(19.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, paní poslankyně. To je zatím poslední přihlášená do diskuse. Ptám se, zda se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy z místa? Nikoho nevidím, končím tedy všeobecnou rozpravu a ptám se, zda je zájem o závěrečná slova? Není. Přistoupíme tedy k rozpravě podrobné, do které se hlásí paní zpravodajka, paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, pane místopředsedo. Já jsem avizovala v obecné rozpravě, že budeme navrhovat usnesení, které má sedm bodů. Já jsem do každého poslaneckého klubu přinesla návrh tohoto usnesení. Teď ho v podrobné rozpravě načtu a chtěla bych požádat, abychom o každém bodu hlasovali zvlášť. Prakticky vychází z toho, o čem dnes bylo jednání ohledně situace v České poště.

Takže první bod. Poslanecká sněmovna za prvé vyzývá ministra vnitra... (Silný hluk v sále. Obrací se na předsedajícího se žádostí o zjednání klidu.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, paní poslankyně, já vám rozumím. Prosím, kolegyně a kolegové, abyste se utišili. Bude tu načítáno usnesení, o kterém budeme za pár okamžiků hlasovat. Tak prosím, ať všichni víme, o čem budeme hlasovat. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji.

Poslanecká sněmovna vyzývá ministra vnitra, aby předložil analýzu, na základě které byly vybrány jednotlivé pobočky k uzavření. - Chtěla bych podotknout, že toto usnesení schválil bezpečnostní výbor.

Za druhé, Poslanecká sněmovna vyzývá ministra vnitra, aby odložil uzavření poboček České pošty minimálně o půl roku, až do doby, než dojde k dohodě s dotčenými městy a obcemi.

Za třetí, Poslanecká sněmovna vyzývá ministra vnitra, aby předložil jasné podmínky, za kterých mohou dotčená města zachovat pobočky Pošty v rámci projektu Pošta Partner. - Chtěla bych podotknout, že toto usnesení také schválil bezpečnostní výbor.

Za čtvrté, Poslanecká sněmovna vyzývá ministra vnitra, aby poslal finanční prostředky České poště, s. p., formou kompenzace za covid a uprchlickou krizi.

Za páté, Poslanecká sněmovna vyzývá ministra vnitra, aby prázdné objekty České pošty byly nabídnuty městům a obcím a aby popřípadě byl schválen bezúplatný převod vládou České republiky v souladu s právními předpisy.

Za šesté, Poslanecká sněmovna vyzývá ministra vnitra, aby předložil analýzu a data výhodnosti převodu dopravy na soukromé firmy v roce 2022. - Toto bylo také schváleno bezpečnostním výborem.

Poslední. Bezpečnostní výbor uložil, aby Nejvyšší kontrolní úřad šel na kontrolu do České pošty. Toto usnesení se ale muselo naformulovat a to zní: Poslanecká sněmovna předkládá podle § 17 odst. 3 zákona č. 166/1993 Sb., o Nejvyšším kontrolním úřadu, ve znění pozdějších předpisů, podnět Nejvyššímu kontrolnímu úřadu ke kontrole činnosti České pošty, s. p., a žádá o její provedení bezodkladně. (Odmlka pro neklid v sále.)

Děkuji, pane místopředsedo. (Vyčkává se.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Také děkuji za klid v sále... Prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Nyní bych navrhovala, že bych vždy, pane místopředsedo, přečetla navržené usnesení, o kterém vy byste dal hlasovat.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Paní poslankyně, určitě. Nicméně ještě se ptám, jestli se někdo jiný hlásí do podrobné rozpravy. Ano, hlásí se pan poslanec Lochman, tak ho prosím, aby se ujal slova. Pane poslanče, prosím, máte slovo. Děkuju.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Děkuji za slovo. Já mám ještě další návrh. Navrhuji klidně, aby to bylo jednodušší procedurálně, po diskusi s panem místopředsedou, že načteme ty body pod sebe. V jednom bodu se téměř shodujeme s paní kolegyní, u toho prvního se naopak neshodujeme. Bylo vidět z té diskuse, že máme jiný pohled na to, jakým způsobem má být naopak Pošta transformována. Bylo jasné z vyjádření pana ministra Rakušana, že si za svým jednáním stojí, stejně jako vláda přijala tyto změny.

Proto za prvé, navrhuje, že Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky vyjadřuje podporu vládě České republiky a místopředsedovi vlády, ministrovi Rakušanovi i vedení Pošty, s. p., při další transformaci Pošty s cílem ji optimalizovat a finančně stabilizovat.

Za druhé. Zde bych chtěl hledat dohodu naopak ve výboru pro bezpečnost, a paní Vildumetzová také, kolegyně, prostřednictvím předsedajícího, načítala usnesení, které je velmi podobné. My jsme pouze změnili některé lingvistické části. Nicméně za druhé: předkládá podle § 17 odst. 3 zákona č. 166/1993 Sb., o Nejvyšším kontrolním úřadu, ve znění pozdějších předpisů, podnět Nejvyššímu kontrolnímu úřadu ke kontrole činnosti České pošty, s. p., a žádá o její provedení bez zbytečného odkladu.

Tedy zde se prakticky, paní kolegyně, shodujeme v tomto bodu. Pokud je to pro vás vlídnější, klidně navrhuji hlasování po bodu.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Teď tomu nerozumím. Načetl jste tato dvě usnesení a chcete dát hlasovat o obou, přestože to vaše druhé usnesení je téměř totožné se sedmým bodem paní poslankyně Mračkové Vildumetzové?

 

Poslanec Ondřej Lochman: Je tam pouze změna důrazu na konci té věty, ale jinak chci nechat hlasovat o té mé podobě, o té mé formě.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Dobrá. Paní zpravodajka.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Pane místopředsedo, nevím, jestli jste se teď vtělil do mě, když jste tady dneska tedy vystupoval. Já bych jenom chtěla říct, že to, co jsem tady četla, navrhl legislativní organizační výbor tady Poslanecké sněmovny. Takže já jsem tady přečetla usnesení, který on navrhl. Ale asi jste mě neposlouchal. Takže ten návrh je úplně stejný. A vy tedy navrhujete, aby Sněmovna hlasovala o usnesení, že Poslanecká sněmovna vyjadřuje podporu vládě, místopředsedovi, panu ministrovi vnitra a vedení Pošty při transformaci Pošty s cílem ji optimalizovat a finančně stabilizovat.

Dovolila bych si navrhnout, že o tomto bychom hlasovali jako poslední bod, zda s tím souhlasíte, protože já jsem navrhovala, že budeme hlasovat po bodech, takže je jedno, jestli to bude první, nebo poslední bod. To znamená, že by to byl osmý bod, jestli s tím takto souhlasíte. Stejně budeme hlasovat o jednotlivých bodech, ano? Dobře, poprosím pana místopředsedu.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Dobrá. Ještě se zeptám, jestli se ještě někdo hlásí do podrobné rozpravy, ve které by chtěl načíst nějaké další usnesení či protinávrh k těm předloženým? Pokud tomu tak není, končím i podrobnou rozpravu. Ptám se, zda je zájem o závěrečná slova v tuto chvíli? Zájem o závěrečná slova není, proto poprosím paní zpravodajku, aby se ujala slova a postupně načítala jednotlivá usnesení a my jsme o nich hlasovali.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: (Poslanci se dohadují mimo řečnický pultík.) Vážený pane místopředsedo, já se tady nebudu, omlouvám se, s panem Lochmanem přít o tom, že budou dvě stejná usnesení. Za prvé, usnesení o tom, aby šel Nejvyšší kontrolní úřad do České pošty, jsme předložili na bezpečnostním výboru my, bylo to schváleno a dnes jsem do mailu... Všichni členové bezpečnostního výboru dostali od organizačního výboru legislativy formulaci, jak to usnesení má být v souladu prostě s jednacím řádem a se všemi. Toto jsem překopírovala a dala do toho usnesení. Takže vůbec nechápu, co to tady v tuhle chvíli - omlouvám se - je zase za hru, s kterou teď tady přichází pan Lochman, že bude jeho usnesení a naše usnesení, když to usnesení je stejné. Ano?

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: (O slovo se hlásí poslanec Lochman.) Já se omlouvám, ale jenom přednostní práva. Skončila podrobná rozprava a já vám v tuhle chvíli, pane poslanče, nemůžu dát slovo. Já bych tedy navrhoval, jestli není mezi vámi shoda, abychom to zjednodušili, abychom se tady déle nebavili o tom, jakým způsobem budeme hlasovat, protože je to o jedno hlasování navíc. Jestli není shoda na tom, že ta usnesení jsou věcně stejná, tak doporučuji, abychom prostě hlasovali o obou usneseních, byť jsou věcně stejná, akorát se liší jazykově.

S přednostním právem pan místopředseda Bartošek. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP