(15.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Vyšel zase nový průzkum, no a samozřejmě ODS má u Kantaru 20 %. A proč dala Česká pošta Kantaru 2 miliony? Za co? Proč tam dáváte stále peníze někomu? Proč? Vždyť to ukončete. Proto se nedivte, že ty lidi jsou naštvaní.

A my tady kritizujeme to, že vy vlastně žádný transformační plán nemáte. Já nevím, co je těch 9 miliard. Co to je? To je půjčka, nebo co to bude? Budou se prodávat nemovitosti? A které nemovitosti? A já souhlasím s vámi, že ta centrála, to je fantastická budova, historická budova, úžasná budova, strašně cenná budova. A pokud vy se rozhodnete tu budovu prodat, tak já říkám jo. Ale udělejte to tím způsobem, jak jsem udělal já prodej Hybernie. To byla první dražba v historii této země od revoluce. Dražba otevřená. Hybernia, to je naproti Obecňáku. Myslím, že 987 milionů jsme to vydražili, ÚZSVM. Takže nedávejte to nikomu, protože tuhle budovu, ano, pokud se to rozhodnete takhle řešit, by skutečně nemělo získat ani město Praha, ani nikdo, ale normálně ji prodejte a možná tam někdo dá za to 2 miliardy.

Já nevím, ale když máte nějaký transformační plán, tak měl být představen komplexně, abychom si to přečetli, abychom věděli, jaká je ta strategie. A samozřejmě určitě je dobře, že to chcete řešit, ale zkrátka jste začali ze špatného konce. 300 poboček skutečně, a ještě na místech, kde skutečně to dělá problém. Nechápu, proč jste nedovolili komunálu, aby v rámci Pošta Partner si to vzali.

Ale to není podstata. Podstata toho je, že já bych chtěl, aby mi někdo vysvětlil, když Česká pošta vykázala de facto, vykazovala zisk do roku 2017, ano, a ještě v roce 2017 měla zisk 110 milionů, tak když spočítáme zisky České pošty od roku 2013 do 2017, tak Česká pošta vykázala zisk 1 miliardu 99 milionů a zároveň dostala podporu ve vládě, když jsem byl ministr financí, podporu 1,5 miliardy. Takže já si jen pamatuju, kolik dopisů jsem musel psát ministrovi vnitra, který mi odmítal ukázat to hospodaření Pošty, kde management bral statisícové platy a měli super auta, a ty pošťačky chudinky měly 20 000, 21 000. Ano, tak to fungovalo. Já jsem to kritizoval, ano. Můžete mě kritizovat, ale já jsem nebyl premiér. My jsme neměli většinu ve vládě.

Takže neříkejte prosím vás, že my jsme se o to nestarali. My jsme na to neměli sílu a zkrátka jsem s tím bojoval, ale pokud vy se tváříte, že to chcete řešit, tak proč jste nezastavil ty smlouvy? 53 milionů nějaký nábytek, nějaký hypermoderní? No tak když chcete zavřít těch 300 pošt, tak tam bude asi nějaký nábytek, ne? My máme v Thomayerce nábytek z roku 1960 například. V nemocnicích jsou nábytky staré nevím kolik, padesát let.

No, takže my nevíme, co to je ten transformační plán, 9 miliard, já nevím, na co to je. Já jen chci říct jednu věc, že - ano, pan ministr má pravdu, že dlouhá léta se nedělo nic. No protože vy tu Poštu, ty tradiční strany zkrátka zničily už na začátku. A pokud polistopadový kartel reaguje podrážděně, že já chci napsat historii naší země od roku 1989, tak Česká pošta jako kapitola si to zaslouží. A víte proč? Já jsem s kolegy napsal knížku 2016 O čem sním, když náhodou spím. A tam jsem psal o tom, že po revoluci jsme měli jít do světa, do Singapuru. Pan premiér je snad v Singapuru dneska. Tak tam se dozví, že singapurské fondy vydělávají desítky miliard dolarů, protože stát, když investuje, a dobře, a nekrade se, no tak je to super, to je kuponka.

Takže kam měli jít naši předchůdci po revoluci? No do Beneluxu. Do Belgie, pane ministře. V Belgii je bpost. Belgie má 11,6 milionu obyvatel. Je to přední belgický poštovní operátor a společnost působící v oblasti logistiky, balíků, omnicommerce v Evropě. Tržní hodnota miliarda eur, to je 24 miliard, 34 500 zaměstnanců. Česká pošta má 25 000. 2 500 retailových poboček. A vlastnická struktura? No, 51 % vlastní belgický stát. Segmentová struktura společnosti. 5,6 milionu doručených listovních zásilek a novin denně! 549 000 doručených balíčků denně! V Belgii a Holandsku. E-logistika, Severní Amerika, poskytuje služby e-commerce logistiky. Bpost, tam se měli vybrat po revoluci a říct jim: Hele, my máme také Poštu. A možná tohle skvělé aktivum, co mohlo být unikátní místo pro všechny obyvatele České republiky, za jednou přepážkou vyřešené všechny peníze, důchody, vlastně platby, Poštovní spořitelna, tak to máme tady - bpost.

Nizozemsko, 17,6 milionu obyvatel. Jmenuje se ta pošta PostNL. Největší platforma pro doručování balíků v Beneluxu. Tržby 3,1 miliardy eur. V Belgii mají tržby 4,4 miliardy eur. EBIT Belgie, 279 milionů eur, to je 24 miliard. To jsou firmy, které sypou prachy, dividendy!

Ano, tady historicky, ano, ta politická zodpovědnost je u těch, kteří tam byli na začátku. No a vaše hnutí také u toho bylo, ale ne úplně na začátku. Takže můžeme se tady dohadovat, kdo má jakou zodpovědnost. Mně to bylo vždycky líto, byla historická šance z toho něco udělat.

No a vrátím se k tomu Nizozemsku. Je tam 35 600 zaměstnanců, 5 500 retailových poboček, 500 (?) automatických výdejních boxů, segmentová struktura, 7,4 milionu doručených listovních zásilek denně, balíky 1,1 milionu doručených balíků denně. A můžeme se bavit o poště v Rakousku, jak vydělává, jak funguje.

Takže ano, tady to je další důkaz toho, jak polistopadový kartel zničil toto aktivum. Jednoznačně. Takže ano. A vzdali se toho, té pobočkové sítě. Ano. A ta pošta, když říkáte, že není důležitá, ale kdyby někdo přemýšlel a u každé té pošty udělal malý obchůdek, tak bychom možná měli i tu Biedronku, jak vlastně říká pan poradce pana premiéra, aby naši lidi, občané, chodili nakupovat do Polska. A možná tam mohla být hospoda, která by byla také fungovala.

Takže můžeme se tady dohadovat, kdo za co může. Já to neříkám. To vy jste v tom článku dneska kupodivu v Lidových novinách tedy o tom nemluvil, to jsem tedy velice ocenil. Dneska jste to zase naznačoval. My jen říkáme, že zkrátka ten přístup - za prvé je to všechno pozdě, za druhé nám vadí, že stále tam někdo dělá kšefty. Teď co to tam bylo? Jo, vlastně ta firma na nábytek, že to končí zase někde, nevím, v nějakém off-shoru. Zase. Nevím proč. Tak bylo by dobré, pane ministře, kdybyste už konečně řekl tomu řediteli, já nevím, kdo tam je ředitel, aby přestal dělat tyto kšefty. Proč? Vždyť té Poště to nic nepřinese.

Takže historicky je to bohužel zničené aktivum. Smlouva byla prodloužena, ano, potom, co mě Sobotka vyhodil z vlády v červnu 2017, to je ta smlouva, to je ta šance, která nebyla využita, aby aspoň něco bylo z hlediska bankovního sektoru v rukách státu. A to je pryč. A samozřejmě za to nemůže ani stávající ministr, ani my. Takže bylo by dobré, kdybyste skutečně se k tomu stavěl objektivně a nemluvil o politické zodpovědnosti. To se dá všechno dokladovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP