(17.20 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

Mně ale vadí to, jak jste se k tomu postavili v roce 2022. Já neříkám, že vám to někdo dal ve škatulce s růžovou pentlí. Znovu říkám, bylo to pod ČSSD, ale dostali jste to. Proč jste v roce 2022 to nezačali řešit? Proč jste si to okamžitě nevzali jako jednu z priorit? A mohli jste říct to, co říkáte třeba dneska, pane Havlíčku, tam bylo nějakých 18 stránek, podívejte se na to, mně se to moc nelíbilo. Budiž. Tak jste to měli změnit. Měli jste dotlačit ten management, aby začal něco dělat, pokud se vám to nelíbilo, tak jak to bylo předloženo. Problém byl v tom, že jste v roce 2022 řešili desítky jiných věcí, a já tvrdím, že jste neodhadli správně priority. To je fakt. Nechci teď být zlý, abych říkal, co všechno jste řešili, abych tady ukazoval všechny ty Dozimetry a tak dále, i když samozřejmě ten rezort byl spojen i s tím odvoláním toho ředitele společnosti. Ale já vám dokonce ani nevyčítám, pane ministře, že jste skončil s generálním ředitelem, i když si myslím, že to byl člověk, který věděl, jak na to, který to měl připraveno. Ale vy na to máte právo. Vy máte právo si odvolat člověka a dát si tam - a to je to důležité a to vám vyčítám - někoho lepšího.

Jestliže jsem říkal ty České dráhy a odvolával jsem ředitele, tak jsem měl v záloze člověka, kterého jsem měl dopředu projednaného, a během jednoho dne tam nasedl restrukturalizační manažer a ten začal ty České dráhy řídit. A já předpokládám, že když jste se v době krize zbavil generálního ředitele z důvodu, o kterém můžeme diskutovat, jestli byl správný, nebo ne, ale máte na to právo, tak jste tam měl mít někoho, kdo to okamžitě začne řídit. Toho jste neměl, tak jste vypsal výběrové řízení a po devíti měsících jste dospěl k závěru, že nikdo takový není. No, já se nedivím, že nikdo takový není. Mezi námi, kdo by se tam dneska hrnul do České pošty? Ale měl jste ještě pořád možnost vybrat toho původního, to jste nevybral z nějakých důvodů, do toho já vám nezasahuji.

Ale v každém případě jsme dneska v situaci, že Pošta nemá peníze, Pošta je takřka v insolvenčním režimu, Pošta nemá ředitele, a když, tak jste tam tedy narychlo dosadil člověka, který byl v původním vedení, a nejsem si jistý, jestli je to člověk, který je schopen tu restrukturalizaci zvládnout.

Takže to považuji za největší chybu, že jste přišli o ten rok a půl, nebo možná rok a čtyři pět měsíců. Takže jsme v situaci, kdy se dneska hekticky transformace zahajuje, vše se samozřejmě dělá pod obrovským tlakem, odstřelí se 300 poboček, nevím, proč ne 305 nebo 297, ale prostě tak jste to zaokrouhlili na 300. A tím, že jste na to nebyli připraveni, že se to šije horkou jehlou, tak samozřejmě začíná obrovský zmatek, obrovský odpor. Vy začínáte připouštět určité změny, což si myslím, že je to úplně nejhorší, protože začíná obrovský lobbing všech těch, kteří samozřejmě chtějí zachovat pobočky, a nevím, jak se s tím teď popasujete.

Ale co je na tom asi to nejhorší, že tím, jak je to děláno pod tlakem, a tím, že jste přišli o ten rok a čtvrt, rok a půl, tak v dané situaci se vůbec nerespektují nějaké elementární parametry, které ještě ten bývalý management měl jakžtakž nastavené. Když se na to podíváte, tak musíte vědět, že tenkrát tam bylo jasně napsáno nebo připraveno, že se to musí dokomunikovat s obcemi a městy. Vždyť tady přece sedí vaši starostové. Přece víte, že to je průšvih, že se to s nimi neprojednalo. Nenalhávejme si, že to je v pořádku. Proč? No protože už vám teče do bot a nic jiného nezbývá. Takže to děláte tak, že jste to prostě vystřelili, a pak říkáte, možná budeme diskutovat o nějakých jiných pobočkách. To si nedovedu vůbec představit, jak to bude probíhat. Ale mělo se diskutovat v průběhu celého roku 2022, když se něco někde bude redukovat, čím se to nahradí. Balíkovny, pick-up pointy, případně Czech POINTy dát na speciální přepážky, aby tam prostě nebylo příliš mnoho lidí, vyvolávací systémy u těch stávajících poboček, pochopitelně řešit Pošta Partner, protože si nemyslím, že jste udělali úplně správně, že říkáte definitivně ne Pošta Partner. Dá se to řešit jak s podnikateli, tak s obcemi. A možná by se to udělalo za jiných nákladů, ale na to už teď nemáte příliš mnoho času. Takže výsledek bohužel vidíme v tuto chvíli. Nemáte ani plán, nemáte analýzu. Možná máte nějakou analýzu, to nezpochybňuji, jak zde říkal pan ministr průmyslu, ale vzhledem k tomu, že tam neustále něco měníte, tak to asi žádná sláva, ta analýza, nebyla. Nechápu, proč ji nechcete ukázat. Myslíte si, že si z toho konkurence sedne na zadek? To asi úplně ne. Minimálně by to bylo aspoň trošku transparentní. Vizi tam žádnou nevidím a lidi - nevím, kdo vám tam dneska přijde. Takže jedinou jistotu, kterou dneska máte, v tom s vámi souhlasím, že když neuděláte nic, tak ta Pošta půjde do kytek, ale půjde bohužel mimo jiné proto, protože jste ten rok a čtvrt ztratili. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Vaše vystoupení vyvolalo dvě faktické poznámky. První pan ministr Síkela a připraví se pan ministr Rakušan. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Paní předsedající, kolegyně, kolegové poslanci, já se omlouvám, možná jsem se dopustil nějaké procesní chyby, moje faktická poznámka je k předchozímu vystoupení. Já jsem se nestačil přihlásit. Já jenom v těch reakcích na data z analýzy, která jsem údajně citoval. Tak abychom si rozuměli, já jsem v té první části svého projevu v podstatě doslova přednesl původní příspěvek pana Andreje Babiše na jeho facebooku ze srpna roku 2019. A pokud jde o ta další čísla, to znamená ztrátu za rok 2019, 2020, 2021, jak ji Česká pošta vykázala, samozřejmě ta data mi vytahoval můj tým, ale tu možnost zaokrouhlovací chyby nevylučuji, ale řádově ta čísla určitě budou sedět.

Pokud se jedná o obvinění z toho urážení, já jsem si ještě jednou v hlavě proběhl ten svůj projev, ještě se na něj podívám ještě jednou. Ano, použil jsem dvě slova, která by se mohla jevit... použil jsem slovo pokrytecké a použil jsem slovo zbabělé. Já jsem, jak už jsem na začátku uvedl, reagoval i tou formou, tak jak jsem vystoupil, na vystoupení svých předřečníků. A můžeme si někdy společně některá ta vystoupení projít a zamyslet se nad tím, kdo koho uráží. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou, pan ministr Rakušan. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji, paní místopředsedkyně. Nerad, ale musím, protože to vypadá, že je tady žádost o mé reakce, a na přednostní práva se čeká dlouho. Já se tedy rovnou omlouvám všem přihlášeným do rozpravy, ale probíral jsem to i s vašimi zástupci.

No ještě u pana předsedy Babiše - říkal tady věty: byl jsem v čele vlády, nebylo to v mé kompetenci, nemohl jsem do toho nijak zasahovat. Já jsem rád, že tohle naše vláda nedělá, že my máme synergii, že premiér se může zeptat i ministra z jiné koaliční strany a tu věc s ním konzultovat a mít samozřejmě vliv na procesy, které se odehrávají. Jsem rád, že za celý ten proces se postavila celá vláda. U nás to nemáme tak, že by na sebe jednotlivé koaliční partaje útočily. Je to celovládní projekt.

Děkuji panu předsedovi Babišovi za příklady ze zahraničí. Víme o nich a v mnoha případech je chceme následovat.

Další věc, tahle firma ale přece - a to také reaguji na něj - nebude vždycky tvořit zisk. A to není účelem. Cílem není maximalizace zisku, ale udržitelnost a poskytování takových služeb, které budou udržitelné finančně, ale i věcně, ale ne že primárně budou ziskové. To se asi úplně nepovede a rozhodně ne v té první fázi.

A za další, tady vidím rozpor u jednotlivých poslanců hnutí ANO. Pan předseda Babiš mě vyzývá k dražbám, jiná cesta není, maximalizujte zisky. Paní kolegyně Mračková Vildumetzová říká: nabízejte městům a obcím primárně. To je samozřejmě veliký rozdíl v přístupu, jaký tady dva poslanci stejného hnutí nabízejí. Byl bych rád za jedno doporučení, ale chápu, že to jsou osobní názory.

Za další, na paní kolegyni Mračkovou Vildumetzovou, deset sekund mám. Listovní služby dvakrát třikrát týdně, ano, to jsem říkal, ale nikoliv balíky. Listovní služby, které samozřejmě ty ostatní pošty, třeba dánská, doručují dokonce jenom dvakrát týdně.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Mašek. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Mašek: Pane ministře, já si dovolím zareagovat na vás. Vy jste teď řekl, že to nebylo rozhodnutí vaše, ale bylo to rozhodnutí celé vlády. O to je to horší. Opravdu, o to je to horší, protože ten škrt, který jste nikomu nezdůvodnil, 300 pošt dolů, o kterém jste se odmítl bavit nejenom s opozicí, ale i se starosty, tím, že jste dokonce i mediálně prohlásil, že starostům nevěříte, což je zajímavé prohlášení, protože tvoří většinu vašich členů STANu, tak v rámci toho vy jste vlastně popřel to, že by to nějaká analýza byla. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP