(Schůze zahájena v 17.00 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, než zahájíme tuto 60. schůzi Poslanecké sněmovny, rád bych vám připomněl, že cirka 7 minut po skončení, případně přerušení této schůze bychom v 17.30 hodin zahájili 61. schůzi Poslanecké sněmovny.

Nyní tedy zahajuji 60. schůzi Poslanecké sněmovny. Aby byla zaznamenána naše účast, nejprve vás odhlásím a prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami. Náhradní karty a jejich čísla platí tak, jak bylo řečeno na 54. schůzi, 58. schůzi a 59. schůzi.

Tuto schůzi svolala předsedkyně Poslanecké sněmovny podle § 51 odst. 4 našeho jednacího řádu na základě žádosti 49 poslanců. Pozvánka vám byla rozeslána ve čtvrtek 2. března tohoto roku elektronickou poštou.

 

Nyní přistoupíme k určení dvou ověřovatelů této schůze. Navrhuji, abychom určili poslankyni Barboru Urbanovou a poslance Ondřeje Koláře. Má někdo jiný návrh? Návrh nevidím.

V tom případě zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro tyto ověřovatele? Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 1, přihlášeno je 145 poslankyň a poslanců, pro návrh 145, proti nikdo. Konstatuji, že jsme ověřovateli 60. schůze Poslanecké sněmovny určili poslankyni Barboru Urbanovou a poslance Ondřeje Koláře.

 

Přečtu omluvy: od 15.45 do 16 hodin se z pracovních důvodů omlouvá pan poslanec Igor Hendrych, dále od 17 hodin ze zdravotních důvodů se omlouvá pan poslanec David Štolpa.

Nyní přistoupíme ke stanovení pořadu 60. schůze, jehož návrh je uveden na pozvánce. Připomínám, že podle § 54 odst. 7 zákona o jednacím řádu rozhodne Sněmovna pouze o pořadu uvedeném v žádosti. Nelze navrhnout žádnou změnu ani doplnění pořadu, rovněž tak nelze rozšiřovat schválený pořad.

Já zde, než budeme hlasovat, eviduji několik přednostních práv. Jako první s přednostním právem je přihlášen pan poslanec Marek Benda. Nikde ho zde nevidím, dám ho tedy na konec přednostních práv. Jako další je s přednostním právem přihlášen pan předseda Tomio Okamura. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, máme tady mimořádnou schůzi opozice na problém České pošty, který prostě vláda dlouhodobě neřeší. Problém České pošty je ukázkou nejen letité neschopnosti ministrů, ale celých vlád. Po léta byla Česká pošta pro vládnoucí politiky trafika, kam se posílali kámoši kámošů, kteří pobírali milionové odměny za stamilionové ztráty, a pokud se také zřejmě různými cestami tunelovaly peníze, třeba na podporu vybraných partají. A teď se dovídáme, že byla současnou vládou, konkrétně panem ministrem vnitra Rakušanem a předsedou STAN, dosazena nová dozorčí rada a teď tady kolují tamtamy, že snad Česká pošta míří do insolvence. To je potřeba samozřejmě řešit a podívat se na to.

Přičemž média informovala, že Česká pošta s 27 000 zaměstnanci spotřebuje na svůj provoz přes dvě desítky miliard korun ročně, z toho více než 13 miliard vydá na personál. O způsobu svého dalšího financování prý musí mít státní podnik jasno nejpozději v létě. V opačném případě by byl závislý na komerčních úvěrech, což by zřejmě vedlo k dalšímu zdražení poštovních služeb. Jejich ceny stouply v krátké době už dvakrát. Na letošek má podnik už jistých 1,5 miliardy korun od státu, stejnou sumu dostane i napřesrok, jenže na pokrytí takzvané univerzální služby, tedy na provoz 3 200 poboček a povinnost doručovat dopisy či balíky na jakoukoliv adresu v České republice, to prý nestačí.

V posledních letech jsme zažívali rekordní, doslova a do písmene skutečně rekordní nárůsty obchodu přes internet a s tím spojený rekordní růst přepravovaných zásilek. Přeprava zásilek se stala jedním z nejvíc perspektivních oborů a je také samozřejmě ziskový. Když to uvedu do souvislostí v čase, kdy rekordně rostou tržby v přepravě zásilek, Česká pošta má pod vedením politiků rekordní ztráty. Pod vedením vládních politiků, to je strašný paradox. Vedení České pošty ve smyslu jejího manažování a strategického uvažování je viditelně charakterizované kombinací neschopnosti a lidské hlouposti. Pravdou je, že Českou poštu by měl podpořit také stát, ale ne tím, že jí dává dotace, ale že ji nebude okrádat, respektive privatizovat výdělečné činnosti.

Dovolte mi uvést doufám notoricky známý příklad, a tím je firma PPL. PPL CZ, s. r. o., je původně česká firma zabývající se expresní, balíkovou a kurýrní přepravou, dále přepravou palet firem a jednotlivců. Vznikla v roce 1995 jako svazek sedmi regionálních dopravců. V roce 2004 došlo k restrukturalizaci, tím vznikla jedna velká firma s odštěpnými závody. O dva roky později jeden ze zakladatelů koupil podíly spoluvlastníků a prodal firmu německé společnosti DHL, což je divize Deutsche Post.

PPL CZ je součástí divize DHL eCommerce Solutions. Specializuje se dnes na balíkovou přepravu po České republice a do Evropy. Společnost zaměstnává téměř 1 000 pracovníků a 2 000 řidičů, disponuje 25 depy, dvěma centrálními překladišti a sítí 4 000 výdejních a podacích míst. Loni firma vytvořila při obratu 4,8 miliardy korun čistý zisk 573 milionů korun. DHL eCommerce Solutions je součástí skupiny Deutsche Post DHL Group, která je přední světovou poštovní a logistickou společností s 550 000 zaměstnanci po celém světě.

Výsledky České pošty za loňský rok zatím nebyly zveřejněny, ale v roce 2021 měla ztrátu 681 milionů korun, takže dcera německé pošty měla jen u nás zisk přes půl miliardy s tisícovkou lidí a Česká pošta měla přes půl miliardy ztrátu s 27 000 zaměstnanci. Svádět to na takzvanou univerzální službu, tedy na dopisy a podobně, nelze. V čem je zakopaný pes? Primárně v tom, že české vlády po dlouhé roky, místo aby investovaly do ziskových činností, je naopak prodávaly kámošům a jejich kámošům a to ztrátové nechávají státu. Proč PPL nekoupila Česká pošta? Proč jsme ziskovou firmu nekoupili my, aby vydělávala nám, a ne německé poště? PPL je v segmentu B-to-C v různých průzkumech zařazována na druhé místo po České poště, jak co se týče objemu přepravovaných zásilek, tak popularity mezi zákazníky. Většina jejich zásilek je doručena v den následující po odeslání a má i vysoké procento doručení. Dobírku umožňuje zaplatit platební kartou. Samozřejmě, přeprava prostřednictvím PPL je levnější než Českou poštou, a pokud chcete dostat balík druhý den a nedej pánbůh doručit ho až domů, je to nenaplnitelné science fiction pro Českou poštu. PPL si pro vaši zásilku přijede až k vašemu domu a po telefonické domluvě vám ji také až do dveří dopraví. Řekněte lidem jediný důvod, proč by měli svěřit - bohužel je to smutné - svěřit České poště zásilku, když je pod vedením vládních politiků, je to státní podnik, když je předražená, nemají záruku, kdy balík dostanou, musí ho jít podat na poštu a ve velké většině případů mi ho nedoručí domů, takže pro něj se musí zase na poštu.

To nemluvím o tom, že minimálně v Praze jsou na poštách mnohaminutové fronty a na těch poštách pracují utahaní, přetížení lidé, za kterými SPD plně stojí, většinou ženy, které tahají těžké balíky a mají příkaz lidem nutit losy. A znovu jsem chtěl zdůraznit, že SPD plně stojí za pracovníky pošty, ale nesouhlasíme s managementem České pošty, který je právě dosazen Ministerstvem vnitra a vládními politiky dosavadních vlád, dneska je to současná vláda Petra Fialy a ministr vnitra Vít Rakušan. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP