(18.50 hodin)
(pokračuje Josef Bělica)

To jako vážně? To jako vážně budeme platit franšízu jako fast food? To jako vážně se pořád bavíme o té České poště? To primátorovi Přerova někdo řekne 35 a v Děčíně to bude 30? Tak existuje k tomu nějaký papír a nějaký podklad, za který se někdo postaví? Je k tomu nějaká analýza, nebo ne?

Já jsem měl v pondělí jednání zastupitelstva. Vy jste, pane ministře, svým přístupem k transformaci České pošty dokázal jednu zcela zajímavou věc a pro naše město celkem nevídanou. Všichni zastupitelé se shodli na tom, že je to hloupost, když ty informace nemáme, a dokonce i ta naše opozice, která z principu je vždycky proti, tak najednou mlčela a souhlasila s námi. Takže se vám přece jenom něco povedlo v tomto směru. Nicméně i zastupitelé v našem městě vyjádřili zájem, aby ta data, která vedou k té transformaci, a jak ta transformace bude vypadat, dostali. Já pořád vnímám rušení poboček jako část nějakého restrukturalizačního projektu. Ale jak máme těm občanům říkat, jakou část a čeho, když nic takového neexistuje?

A vzhledem k tomu, že to trvá nějakou dobu, tak jsem spoluautorem i druhé výzvy, pane ministře, a tentokrát výzvy, kterou jsem adresoval vám jako předsedovi hnutí Starostové a nezávislí. Dovolím si ji odcitovat:

Pane předsedo hnutí Starostové a nezávislí Víte Rakušane, jelikož jste opakovaně zklamal důvěru starostů a primátorů měst a obcí České republiky, vyzýváme vás, abyste se s vašimi kolegy přestal politicky sdružovat pod názvem Starostové. Nulová komunikace s vedením samospráv, žádný ohled na potřeby měst a obcí, tak lze shrnout styl vaší práce. Naposledy jste selhal při nepovedené transformaci České pošty, tak jste starosty a primátory zcela obešel a bez jejich vědomí společně s managementem České pošty rozhodl o zrušení stovek poboček. Vnímejte naši výzvu jako logický a správný a legitimní krok, kterým chceme zabránit matení občanů České republiky. Vy ve skutečnosti nereprezentujete starosty, tak proč se za nás falešně schováváte? Ctíme demokratické principy, respektujeme výsledek voleb a nijak nezpochybňujeme vaše právo zastávat funkci ve vládě České republiky, ovšem důrazně protestujeme proti zneužívání práce starostů a primátorů v názvu vašeho hnutí. Nemáte na to nárok, a zde jsou některé důvody. Za prvé, hnutí Starostové a nezávislí má ve svých řadách daleko méně starostů než jiné politické subjekty zastoupené v Poslanecké sněmovně. Na vašich volebních kandidátkách se starostové vyskytují zcela výjimečně. A co je nejdůležitější, směřování vaší práce a styl komunikace s municipalitami není pro starosty přínosem. Naopak, naši činnost pro občany nám komplikujete a ztěžujete. Pane Rakušane, vyzýváme vás, přestaňte zneužívat práci starostů a primátorů a jako předseda iniciujte změnu vašeho hnutí, změnu názvu. Konec citace.

Dámy a pánové, když jsem tuto výzvu připravoval, tak jsem si říkal, ona nějakou dynamiku asi nenabere. A budete se divit, nabrala. Ze začátku ji podepsalo osm, deset primátorů a starostů a dnes už je tam těch podpisů skoro padesát, z toho dvanáct primátorů, místostarostů, náměstků primátorů. Transformace České pošty je opravdu téma.

Všechny nás mrzí, že ten poslední, kdo se o tom dozvídá, jsou starostové a primátoři. My prostě ta data nemáme. A po tom všem, kam ta diskuse směřuje a jak zbytečně byla vyhrocena, já bych se opravdu vrátil k tomu, jak zde na začátku vystoupil pan ministr Rakušan, a já jsem chtěl to své vystoupení na základě jeho vstřícné prezentace upravit, že nebude až tak vyhrocené, ale bohužel po tom, co předvedl pan ministr Síkela, vaším prostřednictvím, a potom pan poslanec Lochman - jste opravdu na sebe hrdí? Na to, jak tu situaci hrotíte? Na to, jakým způsobem prezentujete svoji aroganci? Tak jestli na to jste hrdi, tak k tomu vám tedy gratuluji.

Ještě bych se chtěl vyjádřit tady k vyjádření pana ministra Jurečky, který tady mluvil o snaze vlády. Pane ministře Jurečko, já jsem z regionu rázovitého a já opravdu, když občas zajdu do hospody v té naší obci, tak nikdy nevím, jestli vylezu, aniž bych dostal přes držku, jak se u nás říká. Zatím se mi to vždycky povedlo. A pane ministře, vám řeknu k té snaze vlády - u nás se říká, že snaha není koksovatelna, bo právě proto. (Pobavení v sále.)

Takže dámy a pánové, já doufám, že arogance, s kterou tady někteří mí kolegové poslanci vystoupili, se nestane do budoucna řekněme standardem. Já jsem to říkal mnohokrát, my bychom měli začít všichni u sebe, to obviňování - vy toto a my tamto. My jsme ale zodpovědní těm lidem v této zemi. Pojďme udělat ten první krok a začněme se o těch věcech bavit. Začněme ty věci připravovat tak, ať nám dávají smysl, a poslouchejme se prosím. Bez urážek a bez toho, aniž by musel někdo zbytečně každé vystoupení svého kolegy shazovat, snižovat a zbytečně na něho útočit.

Dámy a pánové, já vám moc děkuji za pozornost a doufám, že jsem vás příliš nenudil. (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zatím poslední přihlášená do obecné rozpravy je paní poslankyně Ožanová. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, vážený pane místopředsedo. Kolegyně a kolegové, pane poslanče Letocho, vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, vy jste řekl, že vyhlížíte návrh opozice. My vyhlížíme vaši analýzu. Tolik k tomu, protože stejně jako ministr Síkela chcu reagovat na předchozí debatu.

Já jsem před Velikonocemi navrhla bod, který se jmenoval Matematika České pošty, a kupodivu tento bod jednání nebyl schválen. Zcela ignorujete naše snahy o diskusi. Říkáte, že na bezpečnostním výboru nějaká diskuse proběhla, nicméně tato diskuse má proběhnout zde. Já jsem v reakci na to, co se děje, už podala písemnou interpelaci a domnívám se, že pokud je vůle, tak mi bude odpovězeno dříve než za třicet dnů, a proto předem děkuji panu ministru Rakušanovi, že vyslyší mou prosbu a odpoví mi v nejbližší době na mou interpelaci, která se týká tohoto problému.

Co se týče matematiky České pošty, tady už to několikrát zaznělo, tady bývalý náměstek primátora Opavy si stěžoval na 56 000 obyvatel Opavy, dvě pošty. Dámy a pánové, městský obvod Ostrava jih má 100 000 obyvatel, zbudou tam dvě pošty, tedy na 50 000 obyvatel jedna pošta. To opravdu v té analýze vám takto vyšlo? Myslíte si, že to je normální? Ano, potom byste mohli uzavřít podstatně víc poboček, pokud budete takto uvažovat, když dáte na 50 000 obyvatel jednu poštu.

A další, co bylo zajímavé, týkalo se to městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz. Starostovi přišel krásný dopis, že se ruší dvě pobočky, v novinách si přečetl, že se ruší tři. Dvě nerovná se tři. Prosím, naučte se matematiku, opravdu to není vhodné.

Já jsem chtěla sice o něco déle hovořit, nebudu. Připomenu jednu věc, která tu nezazněla. Pošta plní také jiné úkoly, například doručuje soudní obsílky i věci týkající se správního řízení, obálky s pruhem. Já bych chtěla vědět, jak ta analýza počítala s tím, jak bude zajištěno toto doručování, protože aspoň co jsem z tisku, nikoliv zde slyšela, tak bude omezena například otevírací doba a podobně. Jak se potom bude počítat fikce doručení, když ti lidé budou mít znemožněno obsílku od soudu si řádně vyzvednout v lhůtách, či správních orgánů?

A také k té digitalizaci. Já chápu, že se snažíte dotlačit lidi do toho, aby měli datové schránky, ale prosím vás, existují lidé, kteří nechtějí používat výpočetní techniku, existují lidé staršího věku, pro které je to problematické. A promiňte, existuji i já, kdy operátor internetu na mě kašle, a přestože platím internet, nemám dodané řádně služby. Nechcu proto datovou schránku, protože si ji prostě nemůžu vyzvednout.

Nebudu více hovořit ani číst svůj připravený projev, protože chci, abychom ještě dnes včas skončili. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP