(16.30 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Jestliže tady ministr vnitra říká, že zachrání Českou poštu a že ta Pošta bude moderní poštovní institucí, tak já jsem přesvědčena o tom, že Česká pošta je veřejnou službou pro naše občany. A jestliže tuto veřejnou službu budu občanům vzdalovat a budou muset za ní cestovat, protože to kritérium tři kilometry není v mnoha případech dodrženo, tak jsem přesvědčena o tom, že to v žádném případě moderní poštovní instituce nebude. A když jsem viděla současného pověřeného ředitele - protože ministr vnitra nebyl schopen za osm měsíců vybrat nového ředitele - který prakticky říkal, že všechno je problém, že zákazník by se měl podřizovat té České poště, kdy ta pošta bude otevřená, a teď se to dozvídáme: doručování bude jednou za tři dny. Tak jestli je tohle moderní poštovní instituce, pro mě to moderní poštovní instituce není. Zároveň tady hovoříte o tom, že připravujete teprve transformační plán a že vám ho připravují externí odborníci. Nevím. Zase stojí mnoho finančních prostředků, ti externí odborníci. Vůbec to na mě nepůsobí věrohodně.

Zároveň říkáte, že Česká republika má jednu z největších pobočkových sítí. Ale opět nemluvíte pravdu. Ano, máme 3 200 poboček, ale z toho je 800 Pošt Partner a ty už pod Českou poštu v uvozovkách nespadají. Tam už nejsou zaměstnanci České pošty. Poštu Partner si provozuje obec nebo nějaký podnikatelský subjekt, takže faktický stav je takový, že máme 2 400 poboček v současné chvíli. Osm set je Pošt Partner.

Pořád jsme se nedozvěděli, za co se utratí těch 8 miliard. Vy říkáte, že transformační plán je jedna věc - pořád ho nemáte, teprve se na něm pracuje, pracují na něm externí pracovníci - a uzavření 300 poboček je věc druhá. Znovu bych chtěla zdůraznit, že tím, že se uzavře těch 300 poboček, tak Česká pošta ušetří 700 milionů korun. Když si to tedy převedu, tak jak jste hospodařil v roce 2022 a pod vaším vedením byl historicky nejhorší hospodářský výsledek České pošty, chtěla bych podotknout, že to ty datové schránky ještě neplatily, to je až od 1. ledna roku 2023, my se bavíme o hospodaření roku 2022, tak opravím pana Tomio Okamuru, nebyla to miliarda a půl, byla miliarda 750 milionů. Takový je stav. A rok 2021 byla ztráta 681 milionů.

Pane ministře vnitra, mohl byste nám říct, čím to bylo způsobeno? Hlavně prosím neříkejte, že to bylo tím, že byl menší počet poštovních transakcí, protože podle informací předsedy odborového svazu pana Dvorského na to mělo velký vliv, že se převedla autodoprava do soukromých rukou. Propustili se všichni řidiči. Takže Česká pošta, když provozovala dopravu, tak se jezdilo za 18 korun za kilometr a nyní se jezdí za 48 korun za kilometr! A to jste dovolil? To jste nezastavil jako ministr vnitra? Proč to nezastavila ta vaše nová skvělá dozorčí rada? To jsou mé otázky, na které bych ráda dnes od vás dostala odpověď.

Vy říkáte, že pobočky zůstanou na malých obcích. Ano, ale zmizí z velkých měst, kde je obrovská koncentrace lidí, kde jezdí mnoho turistů! Na Praze 3, která má 75 000 obyvatel, ale ona jich má daleko více, bude ze šesti poboček jedna pobočka? Vy jste nám do současné chvíle, pane ministře, neukázal tu analýzu, podle které jste se rozhodl uzavírat ty pobočky. A prosím, neříkejte, že o tom rozhodovala odborně Česká pošta, protože kdyby to bylo podle té ztrátovosti, a vy to moc dobře víte, tak by to nebyly ty velké pobočky ve velkých městech! Proč neodtajníte analýzu? Chtějí to i ti starostové. Včera mi psala paní starostka České Lípy, která chtěla vědět daný ukazatel té ztrátovosti. Řeklo se jí, že je to citlivé číslo, že se to nedozví. Je vůbec možné toto, aby takto Česká pošta postupovala?

Znovu podotýkám, pane ministře, vy jste ministr vnitra, vy máte ve své gesci Českou poštu, a jestliže tady pořád hovoříte o Českém telekomunikačním úřadu, já bych vám jenom chtěla říct, že to je ústřední orgán státní správy. On je regulátorem, ale o tom, jak to bude, rozhoduje vláda, potažmo to tam navrhne ministr vnitra. A vy jste na tu vládu přišel a navrhl jste, že zrušíte 300 poboček České pošty, aniž byste to měl s těmi starosty a primátory vykomunikováno! A co je teď v tom území? Neskutečný chaos! Uvědomujete si vůbec, že dnes je 19. dubna? Že chcete ty pobočky zavřít 1. července? Že to je za dva měsíce? Takže dodneška poštovní doručovatelky nic nevědí, lidi za přepážkami nic nevědí, s největší pravděpodobností začnou každým okamžikem dostávat výpovědi. Starostové nic nevědí. Mění se ty pobočky. Já si to vůbec nedokážu představit, jak to tedy bude vypadat v praxi. Pořád jste nám neodpověděl, co bude s těmi budovami. Nabídnete je městům? Města se bojí, že tam například vzniknou ubytovny. Oni jsou zodpovědní.

A co považuju úplně za nejhorší, že vy jste s názvem Starostové a nezávislí a vy jste opravdu ty starosty hodil přes palubu. Když jste tady dneska říkal, že ve 26 případech se to akceptuje. Pane ministře, například v Sokolově jste přišli s návrhem, že už nenabízíte Poštu Partner, Poštu Partner plus, která spočívá v tom, že si město zaplatí 500 000 korun, zaplatí si prakticky všechno, Poště bude platit školení 50 000 a tak dále, a včera se jí ozvete, že budete ty podmínky měnit. Tak já nevím. Je to správné? Není to chaotické? Znovu říkám, uvědomujete si vůbec, že jsme v dubnu roku 2023 a že to chcete udělat od 1. července? Za dva měsíce? Proč jste to řádně nepřipravil? Proč jste to nejdříve nekomunikoval? A proč tady používáte Mariánské Lázně? To je úplná katastrofa! Uzavřít v Mariánských Lázních pobočku, která je bezbariérová, a říkat, že budu zavírat ty pobočky, které mají menší počet transakcí, a přijede Česká pošta a pan starosta se dozví, že ten počet poštovních transakcí tam za poslední roky stoupal. Tak to já nevím, jak to tedy ta Česká pošta vybírala, protože jste to nikomu neukázal. A necháme tedy tu druhou pobočku, která má 20 schodů, možná 40, a budeme tam teď dělat tu bezbariérovost. A bude to stát 15 milionů korun, a ještě je to památkově chráněný objekt. Tak já se ptám, bude tam ta bezbariérovost 1. července? Přece to tam ani nemůže být, protože abyste dostal souhlasné stanovisko památkářů, to nějakou dobu trvá. Jeden paradox za druhým! V Libereckém kraji, v České Lípě. Já tam mám DEPO, k tomu tam mám Českou poštu, udělalo se to tam před několika měsíci, lety, je to tam nové, moderní, DEPO tam zůstane, ale Česká pošta se zruší a prostor zůstane prázdný. A lidé budou muset cestovat do centra. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP