(14.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

A možná bychom si mohli připomenout i, co se stalo v roce 2009, jak tady byla vyplacena provize 300 milionů korun, to banka vyplatila, tehdy to bylo KDU-ČSL a ČSSD, za to, že získala ten kontrakt na dalších deset let. A potom tenhle kontrakt, nevýhodný pro poštu - tady jsem se dočetl, že na to dokonce ČSOB platí 800 milionů ročně, nevím, kolik platí teď - tak další prodloužení smlouvy s Českou poštou bylo v červnu 2017 potom, co mě Sobotka vyrazil z vlády. Taková náhodička.

Takže ještě jednou: fantastické aktivum, každý soukromník by na tom vydělával miliardy, a stát nebo ti naši předchůdci, ty strany demokratické, tradiční, to zkrátka udělaly tak, že všechno outsourcovaly. Outsourcing - každý podnikatel dělá insourcing, všechno si dělá sám, ale stát vždycky dělá outsourcing. Proč? Protože občas z toho vypadne nějaké všimné. Tady z toho vypadlo 300 mega. Potom poslali 200 milionů do nějakého daňového ráje a policie samozřejmě nic nezjistila. Takže to je historie České pošty. Tady nejlukrativnější byznys už od devadesátých let šel pryč. Šel pryč! O tom se nemluví a já mluvím o tom proto, protože jsem již zaznamenal, že pan ministr vnitra správně v jednom rozhovoru říkal, že o alarmující situaci jednalo vedení pošty i s premiérem Babišem a nic se nestalo. No, Babiš jako ministr financí chtěl vědět, co se v poště děje, co tam dělají za kšefty, proč se všechno outsourcuje, kdo tam co dodává? A když jsem nedostával odpověď, tak jsem řekl, protože už tehdy pošta byla ztrátová, že zkrátka já jako ministr financí nebudu něco financovat, co je netransparentní, a my jsme potom vedli ty rozhovory. Takže já bych byl velice rád, kdyby ty různé komentáře o tom, co hnutí ANO dělalo a nedělalo... Hnutí ANO bylo v první vládě, která byla ovládána ČSSD a částí KDU-ČSL, a v té první vládě v rámci našeho rezortu Ministerstva financí jsme zachránili letiště, které se totálně tunelovalo za našich předchůdců. Zachránili jsme ČSA před bankrotem, kdysi ho prodal Topolánek za cenu jednoho motora (?). Zachránili jsme vytunelované OKD, které jsme koupili za 70 milionů potom, co ho Bakala vytuneloval, 130 miliard pryč, ano? A dali jsme do pořádku Mero a Čepro. A všechny tyhle firmy, které byly na Ministerstvu financí, nesly státu až 3,5 miliardy dividend ročně, protože stát by měl podnikat jak rodinná firma, a zkrátka, když něco vydělá, tak si vezme dividendu.

Takže prosím vás, celý ten příběh pošty je o tom, že - a teď se můžete dohadovat, jestli to zapříčinila ODS, nebo potom ČSSD, KDU, ale to tam byl ještě zakladatel TOP 09. A co se tam stalo? Hnutí ANO nikdy, i když jsme se snažili, a dokonce probíhala jednání - kde myslím že ministr Hamáček nabízel Havlíčkovi, že nám dá tu poštu a že on si vezme státní hmotné rezervy. Ano, hnutí ANO se staralo o poštu. A ty podivné transakce, které tam byly, o kterých jsme slyšeli a nedostávali odpovědi, různé ty investice do logistických center za 2 miliardy... Já vůbec nechápu, jak je možné, že pošta vlastně totálně ztratila celý trh. A potom přišla jedna podnikatelka, udělala Zásilkovnu a bylo to pryč. A teď se dokonce dozvídáme, že Česká pošta chce za 40 milionů dělat nějaký průzkum nebo se ptát klientů, že co? No že zkrátka vám ujel vlak. Tak nechť si pan ředitel sedne za tu přepážku. Já se bavím s pošťačkami v Průhonicích, o čem to je. Takže tohle fantastické aktivum jste zničili. Nejlepší ředitel v historii České pošty Karel Kratina, bývalý ředitel HVB, skvělý manažer, tam byl ředitel a měl skvělý projekt. A potom přišla Topolánkova vláda a popravila ho. Ano, skončil 30. září 2008, protože chtěl něco vytvořit.

Dneska se můžeme dohadovat, jak s poštou dál. Tohle je historie, je to historie tradičních demokratických stran, a kdykoliv jsem schopen obhájit hnutí ANO, které přišlo do vlády a dávalo tyhle firmy, státní firmy do pořádku, protože jsme se k tomu chovali jako k vlastnímu, protože jsme tam nechodili na chlebíčky a na nějaké prebendy, ale proto, že jsme se chovali s péčí řádného hospodáře. Takže já tady nechci mudrovat, ano. Naposledy Sobotka v červnu 2017 podepsal smlouvu s bankou na dalších deset let a to je nejlukrativnější byznys, protože zkrátka Poštovní spořitelna je určitě věc, kterou pošta měla zrealizovat sama, stát si to měl pohlídat a mohl na tom vybudovat skutečně centrum finančních služeb pro všechny naše občany.

My jsme jako hnutí ANO si dneska řekli stanovisko k poště. My vyzýváme i pana premiéra, vládu a pana ministra vnitra, aby neprojednávali projekt zrušení 300 poboček a propuštění tisíce lidí. Ten seminář, který byl údajně - i paní Vildumetzová ani nedostala pořádně slovo, my ani nevíme, na co chcete těch 8 miliard použit. Paní šéfka odboru říká, že je to nějaká půjčka. Vždyť ta pošta má majetky za miliardy, nevím, jestli za desítky miliard, ale v každém případě jenom ta budova v centru Prahy má hodnotu obrovskou, pokud by se pošta - nevím, proč sedí centrála v té nemovitosti - a minimálně to má víc než miliardovou hodnotu. Takže já pevně doufám, že tady nejde o to, že se zavřou pošty, aby se ty nemovitosti zase prodávaly nějakým kámošům. A nebudu se vracet k návštěvě pana Redla u pana Knapa a pan Rakušan tehdy reagoval... a tak dále. Už to jenom nasvědčuje tomu, že tady někdo cítí nějaký kšeft, a my zkrátka s tím zásadně nesouhlasíme.

My chceme tady navrhnout bod - já chci navrhnout bod Řešení situace v České poště. My na to máme řešení, a pokud ředitel pošty ani ministr vnitra není schopen poskytovat kvalitní poštovní služby našim občanům, ať tyhle všechny nápady, kde nechtějí provozovat poštu, předají komunálním politikům. A nejde tady o naše politiky. I politici z ODS a dalších stran protestují. Takže, prosím vás, neprojednávejte vůbec nic, předejte ty majetky za korunu komunálu, obcím a já jsem přesvědčen, že starostové a primátoři to zvládnou efektivně bez toho, aby obtěžovali a ztížili život našim spoluobčanům. Takže to je náš návrh. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP