(17.20 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Já to považuju za absolutní selhání pana ministra vnitra, protože znovu říkám, něco jste o České poště říkal, ale za šestnáct měsíců je v takovém stavu, že nejenom v tuto chvíli - a víte, že jsem tady vystupovala - se propouští poštovní doručovatelky, ty poštovní doručovatelky, které mají velmi nízké mzdy. Mně řada těch doručovatelek píše - já jsem tady říkala příklad města Aš, kde se to pořád nedalo do pořádku, pořád jsou doručovatelky propuštěné, pořád se tam vozí pošta auty, lidé nemají poštu řádně doručenu, nikomu z vás by se nelíbilo, kdybyste neměli řádně doručenou poštu. Všichni jsme na poštovních zásilkách závislí, protože dostáváme nějaké informace, na které pak musíme reagovat - ale mně píšou i lidé, že se propouští lidé u přepážek. Chceme jít touto cestou? Je to ta správná cesta, že tedy ministr za Starosty a nezávislé bude rušit pobočky České pošty? Obrovská nejistota 25 000 zaměstnanců. Já si myslím, že ti lidé, kteří pracují mnoho let u České pošty, ať už v pozici doručovatelky, ať už v pozici řidiče nebo jiné, si opravdu nezaslouží takovéto jednání a takovéto zacházení, protože oni prakticky neví, co s nimi bude, jaká bude budoucnost České pošty.

Nám to nikdo neřekl. My jsme se dnes pouze dozvěděli, že v polovině roku se předloží nějaký transformační projekt - v polovině tohoto roku teprve - a že tedy na konci roku s největší pravděpodobností bude Česká pošta v insolvenci. Sami vidíte, jak je strašně důležité, aby tento bod byl zařazen. Považuji za absolutně neskutečné, že předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová dala mimořádné schůzi Česká pošta 30 minut. Z tohoto důvodu, pokud nebude program schválen, budu to navrhovat na zítřejší jednání, respektive na páteční, omlouvám se, popřípadě další schůze, protože jestli vám nevadí osud České pošty a osud poboček a lidí, tak si myslím, že toto by tedy Poslaneckou sněmovnu mělo zajímat! Děkuji vám. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, paní poslankyně. Máme 17.22 hodin. Vzhledem k tomu, že eviduji ještě další dvě nebo tři přednostní práva a o půl šesté máme pokračovat 61. schůzí, v tento moment přerušuji tuto mimořádnou schůzi, a to z toho důvodu, že musíme přenastavit systémy na 61. schůzi. Připomínám, že zhruba za 7 minut bude zahájena 61. schůze Poslanecké sněmovny.

 

(Schůze přerušena v 17.23 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP