(18.00 hodin)
(pokračuje Věra Kovářová)

Ale proč zůstat jenom u usnesení? A teď to prosím berte s nadsázkou. Můžeme se bavit rovnou i o zřízení parlamentní komise, která by pro naše občany a veřejnost zmapovala detailně tu mnoha- a mnohaletou cestu od alespoň nějakého zisku České pošty k hluboké ztrátě. Osobně si nicméně myslím, že to je ztráta času, že se máme zabývat současnými problémy a zákony pro budoucnost. Voliči mají totiž svůj rozum a politickou zodpovědnost jistě přisoudí těm, kdo ji mají nést.

Na závěr mi dovolte konstatovat: To, co se dnes děje, co zde představuje pan ministr Rakušan, je snaha vyvést Českou poštu z krize. Jde o její stabilizaci, modernizaci a transformaci. Zkrátka a dobře, my chceme Českou poštu zachránit. Děkuji. (Potlesk poslanců STAN.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, paní místopředsedkyně. S přednostním právem vystoupí nyní pan poslanec Ondřej Lochman. Jinak vám všem přeji hezký večer. Vystřídali jsme se v řízení schůze. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Děkuji, pane předsedající. Vážení kolegové, vážené kolegyně, já jsem přemýšlel o tom, jak by to vypadalo, kdybychom měli opravdu konstruktivní opozici a kdybych byl stínovým ministrem vnitra, nebo nejlépe kdybych byla stínovou ministryní vnitra, třeba Janou Vildumetzovou, tak kdybych byla stínovou ministryní vnitra Janou Vildumetzovou, tak bych si to představovala tak, že zazní: Vážené kolegyně, vážení kolegové, chtěla bych zde z pozice stínové ministryně vnitra jménem svým i mých kolegů z hnutí ANO poděkovat vládní koalici a speciálně ministru Vítu Rakušanovi za odvahu, se kterou se pustil do záchrany České pošty. S kolegy z hnutí ANO si vážíme aktivity ministra Víta Rakušana, který se pustil do řešení tohoto dlouhodobého a odkládaného problému. Vždyť Česká pošta je už od roku 2018 v trvalé hospodářské ztrátě. My sami z naší osmileté zkušenosti víme, jak je těžké přijímat nepopulární, opravdu nepopulární, ale hlavně koncepční opatření, a z tohoto důvodu jsme žádné v této věci neučinili. V předchozích letech se téměř v každém roce konaly nějaké volby a my jsme jako vládní strana si nemohli dovolit dělat směrem k našim voličům nepopulární opatření. Vyměnili jsme tedy bezpečný volební výsledek i za to, že zde budeme mít Českou poštu bez udržitelného řešení. I proto jsme vám v roce 2021, nejenom naší zásluhou, to je zase potřeba říct, přenechali Česko s historicky nejvyšším dluhem.

Proti některým formulacím na účet hnutí ANO bych se ale musela ohradit. Není pravda, že jsme k navrhovanému řešení kritičtí, a nemůžeme, protože už v roce 2019 náš předseda Andrej Babiš řekl, že udržování 3 200 poboček Pošty nemá ekonomické opodstatnění. Toto již říkal pan ministr Síkela. Jak je vidět, tak ministr vnitra Vít Rakušan jen pokračuje konkrétními kroky k naplňování vize, kterou náš předseda v roce 2019 představil. Jak již zaznělo od ministra Rakušana, zájem o poštovní služby klesl v Česku o 40 % za poslední roky, a to od roku 2013. Klesl též počet přepravených poštovních zásilek o 50 %. S kolegy z hnutí tedy chápeme, že Česká pošta nemůže fungovat na principech, které zde fungovaly před 30 lety.

Z opozice bych také chtěla slíbit, že i my budeme našim kolegům z komunálu, na které rušení poboček dopadlo, trpělivě vysvětlovat, že vámi provedená redukce počtu poboček byla nutná, jak již řekl náš předseda v roce 2019, a zároveň bych chtěla také slíbit, že voličům našeho hnutí se pokusíme co nejlépe vysvětlovat, jaká jsou jiná, alternativní řešení. Například to, že Česká pošta vyplácí měsíčně 650 000 důchodů a ty jsou v hotovosti nebo se rozvážejí dál. Jedná se tedy o pětinu z celkového počtu. Jsou zde i jiná alternativní řešení, například jako převod na bankovní účet. Mimochodem banky dneska nabízejí i několik tisíc za to, že si u nich účet založíte.

A chtěla bych zde také ujistit, že budeme všechny živnostníky a podnikající fyzické osoby motivovat k tomu, aby využili služeb datových schránek, které mohou plně převést komunikaci se státní správou do digitálu. Jejich počet je už úctyhodných 3,5 milionu. Sami jsme je také propagovali.

Je jasné, že mít nejhustší síť poboček v Evropě není udržitelné, podle našeho předsedy dokonce ve světě, jak zaznělo právě v tweetu nebo v Čau lidi v roce 2019 v srpnu. Proto opravdu děkuji vládě za to, že se odhodlala k odvážnému kroku a převzala na sebe tíhu rozhodování. Chápeme, že komunikovat tak citlivé téma je nevděčné, přesto znovu otevřeně přiznávám, že naše hnutí k této transformaci nemělo sílu.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, přestože zastávám roli stínové ministryně vnitra hnutí ANO, které je v opozici, vyzývám konstruktivně všechny, aby plán rušení poboček České pošty podpořili, protože je to krok správným směrem. Kdyby tento projev byl také dopis, možná by se mohlo připojit: Prosím vás, vyřešte i tu odkládanou penzijní reformu, kterou jsme sice měli v programu, ale nepovedla se dotáhnout. Třeba nakonec vaše Jana.

Já doufám, že tento příspěvek přispěje k reflexi toho, jak to s Českou poštou je, a děkuji za poslech.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane poslanče. To byl poslední přihlášený s přednostním právem. Budeme pokračovat ve všeobecné rozpravě, do které je přihlášen nyní pan poslanec Stržínek, kterého zvu k mikrofonu. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Robert Stržínek: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych se také vyjádřil k záměru na rušení poboček České pošty. Ve Zlínském kraji Česká pošta plánuje zrušit celkem 14 poboček. Jednu ve Zlíně a v Rožnově pod Radhoštěm, po dvou v Kroměříži, Uherském Brodě a Uherském Hradišti, ve Vsetíně a ve Valašském Meziříčí potom po třech pobočkách. Zní to až neuvěřitelně, ale opravdu ve městě, ve kterém jsem starostou, ve více jak 20tisícovém Valašském Meziříčí je plánováno zrušení tří ze čtyř poboček České pošty, a to například pobočka na Zašovské ulici, která sídlí přímo v budově městského úřadu, je právě tímto úřadem intenzivně využívána. Její služby využívají opatrovanci sociálního odboru, podatelna, odbor cestovních dokladů, občanských a řidičských dokladů. Důležitý je pro klienty i prodej kolkových známek. Jen na poštovném zde městský úřad zaplatil v loňském roce více jak dva miliony korun a k tomu je třeba ještě připočíst náklady zásilek z Ministerstva vnitra. Velké množství lidí si zde vyzvedává své sociální dávky.

Další rušená pobočka na ulici J. K. Tyla sídlí přímo v budově domova pro seniory, kteří si zde chodí pro důchody, platí zde složenky a SIPO, a je také využívána lidmi z našeho největšího sídliště Vyhlídka, a to i díky své bezbariérovosti, a to na rozdíl od hlavní pobočky u náměstí, do které se například maminka s kočárkem nemá šanci dostat. Uvědomte si prosím, že ne každý má datovou schránku, bankovní účet a platební kartu. Je velká skupina lidí, kteří ji nemají a nikdy ji ani mít nebudou. Pro ně je Česká pošta jediným možným komunikačním a platebním kanálem.

Všechny tyto důvody jsem jasně popsal a také poslal, jak jinak než datovou zprávou, jak na Generální ředitelství České pošty, tak panu ministru Rakušanovi. Odpověď je tristní a dovolím si z ní citovat některé pasáže:

"S přihlédnutím k ekonomické kondici si Česká pošta nemůže dovolit provozovat pobočky, které nejsou zákonem stanoveny jako povinné. Od 1. července 2023 proto trvale a bez možnosti náhrady uzavře 300 pošt. Při výběru redukovaných poboček vycházela Česká pošta ze tří kritérií, to je legislativního, ekonomického a zákaznického. Docházková vzdálenost k nejbližší pobočce v obcích s počtem obyvatel nad 2 500 bude činit maximálně tři kilometry vzdušnou čarou namísto současných dvou kilometrů. Věříme, že nastavené kapacity budou pro klienty více než dostatečné. V této souvislosti bychom vás rádi informovali, že v případě balíkových zásilek mohou klienti pro jejich vyzvednutí využít také rozšířenou síť České pošty, partnerské balíkovny, které slouží jako podací a výdejní místa balíkových zásilek. Vážený pane starosto, pevně věřím, že přijmete toto vysvětlení s pochopením. Manažer interní sítě Morava-jih." ***




Přihlásit/registrovat se do ISP