových 300 000 na celkových zhruba 360 000. Ani to plně nedorovná inflaci, co v mezičase uběhla. V diskusích s MPSV je to spíše o navýšení o 50 000 korun.

Co tam ale pak má být, je opravdu pravidelná valorizace. Za nás ten výkop do debaty byl předložen už v minulém volebním období. Pan kolega to jasně ví, že tehdy to bylo hnutí ANO, které pravidelnou valorizaci zamítlo, bohužel se o tom debata ani věcně nevedla. Mě to mrzelo, protože si myslím, že rodiče by prostě předvídatelné plánování umožněné mít měli. Co má být výsledkem? Za nás jednoduše moci počítat s tím, že rodičovský příspěvek bude nějakým rozumným způsobem v čase navyšován na přibližně stejnou reálnou hodnotu, tak jako je to u jiných dávek státní podpory.

Druhá věc, která nezazněla a velmi souvisí. Vedle téhle části, vedle té částky, která pak měsíčně vychází na podporu péče o nejmenší děti, dneska to rodiče často čerpají ve výši, že jim to vyjde na 9 000, 9 500 měsíčně, tak vedle téhle části je potřeba garantovat místa v mateřských školkách, dětských skupinách, rozšířit kapacity předškolní péče. To je prostě druhá nejdůležitější věc, která s tím jde ruku v ruce. Jako vláda jsme v tom už udělali leccos. Jednak je důležité si říci, že dětské skupiny budou podpořeny z Národního plánu obnovy, a to v celkové výši 1,7 miliardy korun. Ta podpora je určena krajům, obcím a dalším veřejným institucím. Jsou to opravdu velké peníze. Jsou na ty příští roky, je dobré si na to připravit a doufám, že to bude plně využito.

Druhá věc. Už jsme podpořili zkrácené úvazky, to, co jsme roky říkali, že je třeba, a musí to jít také ruku v ruce s kapacitami péče. Zkrácené úvazky jsou nyní podpořeny slevou na sociálním pojištění. Detaily si každý může dohledat, ale je důležité, už to je v účinnosti. A co bude nové, nové bude takzvané sousedské hlídání. Dlouho jsem hovořila o takzvaném Tages Mutter v německém systému. Věřím, že se nám podaří velice brzy předložit návrh v rámci novely zákona o dětských skupinách, který by tento princip malých skupin dětí, zhruba čtyř dětí v jedné domácnosti, přenášel do našeho prostředí. Mohla by to být opravdu skvělá doplňková podpora a rychlý nárůst počtů míst hlídaných dětí za peníze, které budou pro běžné rodiny dostupné.

A obloukem zpátky ještě k jedné věci. K tomu, aby ta místa mohla vznikat i ve školkách, ještě se budeme muset bavit o něčem, co narůstalo v minulých letech a za minulých vlád, a to je nadměrná byrokracie a nadměrně svazující předpisy. Takže já bych se ještě optala pana kolegy, prostřednictvím paní předsedající, jak by vnímal například debatu o vyhlášce č. 410/2005 Sb., která dnes určuje, že řada norem, ať už se to týká počtu umyvadýlek, ať už se to týká dalších nároků na to, jak vypadají zařízení a také podmínky pro provoz všeho, kde probíhá výchova a vzdělávání dětí a mladistvých. Tady bychom to upravili způsobem, který by se třeba přiblížil právě sousedním zemím, protože dnes ta nadměrná byrokracie a nadměrná svázanost přísnými regulacemi znamená, že máme těžší podmínky třeba právě pro školky než v sousedním Německu.

Když to shrnu, řadu věcí jsme udělali, já jsem se pokusila reagovat na řadu z toho. Zároveň férově přiznávám, že debata v rámci koalice probíhá. My jako Piráti jsme se vlastně už téměř před rokem vyjádřili k tomu, že rodičovský příspěvek reálně v čase ve své hodnotě klesá, že to nepovažujeme za správné. Nyní je to na nás, abychom našli v diskusi společné řešení. Současně ale rodiče chtějí velice, ať zároveň stoupnou počty dostupných míst, co týče péče, o tom jsem hovořila, a ať máme co nejširší povědomí o té podpoře částečných úvazků.

Tolik za mě, děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Nyní je přihlášena s přednostním právem paní místopředsedkyně klubu STAN Pavla Pivoňka Vaňková, a má zde...

Moment... (Hovoří částečně mimo mikrofon k poslanci Juchelkovi, který z pléna něco volá.) ... se přihlaste, co po mně chcete. Já když čtu něco, tak velice se omlouvám, nemohu vás vnímat.

Jenom konstatuji, že paní místopředsedkyně klubu STAN má pověření od svého předsedy Cogana, který je řádně omluven. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Pavla Pivoňka Vaňková: Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, kolegové, já bych se také ráda za hnutí STAN vyjádřila k tomuto tisku. Samozřejmě si všichni uvědomujeme, že podpora samoživitelek a rodin s dětmi je velmi důležitá. To, že někteří mí předřečníci říkali, že skutek utek, rozhodně nemůžu ve svém projevu podpořit, skutek neutek. Abych byla krátká a jenom doplnila místopředsedkyni Richterovou, samozřejmě jde o to, že vláda dělá spoustu opatření v rámci prorodinné politiky. Strategie prorodinné politiky bude diskutovaná v nejbližších dnech v rámci jak sociální K5, tak velké K5 a vlády. Připravován je i velký zákon o rodině a ochraně dětí, takže to jsou věci, které se chystají, vyjma těch, které už jsme uplatnili a o kterých se zmínila kolegyně.

Proč ale nemůžeme s tímto legislativním návrhem souhlasit v podobě, jak je hnutím ANO předkládán. Vyjmu-li to, že je rozpočtově nezodpovědný, protože zvyšuje rodičovský příspěvek o celých 100 000 - tak na to už jsme si zvykli, že hnutí ANO rozpočtově zodpovědné příliš není, a víme to i z ostatních jejich návrhů - co je ale důležité, je návrh valorizace. My si myslíme, že valorizační mechanismus, který se připraví a na kterém se vzájemně dohodneme v rámci koalice, by měl být takový, který by zafungoval v období inflace nízké i v období, kdy je inflace vysoká, a toto bohužel tento návrh nesplňuje. Takže za nás bychom chtěli otevřít tu debatu nejen v rámci výše rodičovského příspěvku, jeho další valorizace, ale i v rámci toho, že je nutné v tomto zohlednit transpozici evropské směrnice Work-life Balance. A až budeme v rámci koalice domluveni, budeme rádi konzultovat tyto návrhy i v rámci opozice, protože myslím, že bychom se na této problematice a této podpoře rodin měli shodnout napříč politickým spektrem. Děkuji za pozornost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP