(16.20 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Českým spotřebitelům, zemědělcům a potravinářům by výrazně pomohl i další návrh SPD, který by zavedl povinnost maloobchodních řetězců nakupovat od domácích producentů určitý procentní podíl potravin, které lze vyrobit v České republice. Tento náš návrh v minulém volebním období zablokoval Senát, vrátil jej do Sněmovny a tam jej následně zamítli poslanci stran dnešní vládní koalice a také hnutí ANO.

Současnou situaci samostatná Česká republika ještě nezažila. Ve stejné době v Evropě už inflace brzdí dokonce třetí měsíc po sobě. Evropský statistický úřad Eurostat uvedl, že vinou lednového skoku česká inflace vyrostla meziročně o víc jak 19 % a byla jednou ze tří nejvyšších v zemích Evropské unie. Jen připomenu, že například za maďarskou inflací je enormní růst mezd a rostoucí kupní síla obyvatel, ale v České republice tomu, jak víme, samozřejmě tak není. Tady naopak raketově klesá kupní síla jak pracujících, tak i důchodců a vláda oproti Maďarům pracuje na tom, aby reálná hodnota příjmů občanů, mladých i starých, co nejvíce klesla. Ze strany Fialovy vlády nastal proces cíleného ožebračování.

Za lednový skok může fakt, že skončil úsporný tarif, kterým vláda od října do prosince dotovala elektřinu pro domácnosti, 6% meziroční nárůst cen se tím ovšem vysvětlí jen zčásti. Pokud by tarif neexistoval, vypočetl Český statistický úřad, že by meziměsíční inflace v lednu dosáhla nárůstu 3,4 %. I takový výsledek je ovšem v Evropě unikátní, blíží se mu pouze Slovensko a Maďarsko. Na rekordním lednovém zdražení se podepsaly zejména ceny elektřiny, které vzrostly o 139 %, zdražovaly ale i další energie a jídlo. To popisuji situaci v České republice. Výrazněji vzrostla cena tepla i řada regulovaných cen spojených s provozem domácnosti, například stočné a vodné. Nyní by už podle statistiků měly být ceny na stropě a začít klesat. V létě by inflace místo nynějších 17,5 % měla činit 10 %. Zadarmo to nebude. Lze čekat mírný růst nezaměstnanosti, bankroty podniků. Obchodníci navíc mohou šponovat ceny, dokud je zákazníci budou ochotni platit.

V lednu přibrzdila inflace výhradně na západě zásluhou poklesu cen energií především v Itálii, Belgii, Irsku, Nizozemsku, Řecku, Španělsku a Portugalsku. Cenový růst mírně zrychlil ve Francii a Německu. Ještě rychlejší však bylo zdražování na východě kontinentu, na západě k poklesu celkové inflace stačí, když se sníží ceny energií. Data za prosinec totiž ukazují, že plyn, elektřina a pohonné hmoty zdražily v celé Evropě v průměru o 25 % a že se v tom regiony zásadně neliší.

Celou Evropu zasáhl také globální nedostatek potravin, jídlo ale u nás zdražuje víc než na západě. Zvyšování cen za jídlo v západní Evropě bylo proti východu zhruba poloviční. Ještě nápadnější rozdíl byl u všeho ostatního, tedy u veškerého průmyslového zboží a služeb, které dramaticky zdražovaly pouze v střední a východní části Evropy, tím myslím Česká republika a na východ od nás. Při svých třetinových mzdách zaplatí naši občané za elektřinu a plyn mnohem více, než platí naši západní a jižní sousedé ze svých trojnásobných mezd. Za benzin zaplatí naši občané rovněž o něco více a za základní potraviny už také. Ekonomové začali veřejnost děsit dosud nepoužívaným slovem perzistence. S jeho pomocí chtějí vysvětlit, že inflace může překvapit tím, jakou má výdrž. Obchodníci mohou zvyšovat ceny, dokud si budou myslet, že zákazníci mají dost peněz, případně dokud budou chtít nahradit ztrátu z vládních regulací, nebo jednoduše dorovnat ceny na západní úroveň. Česky, lidsky řečeno - nadnárodní řetězce se rozhodly, tak jako kdysi banky v čase finanční krize, že otroci z kolonií na Východě opět zaplatí Západu krizi, kterou Západ vyvolal.

Je třeba říct, že nejde jen o ceny potravin. Ekonomka Ilona Švihlíková mluví o neokolonialismu a má pravdu. Máme tu poslušné bruselské a americké místodržící a chováme se jako kolonie. Jsme naprosto závislí na našich zahraničních partnerech, ať už jsou to Němci, nebo Číňané.

Zopakuji fakt, že na Západě k poklesu inflace stačí, když se sníží ceny energií. Ano, my máme nejdražší energie v Evropě a česká elektřina doslova a do písmene, česká elektřina je v zemích, kam ji vyvážíme, levnější než u nás. Drahé energie znamenají drahé pekárny, drahé cementárny, drahou ocel, drahou dopravu, prostě vše, nejen ty rohlíky a chleba. Všechny vlády Evropy se nějakým způsobem snaží proto ceny energií stropovat a snižovat, ale česká vláda zavedla tak vysoký strop, který byl naopak pro dodavatele energií impulzem k dalšímu zdražení bez ohledu na skutečné náklady na daný energetický produkt.

Pochopitelně další příčinou takzvané Fialovy drahoty je klesající soběstačnost České republiky v potravinách, ale chybí tu zcela nepochybně česká konkurence nadnárodním řetězcům, protože díky růstu ceny koruny by měl být dovoz ze zahraničí levnější - a světe div se, obchodníci nakupují levněji, ale prodávají u nás dráže. Kdysi se považovala marže nebo úrok vyšší než 8, 10 % za lichvu a taková lichva se trestala. Dnes nás obchodníci sdírají o desítky procent a jsou to ty nadnárodní řetězce, a energetici o tisíce procent ze svých ve svých přirážkách, a co na to Fialova vláda? Nic. Namísto toho, aby zestátnila ČEZ, tak, jak navrhuje SPD, vystoupila z lipské burzy a snažila se snížit ceny energií pro firmy a občany, Fialova vláda sedí, kouká a naříká, že za všechno může Putin. Začnu snad opravdu věřit tomu, že Putin si platí Fialu a Evropskou komisi, aby bez jediného výstřelu pomohli zlikvidovat evropskou ekonomiku, protože za současnou drahotu, za to, že máme nejdražší a současně méně kvalitní potraviny oproti našim pánům ze Západu, za to je odpovědná Fialova vláda a její oddanost vůči rozkazům z Bruselu.

Řešení (je) opět jednoduché. Tato vláda by měla odejít a přestat s likvidací naší země, našich firem a našich občanů. Bez toho jídlo ani nic dalšího bohužel levnější nebude. A znova bych chtěl vyzvat poslance vládní pětikoalice, aby schválili program této mimořádné opoziční schůze, protože my už tady mimořádný bod na to, aby vláda řešila drahé potraviny, aby pomohla českým občanům s drahým potravinami, já už to tady navrhuji pravidelně více než rok. Více než rok upozorňuji na to, že například v Polsku jsou levnější potraviny než u nás. Upozorňuji na to, že prudce stoupají ceny potravin a že občané se dostávají kvůli Fialově vládě, Fialově vládní pětikoalici, do složité situace, ale je to, jako když hrách na zeď hází. Vy pro to neděláte vůbec nic. A znova opakuji, Česká republika má dokonce nejvyšší DPH ze zemí střední Evropy. Takže naši občané, včetně vámi podporovaného prezidenta Pavla... prezident Petr Pavel jezdí ještě ostentativně nakupovat do Polska levné potraviny, místo aby řešil drahé potraviny v České republice a zatlačil na vaši vládu.

Takže já jsem vás chtěl vyzvat a požádat, abyste schválili program této mimořádné schůze, abychom mohli vám tedy nabídnout podrobně řešení, které navrhuje hnutí SPD, protože Fialova koalice žádné řešení drahých potravin evidentně nemá, ani je nechcete řešit, a chtěl bych vás vyzvat pro to, abyste přestali blokovat toto téma a abychom tady mohli pomoci občanům České republiky. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane předsedo. Přečtu omluvy: omlouvá se Jan Jakob od 16.05 do 16.45 z pracovních důvodů.

Nyní je přihlášen s přednostním právem pan předseda Radim Fiala a připraví se paní místopředsedkyně Klára Kovářová (Dostálová). Já vám všem... (Smích v sále.) Nemám v úmyslu vystupovat, myslím, že tady je zájemce další, a to je paní místopředsedkyně Klára Dostálová, a já předávám řízení schůze. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP