(17.10 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Česká pošta kromě tisíců zaměstnanců má také pobočky a mnoho budov. Proč tento potenciál neumí vládní politici využít? Já být ministr vnitra, jdu za manažery z PPL, přetáhnu je do České pošty, nalákám je na cílovou odměnu za výsledky v černých číslech a dám jim všemožnou podporu, včetně toho, že místo komerční belgické banky a pojišťovny, která na českých pobočkách úřaduje, bych tam dal například státní pojišťovnu VZP. Mám na mysli dceru VZP, která nabízí komerční produkty, případně bych založil státní komerční spořitelnu, která bude nabízet bankovní produkty za výhodné ceny pro naše občany.

Samozřejmě by Česká pošta mohla pracovat i jako státní telekomunikační firma, která by opět občanům nabízela telekomunikační služby za nízké ceny a zisk by potom nešel do zahraničí, ale do státní kapsy. Zisk dvojí, protože laciné služby, které lidem sníží náklady, jsou de facto jejich příjem, o který by se snížily výdaje na sociální služby. Ostatně nejsou to nápady z mojí hlavy, jsou to nápady z jiných vyspělých zemí.

Takže kde máme zakopaného psa? Je to jen neochota, ale také duševní neschopnost vlád něco systémového udělat. Propaganda nás naučila, že komunisté byli blbci, takže když měli státní firmy, je to blbě. No, on je blbý jen ten názor v tomto případě. V Mexiku už před desetiletími - schválně dávám takovou zemi, která nebývá zařazována mezi ty úplně top na světě - tam znárodnili mimochodem Američanům veškeré ropné vrty, protože jsou to strategické komodity, také rafinerie i benzinové pumpy a stát tam má na veškerou ropnou produkci monopol. Díky tomu tam mají lidé extrémně levné pohonné hmoty. Stát má zisky z jejich prodeje a díky tomu si může dovolit pro značnou část občanů nulové daně a současně také školství a zdravotnictví zdarma, přičemž chudé děti mají zdarma také školní autobus, školní uniformu nebo obědy. Díky tomu, že drobný pouliční prodejce neplatí žádné daně, není třeba, kolegové, EET ani horda byrokratů a papíru. Je to pravicové, nebo je to levicové? Podle mě je to rozumné, aby běžní lidé měli alespoň ty základní služby v dostupných cenách a na nějaké dostupné úrovni. Stát vždy musel a bude muset z něčeho žít. Potřebné peníze si může buď vydělat, nebo je sprostě ukradne násilím lidem a firmám. Když Karel IV. založil faru, kostel nebo univerzitu, tak nevypsal další daně, ne, dané instituci dal statek, pole, lesy a tím zajistil samofinancování této instituce po další staletí. Tohle je přece cesta, nejen k důchodové reformě. Firmy jako Česká pošta nesmí být prostá přítěž, ale jsou naopak velkým potenciálem, který se musíme naučit využít. Jde to, stačí po masarykovsku nebát se a nekrást.

Já bych k tomu jen dodal, že také stačí to, aby ministerstva vedli zkušení manažeři, a ne kariérní politici. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní s přednostním právem pan ministr Vít Rakušan, prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já bych měl mnoho reakcí na to, co tady zaznělo. Předesílám, že ve chvíli, kdy vláda schválí transformační projekt České pošty, sám budu žádat o takovou schůzi, kterou máme dneska, ale toto je prostor pro opozici, tedy já pouštím své slovo paní kolegyni Vildumetzové. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, vaši přihlášku dám na konec přednostních práv. Jenom avizuji, že v 17.30 máme další schůzi, a v 17.23 hodin schůzi přeruším a nebo dám hlasovat o programu. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, pane místopředsedo. Vážený pane ministře, vážené kolegyně, kolegové, já bych chtěla podotknout, že tuto mimořádnou schůzi svolalo hnutí ANO, hnutí ANO odevzdalo 41 podpisů. Pravdou je, že bohužel tak, jak se přihlásí přednostní práva, hovoří. V tuto chvíli děkuji panu ministrovi vnitra, že mi tedy dá prostor se vyjádřit, protože si myslím, že to, že hnutí ANO delší dobu avizuje, že něco není v pořádku na České poště, se dnes ukázalo i tím, že před touto mimořádnou schůzí pan ministr vnitra vystoupil na tiskové konferenci, kde jasně řekl, že Česká pošta je na tom tak špatně, že jí hrozí insolvence.

Chci říct, že pan ministr vnitra, když přišel do své funkce, řekl, že Českou poštu dá do pořádku. Do pořádku ji dal tak, že v roce 2021 měla ztrátu zhruba 600 milionů a za rok 2022 má ztrátu 1,4 miliardy, což je obrovské číslo. Do toho tato Sněmovna schválila zavedení datových schránek pro právnické osoby, což samozřejmě České poště přinese další ztrátu -2 miliardy, ale to se projeví v roce 2023, kdy pan ministr vnitra jasně právě avizuje, co hrozí a co nás čeká.

Když pan ministr vnitra přišel do funkce, určitě si to všichni pamatujete, jak říkal, že se obmění lidé v dozorčí radě, že jsou to odborníci, že jsou to lidé správní, kteří přijdou a budou řešit Českou poštu tak, aby se její stav zlepšil. Já bych také ještě chtěla podotknout, že když pětikoalice šla do vlády, říkala, jak je na vládnutí připravená, jak má všechno připravené, jak všechno bude jiné, jaká bude ta změna. V tuto chvíli jste ve vládě patnáct, šestnáct měsíců a nic se nikam neposouvá, a ještě je ten stav mnohonásobně horší, než tomu bylo před rokem. Svědčí o tom jediné číslo, a já ho znovu opakuji: na konci roku 2021 byla Česká pošta ve ztrátě 600 milionů a za rok 2022 pod vládnutím ministra Víta Rakušana je ve ztrátě 1,4 miliardy.

Nemusím podotýkat, že tento týden vydal Český telekomunikační úřad, že chce zrušit dalších 300 poboček České pošty. Všichni jste z měst a obcí, pan ministr vnitra zastupuje Starosty. Moc dobře ví, jak pro každého starostu je důležité, aby v každém městě, obci, byla Česká pošta, protože ona plní i tu funkci, že ti lidé tam přijdou a potkají se tam. Je to prostě důležité. Do každé obce vždy vedla železnice a byla tam Česká pošta. My teď přicházíme s tím, že to zrušíme.

Dneska na tiskové konferenci pan ministr vnitra řekl, že se to nebude rušit v malých obcích, že se to bude rušit ve větších městech. No, jsem zvědavá na to, co budou říkat Pardubice, že se tam z třinácti pošt to zredukuje na devět. Určitě když pan ministr vnitra řekne, že nedojde ke snížení dostupnosti služeb, tak to přece není pravda. Jestliže ti lidé budou muset cestovat o několik desítek kilometrů více, přece dojde ke snížení dostupnosti, ale i ke snížení kvality služeb České pošty.

Pan ministr vnitra také zároveň řekl, že tím, že je ten stav takový, jaký je, jsou před námi čtyři scénáře. Ten první je insolvence s bankrotem, ten druhý je nějaká řízená insolvence, třetí scénář je prodej České pošty a ten čtvrtý, že se musí změnit Česká pošta. Já bych očekávala od ministra vnitra, že už byl připraven na vládnutí, že byl připraven na to, že přijde na rezort vnitra, že bude mít na starosti Českou poštu a že to nebude řešit tedy po patnácti, šestnácti měsících. V tuto chvíli se dozvídáme, že se bude dělat pracovní skupina. Ta pracovní skupina se teprve bude scházet a bude řešit, jaká bude ta transformace - že se tedy transformace rozdělí na veřejnou službu, to znamená, že tam budou ty základní služby, což bude těch základních služeb, což by bylo pod státem, a to druhé by byla komerční část, což by byly balíkové služby a logistika.

Já bych také z tohoto místa chtěla i připomenout výběrové řízení na ředitele České pošty. Výběrové řízení se vyhlásilo v říjnu minulého roku a ředitel nebyl vybrán ještě v lednu. Přihlásilo se deset uchazečů - nebo jedenáct, jak mi tady říká pan ministr, a pan ministr žádného nevybral. Pak jsme se dozvěděli, že bude pověřen řízením náměstek pan Štěpán, ale podle informací, které teď mám, ho s největší pravděpodobností pan ministr jmenoval. Tak já nevím - člověk, který se nepřihlásí do výběrového řízení, se pak stane ředitelem České pošty! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP