(18.10 hodin)
(pokračuje Robert Stržínek)

No, vážený manažere, vážený generální řediteli i vážený pane ministře vnitra, toto vysvětlení s pochopením určitě nepřijmu, ale mám pro vás návrh. Pojďte udělat něco, co jste dosud neudělali. Pojďme vést dialog, pojďme se bavit o vašem záměru, předložte nám data, ze kterých jste vycházeli při stanovení uzavíraných poboček. Pojďme se bavit o možném kofinancování provozu alespoň některých poboček městem. Standardní je přece debata, dialog a hledání kompromisu, nikoli ultimátní rozhodnutí. Vyzývám vás tedy k diskusi a k hledání jiného řešení, než se kterým v tuto chvíli přicházíte.

Závěrem mi dovolte ještě jeden povzdech. Aby toho rušení totiž nebylo málo, tak se ve Zlínském kraji chystá kromě rušení pošt také zrušení čtyř pracovišť finančních úřadů, a to v Bystřici pod Hostýnem, v Holešově, Luhačovicích a Valašských Kloboukách. No a třešničkou na dortu je potom plánované zrušení územního pracoviště Celní správy ve Valašském Meziříčí, tedy celnice, kterou využívají desítky firem v našem městě. Nezlobte se na mě, vážení členové vlády, ale celkově to vnímám jako nikoli digitalizaci, ale devastaci státních služeb, a to nejen ve Zlínském kraji. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další v pořadí vystoupí pan poslanec Vrána, připraví se... Pardon, s faktickou poznámkou je přihlášena paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Bude následovat pan poslanec Vrána. Paní poslankyně, prosím, máte vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, pane místopředsedo. Já jsem byla v předsálí, řešila jsem přípravu toho daného usnesení a zaregistrovala jsem, že pan poslanec Lochman za hnutí STAN se tady snažil nějakým způsobem používat moje jméno, jakým způsobem bych měla spolupracovat a tak dále. Pane Lochmane, vaše vystoupení bylo opět arogantní, plné vaší moci a tak dále. Já si myslím, že jako bývalá starostka, jako bývalá hejtmanka, jako bývalá náměstkyně na vnitru vím, jakým způsobem by se v takových věcech mělo postupovat. A tou největší vaší slabinou je komunikace. Vy s těmi lidmi a s těmi starosty vůbec nekomunikujete. Prosím vás, vystupte z té bubliny, běžte mezi ty lidi, běžte za těmi pošťáky, za těmi starosty a zeptejte se jich, jak by to mělo být. Ale tím způsobem, kterým vy postupujete, to je úplně strašné. A ještě si dovolíte tady vystoupit s takovýmto vystoupením.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Já vás zase, paní poslankyně, poprosím, abyste své kolegy oslovovala prostřednictvím předsedajícího. Děkuji pěkně.

A než se vrátíme do všeobecné rozpravy, tak mám tři omluvy, které načtu. Pan poslanec Dvořák se od 18 hodin omlouvá ze zdravotních důvodů, pan poslanec Richter se od 15 hodin omlouvá rovněž ze zdravotních důvodů a paní ministryně Černochová se omlouvá od 18.30 hodin z pracovních důvodů.

Tak, vracíme se do všeobecné rozpravy a nyní je prostor pro pana poslance Vránu.

 

Poslanec Petr Vrána: Dobrý večer. Vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové, já nechci svým výstupem zpochybnit nutnost restrukturalizace České pošty, ovšem chci zpochybnit způsob, jakým je to činěno a hlavně komunikováno. Budu zcela konkrétní a jako příklad uvedu situaci v Olomouckém kraji a ve statutárním městě Přerov.

Jako primátor města jsem si v momentě, kdy vyšla informace o zrušení 300 poboček, chtěl v Přerově dojednat schůzku se zástupci České pošty. Tato schůzka byla nejdříve potvrzena a následně zrušena. To byl asi nějaký centrální pokyn, neinformovat veřejnost a samosprávy příliš brzy. Samozřejmě se mě začalo dotazovat mnoho našich občanů, já pro ně neměl vůbec žádné informace. Vše jsem se dověděl až od médií, která se mě ptala, jaký mám názor na rušení poboček.

V Přerově se ruší dvě pobočky ze čtyř. Psal jsem několik dopisů na pana ministra Rakušana, na ředitele České pošty a ČTÚ. Den po rozhodnutí vlády za mnou přijel zástupce České pošty, který neměl mandát diskutovat o možnostech zachování potřebných poboček a jen mi vysvětloval důvody, proč ke zrušení došlo. Ty důvody jsem si mohl klidně přečíst v tisku. Schůzka byla úplně zbytečná, byla to pouze schůzka pro schůzku, aby měla Česká pošta čárku, že jedná se starosty. O písemné reakci ministra Rakušana na mou žádost o zachování poboček se snad ani nemá cenu bavit. Všeobecný dopis byl tak nekonkrétní, že byl jen šablonovitou směsí slov pro jakéhokoli starostu nebo primátora v naší zemi.

Způsob nekomunikace ze strany České pošty, ČTÚ i ministra Rakušana je bezprecedentní a nikdo z těchto orgánů s námi, primátory a starosty v Olomouckém kraji, dopředu nekomunikoval a postup nekonzultoval. Nikdo se neptal na místní specifika, proč je důležité tu či onu pobočku zachovat. Ekonomické ukazatele totiž nemohou být vždy dogma. Ke komunikaci bohužel došlo až v době, kdy bylo o všem rozhodnuto. Považuji za nepřijatelné, že se v Přerově bude rušit pobočka Předmostí, kde jen na sídlišti žije 4 500 tisíce obyvatel a další spádové místní části, jako jsou Vinary, Čekyně, Penčice, Žeravice, tak dohromady i s tím Předmostím tam bydlí 6 500 lidí. Byli jsme prostě postaveni před hotovou věc.

Bylo nám oznámeno, že výměna jedné z uzavíraných poboček za Poštu Partner možná není. Tento produkt je založen na tom, že Česká pošta přispívá na pobočku zhruba 25 000 měsíčně, mi bylo vysvětleno. Co jsem zaslechl ale opět v médiích, bylo, že možná by připadalo v úvahu zřízení České pošty Partner Plus. To mi připadá jako další podpásovka pro samosprávy. Vždyť Partner Plus je spíš komerční produkt orientovaný na obchodní centra. Pokud chce obchodní centrum přitáhnout více zákazníků, požádá Českou poštu o zřízení Česká pošta Partner Plus. Ovšem zádrhel je v tom, že se poště platí 35 000 měsíčně. Takže pokud to zkrátím, Pošta říká: vážení starostové, pokud nejste s uzavřením poboček spokojeni, nelze s tím již nic dělat a možná si budete moct otevřít Českou poštu Partner Plus, budete si platit prostory, personál, energie a vy obce budete muset ještě zaplatit 35 000 měsíčně za pobočku.

V Olomouckém kraji se rozhodlo bez diskuse předem s lidmi a samosprávami o zrušení dvaceti poboček. Proč s námi nikdo se zástupců České pošty dopředu nejednal, aby došlo k nějakému kompromisu? Proč jsme se o zrušení této zásadní služby pro naše občany dověděli až z médií? Dovoluji si vyzvat pana ministra Rakušana, ředitele České pošty a ředitele Českého komunikačního úřadu o přehodnocení jejich rozhodnutí a v případě Přerova o zachování pobočky České pošty v Předmostí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Bude následovat vystoupení pana poslance Hendrycha, připraví se pan poslanec Letocha. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové, nikdy není špatné se na jakoukoli problematiku podívat nejenom z makropohledu, ale i z pohledu mikro, to znamená z pohledu jednotlivého případu. Já bych chtěl v této souvislosti upozornit na jeden poměrně bizarní příběh, tedy aspoň z mého pohledu a z pohledu mých spoluobčanů ze statutárního města Opava, jakým způsobem se přistoupilo k rušení pobočky číslo dvě, s historickým označením číslo dvě, pobočky České pošty v Opavě. Ona byla historicky součástí a je součástí budovy takzvaného nádraží Opava-západ, které se před nějakými třemi lety začalo komplexně rekonstruovat z financí, respektive z dotace Ministerstva financí. Stálo to 100 milionů korun a jenom samotná rekonstrukce prostor pošty číslo dvě v Opavě stála 15 milionů.***




Přihlásit/registrovat se do ISP