(14.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Údajně vláda má o tom jednat zítra. Pokud po takovém dlouhém čase opozice kromě Ukrajiny začala s námi komunikovat, nebo se tváří aspoň, pan Jurečka řeší důchody, tak řešte s námi společně poštu. A my znovu opakujeme, projekt Pošta Partner je skvělý projekt, fungoval, tak proč ho neumožníte jednotlivým starostům a primátorům? Nemusí se zavřít žádná pobočka, oni se s tím popasují, vyřeší to a vy nebudete mít žádnou, ani politickou újmu.

Takže to je náš návrh. Znovu vyzýváme vládu, pana premiéra a pana ministra vnitra, aby zkrátka to odložili, abychom to tady projednali. Toto je naše řešení a to je návrh tohoto bodu, který jsem tady přednesl. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji a jenom se ještě zeptám, pane předsedo, na kdy to chcete zařadit?

 

Poslanec Andrej Babiš: Na dneska. (Předsedající: Jako první bod dnes.) Jako první bod, ano. Děkuji. (Předsedající: Dobře.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji a další s přihláškou je paní poslankyně Karla Maříková. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já bych chtěla navrhnout na zařazení bod s názvem Rušení pošt v Karlovarském kraji a byl by po pevně zařazených. Česká pošta kvůli úsporám od 1. července ruší svých 300 poboček. O práci tak přijde přibližně 1 600 pošťáků z nynějších asi 25 000. V Karlovarském kraji to má být 14 poboček. Jen připomenu, že Karlovarský kraj je tím co do počtu obyvatel nejmenším, máme necelých 300 000 obyvatel.

Opatření souvisí prý s tím, že klesá zájem o poštovní služby. Před takovým zásadním rozhodnutím bych očekávala, že by měl chtít znát ministr vnitra také názory a argumenty měst a měla by být vedena se starosty diskuse, ale k žádné diskusi předtím nedošlo. Starostové až do poslední chvíle před rozhodnutím, které pobočky budou zavřeny, neměli od České pošty žádné bližší informace.

Karlovarský kraj je strukturálně postižený, rok co rok se potýkáme s odlivem lidí z kraje. Cílem vlády by mělo být srovnat životní úroveň všech krajů a to je právě jedno z opatření, toto, kdy služby, které by měly být standardem, lidé nebudou v našem kraji v dostatečném rozsahu a kvalitě mít. Někdo si řekne, že je to zrušení jen pár poboček, ale uvědomte si, prosím, že někteří lidé prostě neholdují e-mailům a datovým schránkám. Jsou to třeba převážně senioři.

Ke zrušení byly vybrány pobočky prý dle návštěvnosti, počtu transakcí i celkové rentability provozu. Důležitými kritérii byla i dostupnost městské hromadné dopravy či bezbariérový přístup. Zajímavé je, že zrovna pošta s bezbariérovým přístupem v Mariánských Lázních má být zrušena, a naopak ta, která má strmé schody, které senioři nevyjdou, zůstane. Tak to asi ten, kdo to vybíral, moc nepřemýšlel. Už nyní po úpravě pracovní doby se na některých pobočkách tvoří fronty. Po tomto kroku ty fronty budou vypadat jak za soudruhů fronty na banány.

Chápu, že ministr řeší, že pošta je ve špatné finanční kondici, ale pak se ptám, proč doposud nikdo neuhradil náklady poště za balíky, které v prvních měsících války zaslala pošta zdarma na Ukrajinu, což bylo přibližně v hodnotě 50 milionů, jak uvádí web České pošty. Pokud je pošta na tom tak strašně špatně, tak by stát měl prostě refundovat každou korunu.

V každé soukromé firmě, která by neprosperovala, by vedení sáhlo do managementu, který ho vede. Proč tomu není i zde? Proč to odnáší doručovatelé nebo lidé za přepážkami, kteří jsou mizerně placení? Obhajovat to tím, že do podnikání pošty vstoupila konkurence, která je daleko úspěšnější a daleko pružnější, to je pouze obhajoba neschopného a štědře zaplaceného managementu pošty. Kdyby pošta byla vaše firma, předpokládám, že kdyby vám podnik vedl takový management ke krachu, tak ho prostě na hodinu vyrazíte.

Ministr nepřišel s komplexním řešením, ruší pobočky, které třeba nebyly vůbec ve ztrátě, a tím se pošta může dostat do ještě větších problémů. Má-li tato vláda i pan ministr čisté svědomí, projde minimálně jeden z navrhovaných bodů k České poště tak, abychom mohli mít na pana ministra konkrétní dotazy a on nám je zodpověděl. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Takže jestli pevně zařadit po již zařazených bodech? Ano, děkuji.

Další s přihláškou je paní poslankyně Šafránková. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dobré odpoledne. Já jako již mnohokrát, tak i dneska si dovoluji navrhnout předřadit na program této schůze projednání dvou bodů, které považuji za zásadně důležité z hlediska potřeby aktuální a velmi akutní pomoci dvěma sociálně nejohroženějším skupinám našich občanů, jelikož vláda v této oblasti přes opakované sliby absolutně nekoná.

Za prvé jde o bod číslo 29, což je sněmovní tisk číslo 9, je to návrh SPD na změnu zákona o sociálních službách a jde o návrh na zvýšení příspěvku na péči vážně zdravotně postiženým občanům závislým na péči jiných osob v I. a II. stupni závislosti, které se naposledy zvyšovaly před hrozivými více než sedmi lety. V prosinci zde ve Sněmovně vládní poslanci tím, že se nepřihlásili do hlasovacích zařízení, ačkoliv byli v sále přítomni, záměrně zablokovali možnost tento zákon již řádně projednat v prvním čtení a přiblížit se tak jeho aplikaci do praxe, což je nanejvýš nutné. Jediné, co v tomto směru pětikoaliční vláda učinila, je to, že od 1. ledna změnou úhradové vyhlášky zvýšila ceny sociálních služeb pro tyto zdravotně postižené občany, což vede k dalšímu zhoršení jejich příjmové situace, ke zhoršení kvality jejich životů i ke zhoršování jejich zdravotního stavu. Kolegové, víte například, kolik činí příspěvek na péči pro zdravotně postižené dospělé občany v I. stupni, což jsou lidé nezvládající až čtyři životní potřeby? 880 měsíčně. To je ostuda a hanebnost. Navrhuji tento bod zařadit jako druhý bod dnešního jednání, případně jako první bod zítřejšího středečního programu jednání.

A dále chci navrhnout na program této schůze Sněmovny, předřadit projednání bodu 79, což je sněmovní tisk číslo 266, také návrh poslanců SPD, tentokrát na změnu zákona o státní sociální podpoře. Tady se jedná o návrh na zvýšení rodičovského příspěvku a na zavedení jeho každoroční automatické valorizace přímo do zákona. Rodiny s nejmenšími dětmi jsou dlouhodobě jednou z nejohroženějších sociálních skupin, což platí v současnosti o to více i vzhledem k vysoké inflaci, která reálnou hodnotu rodičovského příspěvku sráží hluboko pod jeho úroveň z roku 2020, kdy byl naposledy zvýšen. Vláda opět není schopna návrh zákona na jeho zvýšení sama předložit, pouze o tom dokola hovoří, a když už teoreticky navrhne nějakou částku zvýšení tohoto příspěvku, jde o naprosto nedostatečnou hodnotu hluboko pod úrovní inflace. V této souvislosti si dovolím připomenout, že v loňském roce se v České republice rekordně snížila porodnost, což má nepochybně souvislost i s tím, že sociální, ekonomické a další zabezpečení rodin s nejmenšími dětmi ze strany státu je na naprosto nedostatečné úrovni a lidé se obávají mít děti i z těchto důvodů. Já tento bod navrhuji zařadit jako třetí bod dnešního jednání, případně jako druhý bod zítřejšího, středečního programu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji a další s přihláškou je paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, kolegové, já bych si dovolila zařadit dva body, ten první bod s názvem Česká pošta, a chtěla bych říct, že určitě jste zaregistrovali, že hnutí ANO tady na stav České pošty upozorňovalo několikrát, upozorňovalo (na) to i v souvislosti s přijetím zákona o datových schránkách. Velmi mě tedy v tuto chvíli mrzí, že tady není přítomen ten, který by tady měl být přítomen nejvíce, a to je pan ministr vnitra Vít Rakušan. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP