(15.40 hodin)
(pokračuje Vít Rakušan)

Nesouhlasný postoj starostů já jako bývalý starosta opravdu chápu. Úkolem starosty z principu jeho funkce a postavení je dělat všechno pro to, aby komfort pro jeho obyvatele v nejrůznějším segmentu služeb nebyl jakkoliv omezen. Ale úkolem nás je přece to, abychom zajistili, že základní služby budou poskytovány v určité kvalitě a po celé zemi. A pokud bychom se nepustili do redukce pobočkové sítě a následné transformace, tak bychom došli do stavu, kdy by žádné pobočky České pošty v České republice nebyly, protože Česká pošta by byla v takových problémech, že by přestala existovat.

V současné době mám i přehled o tom, jak ta jednání České pošty probíhají, a musím říct, že z těch 113 oslovených obcí v současné době došlo ve 26 případech k akceptaci navrhované změny, v 39 % je to neutrální postoj s dílčí námitkou, ve 25 % se ještě jedná, protože postoj starostů je z nějakého lokálního důvodu odmítavý. Já si myslím, že ta čísla naopak ukazují, že práce managementu České pošty i v terénu má určitě svůj význam a jednání, která probíhají se starosty a primátory, mají racionalitu a mají samozřejmě i své výsledky. Redukce pobočkové sítě je určitě pochopitelná a já doufám, že finálně i pro těch 113 starostů, kterých se to týká v rámci nějaké starostenské solidarity, která tady musí být, protože to, že se někde pobočka zruší, znamená, že ve 2 620 ostatních obcí bude pobočka České pošty zachována a bude sloužit občanům České republiky. To je zcela jednoznačné. To, že zůstanou poštovní služby zachovány v tak vysokém počtu obcí naší země, že se k nim přidají další služby České pošty v následujících letech, za to jsem velmi rád. A já věřím, že tenhle cíl sledujeme všichni, ať jsme v opozici, nebo ve vládních lavicích. Sledujeme ten cíl, aby Česká pošta poskytovala moderní služby občanům České republiky.

Možná bude dobré v rámci debaty připomenout, že i mnozí opoziční politici jako by opisovali můj dnešní proslov někdy v roce 2019. Vyjadřovali se k redukci pobočkové sítě, vyjadřovali se dokonce k tomu, že Česká pošta má prodávat svůj majetek a že redukce pobočkové sítě je absolutně nutná. Já to v té diskusi tady rád načtu, přečtu, abychom viděli, jak se vyvíjí změna názoru v letech. Já doufám, že přestaneme hledat jednotlivé hnidy na projektu transformace České pošty, jako jsou ony mytické schody na poště v Mariánských Lázních, a zaměříme svoji pozornost na věci, které mají nějaký státnický význam, to znamená, abychom měli moderní, dostupné, finančně udržitelné poštovní služby na území celé České republiky. Nikoliv škrtání 300 poboček, ale transformace a modernizace České pošty do 21. století, její přežití, to je cíl této vlády, to je cíl transformace České pošty. Děkuji za pozornost. (Potlesk v pravé části jednacího sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Dalším přihlášeným s přednostním právem je pan předseda Andrej Babiš a poté se připraví pan předseda Tomio Okamura. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Takže děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, já jsem byl strašně natěšený, když jsem dneska četl článek v Lidových novinách - to patří nějakému svěřenskému fondu, někteří to nazývají stranický tisk. Tak si představte, že v tom stranickém tisku, vážení návštěvníci, mládeži (směrem ke galerii pro hosty), vyšel článek pana ministra. A byl jsem v šoku, že normálně tam není ani jeden útok. Normálně není tam ani Babiš, není tam ani hnutí ANO. Nic. Takže super, no. Ten projev pana ministra už nebyl takový, mluví o politické odpovědnosti, jasně. Ale tu politickou odpovědnost, to bychom se museli vrátit do časů Investiční a poštovní banky nebo do časů, co nejvíc poškodilo Českou poštu, že odevzdala nejlepší byznys, bankovní byznys, outsourcovala. A pane ministře, v této místnosti není nikdo, kdo měl na starosti Českou poštu. A věřte mi, že já jako ministr financí jsem se tomu věnoval a kritizoval jsem velice vehementně ty smlouvy. Ale za vás jsou stejné ty smlouvy. Takže ta kritika vůči vám je v tom, že jednak jste ve vládě 488 dní, vyměnili jste dozorčí radu, která nevím, co tam dělá, jestli je tam nějaká odměna nebo tam chodí jenom na chlebíčky. A jak je možné, že Pošta zase nakupovala nábytek za 52 milionů a stále utrácí peníze? Vždyť ta dozorčí rada už měla dávno zakázat veškeré smlouvy, o tom určitě budou mluvit kolegové. Takže v tom je ten problém.

Vy jste tady mluvil, pane ministře, o transformačním plánu a zároveň jste dodal, že vlastně ten plán není vypracovaný, že nebyl vypracován. Nechápu proč tedy, proč nebyl vypracován plán, proč nebyl představen a proč jste vlastně začali z toho špatného konce, zavíráním těch poboček, když, ale to je detail, to tu Poštu samozřejmě nezachrání, to mohli převzít starostové a určitě rádi ty služby podle mého názoru budou chtít poskytovat.

V minulých vyjádřeních jste se, pane ministře, vždycky - tak samozřejmě za všechno může Babišova vláda nebo Babiš. Co jsme my udělali. No tak za období od roku 2014 a 2017, to je strašně zajímavé, Pošta byla stále v zisku. Za to období, včetně roku 2013, dostala Pošta 3,6 miliardy korun a za období naší vlády ještě 2,6 miliardy. Takže za našich vlád, znovu opakuji všem, kteří tvrdí, že my jsme byli osm let ve vládě a jako jsme měli vliv, tak znovu opakuji, že hnutí ANO v první vládě mělo šest ministrů a náš vliv na tu vládu dopadl tak, že mě Sobotka vyhodil z vlády v květnu 2017. A představte si, že ten nevýhodný kontrakt s tou bankou byl prodloužen o 10 let v červnu 2017. A za této vlády Sobotkovy tam byl nějaký pan ministr vnitra s nějakou partičkou, která mě strašně štvala, ale ta partička dneska radí panu premiérovi a řídí Ministerstvo průmyslu. Oni tam byli, oni tam byli u toho a my jako hnutí ANO, které mělo jenom šest ministrů, ano, já jsem jako ministr financí byl zásadně proti, abych financoval Poštu, kde se krade normálně, kde se dělají kšefty normálně. Tak to je! A stejná situace, a neříkám, že stejná situace, ale ta pozice naše v menšinové vládě byla stejná.

Takže pane ministře, prosím vás, politickou odpovědnost, ano, můžeme se bavit, můžeme se bavit o IPB, můžeme se bavit o těch 300 milionech, které byly vyplaceny Creditanstalt Investment Bank a Kypr, ale o tom nechci mluvit. Jako já chápu, že za tu situaci vy nemůžete. Ale když teď tak tady tvrdíte, jak to chcete řešit, tak já nevím, co se tam dělo těch 488 dní. A proč tam stále se dávají ty kšefty? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP