(16.20 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

A samozřejmě by Česká pošta mohla pracovat i jako státní telekomunikační firma, která by opět občanům nabízela telekomunikační služby za nízké ceny a zisk by přitom nešel do zahraničí, ale do státní kapsy. Zisk dvojí, protože laciné služby, které lidem sníží náklady, jsou de facto jejich příjmem, o který by se snížily výdaje na sociální služby.

Takže kde máme tedy toho zakopaného psa? Je to jen neochota, ale také duševní neschopnost vlád něco systémového udělat. Propaganda nás naučila, že komunisté byli blbci, takže když měli státní firmy, je to blbě. No, on je jen blbý ten názor, protože když se podíváme na vyspělé západní země, a nemusíme chodit daleko, například do Německa nebo do Francie, tak i vlády těchto zemí mají podíly v prosperujících firmách, ať jsou to jejich automobilky, nebo další firmy. Například v Mexiku, když jdu tedy dál od Evropy, už před desetiletími znárodnili Američanům veškeré ropné vrty, rafinérie i benzinové pumpy a stát tam má na veškerou ropnou produkci monopol. Díky tomu mají lidé extrémně levné pohonné hmoty, stát má zisky z jejich prodeje a díky tomu si může dovolit pro značnou část občanů v podstatě nulové daně a současně také školství a zdravotnictví zdarma, přičemž chudé děti mají zdarma taky školní autobus, školní uniformu nebo obědy. A díky tomu, že drobný pouliční prodejce neplatí žádné daně, není třeba, kolegové, ani EET, ani horda byrokratů a papírů. Je to pravicové? Levicové? Podle mě je to rozumné.

Stát vždy musel a bude muset z něčeho žít a potřebné peníze si může buď vydělat, nebo je sprostě ukradne násilím lidem a firmám například tak, jak to chystá Fialova vláda, formou zvýšení daní. Když Karel IV. založil faru, kostel nebo univerzitu, tak nevypsal další daně. Ne. Dal dané instituci statek, pole, lesy, a tím zajistil samofinancování této instituce po další staletí. Tohle je přece cesta nejen k důchodové reformě.

Firmy jako Česká pošta nesmí být pro stát přítěž, ale jsou naopak velkým potenciálem, který se musíme naučit využít. Jde to, stačí po masarykovsku nebát se a nekrást. Tady bych rád zdůraznil, že pošty v okolních zemích jsou v plusu, například rakouská pošta je v plusu a Poláci se dostali už do plusu také. A rád bych také řekl, že i ta ztráta 1,5 miliardy korun za loňský rok a ta necelá miliarda za předloňský rok, skutečně když to dáme do kontextu státního rozpočtu, kdy se tady vydávají desítky miliard korun na úplné nesmysly, které českým občanům vůbec nic nepřináší, jsou to prostě politická rozhodnutí, ať jsou to drahé zahraniční nákupy, drahá zahraniční pomoc směrem ven z České republiky, tak v podstatě to, že na jednu stranu vláda vyhazuje peníze všude možně do zahraničí, a to stonásobně více, doslova stonásobně více, a potom nemá v podstatě peníze na zajištění základních služeb pro české občany. A nejsou to jenom pobočky České pošty, chcete rušit i pobočky finančních úřadů, které třeba využívají často malí živnostníci, zhoršuje se dostupnost zdravotnictví, o zubařích už jsem mluvil, ale i další věci, léky, všechno stojí spoustu peněz, teď jste snížili valorizaci důchodů, to znamená, v podstatě jste okradli 3 miliony příjemců starobních a invalidních důchodů, a to jsou peníze, kterými zhoršujete zásadně životní standard občanům České republiky. Tak právě v tom porovnání, jak ta vláda vyhazuje ty desítky miliard směrem někam do zahraničí na úkor našich občanů, tak to samozřejmě nelze obhájit tyhle ty kroky, co děláte nejen s Českou poštou.

Takže závěrem bych chtěl zdůraznit, že odmítáme rušení poboček České pošty i propouštění jejich provozních zaměstnanců a odmítáme, aby na neschopnost Fialovy vlády a ministra Rakušana dopláceli poctiví zaměstnanci Pošty i klienti. A znovu bych rád zdůraznil, že je potřeba definovat ty základní služby, které by stát měl občanům v každém případě zajistit. Je to dostupné zdravotnictví, jsou to důstojné sociální služby, je to dostupné kvalitní školství, ale jsou to i dostupné služby, je to styk se státní správou, ať jsou to ty Czech POINTy a podobně. To znamená, to jsou prostě služby, ta základní infrastruktura, služby, které by stát občanům měl zajistit z jejich daní. A tady je přesně ten střetový bod, kde my nesouhlasíme s Fialovou vládou a s ministrem vnitra Rakušanem, kdy vy na jednu stranu vyhazujete peníze na věci, na zbytné výdaje, které nic občanům nepřináší - a o tom už jsem tady mluvil mnohokrát, nebudu to už recyklovat, dnes jsem jenom naznačil - a na druhou stranu zhoršujete komfort těm lidem, z jejichž daní to všechno je placeno. Takže to naše stanovisko je jasné. My samozřejmě nesouhlasíme s tímhle záměrem Fialovy vlády, potažmo ministra vnitra Víta Rakušana, budeme to samozřejmě sledovat, budeme tomu oponovat, vláda má tady většinu. V každém případě trváme na tom, aby byly zachovány potřebné služby pro občany České republiky. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane předsedo. A nyní bychom otevřeli bod a prosím, aby se slova ujala za navrhovatele paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová, která, bude-li s tím souhlasit, se stane zároveň zpravodajkou. Paní poslankyně, abychom na to nezapomněli, souhlasíte s tím, že se stanete zároveň zpravodajkou?

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Ano, souhlasím s tím, že budu zároveň jak navrhovatelkou, tak zpravodajkou.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Vážená paní místopředsedkyně, vážení členové vlády, vážené kolegyně, kolegové, víte, že hnutí ANO mnohokrát avizovalo, respektive předkládalo, že chce, aby se tady o situaci v České poště mluvilo. Upozorňovalo na ten stav, ale koaliční poslanci nikdy daný bod nezařadili. Proto jsem velmi ráda, že po tom obrovském apelu se to dnes konečně podařilo. Je to i podle mého názoru spojené s tím, že se hnutí ANO podařilo svolat mimořádný bezpečnostní výbor, který se také situací v České poště zabýval a zároveň přijal usnesení, které podpořili i vládní poslanci, a já jim za to děkuju. Chtěli bychom, aby to usnesení, protože výbor je poradním orgánem Poslanecké sněmovny, se tady dnes potvrdilo a schválilo na půdě Poslanecké sněmovny.

Já musím říct, že vystoupení pana ministra Víta Rakušana mě opět jak tím tónem, tím vystoupením, tak mě v žádném případě nepřesvědčilo. Já určitě mohu brát v úvahu jeho politickou odvahu, to je jedna stránka, ale druhá stránka je, že ministr vnitra je zodpovědný za Českou poštu. Budu se znovu opakovat, že když ministr vnitra Vít Rakušan přišel do své funkce, tak říkal, jak je na to vládnutí a celá vláda připravena. Zároveň obměnil členy dozorčí rady, kterých je patnáct. Řekl, jací jsou tam odborníci a že Česká pošta bude v naprostém pořádku. V letošním roce - a to věděl, že od 1. ledna 2023 budou povinně datové schránky používat právnické osoby, že to bude mít vliv na hospodaření České pošty, byl to i on a jeho kolega vicepremiér Ivan Bartoš, kteří to také prosazovali a hlasovali pro to, takže věděli to dostatečně dlouhou dobu. Myslím si, že je absolutně nezodpovědné přijít někdy v únoru na tiskovou konferenci, těsně před svoláním mimořádné schůze k České poště, a tam oznámit, že České poště hrozí insolvence. O měsíc nato přijít s tím, že zavřu 300 poboček, nikomu o tom neříct, s nikým to nekomunikovat, a pak to samozřejmě přináší ten stav, který tady dnes v tuto chvíli máme, a to je absolutní chaos, absolutní nepřehlednost. Není to vůbec připravené, nikdo nic neví, jak starostové, tak zaměstnanci. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP