(15.10 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Já bych jenom chtěla té koalici říct, že tak, jak teď křičí všichni ti starostové, a všichni křičí právem, a pan ministr vnitra slibuje, že tam zástupci České pošty pojedou, budou s nimi komunikovat, tak pokud se zítra na vládě schválí z těch 3 200 pouze 2 900 poboček, tak je konec, nevznikne žádná Pošta Partner, ano? Takže možná proto je to svoláno až na čtvrtek, protože zítra ten proces bude ukončen, a bude to neskutečný faul a neskutečný podraz vůči těm starostům. Ale třeba se pletu.

Také bych chtěla říct, že úplně neskutečné je, co se děje tady, v hlavním městě Praha. A vůbec nechápu a chtěla bych i já vyzvat pana primátora, pana Svobodu, jestli on vůbec souhlasí s tím, co se tady v Praze děje. Určitě řada z vás tady v Praze chodí na pobočky České pošty, ty pobočky České pošty jsou opravdu zaplněné a kolikrát tam stojíte opravdu dlouhou frontu. Musím říct, že Patrik Nacher v čele se svými kolegy dnes vydal jasné prohlášení, vydali ho včera všichni starostové městských částí od Prahy 1 do Prahy 22, že s tímto postupem v žádném případě nesouhlasí. A já bych vám jenom chtěla říct, že například na Praze 3, která má 85 000 obyvatel a má šest poboček České pošty, se má zrušit pět, to znamená, že tam zůstane jedna pobočka České pošty pro 85 000 občanů. A nemusím připomínat, a určitě Jana Černochová jako úspěšná starostka Prahy 2 mi potvrdí, že jestli se dneska říká, že Praha 3 má 85 000 obyvatel, tak jich má daleko více, protože řada těch lidí tam nemá trvalý pobyt, a bereme to v rámci trvalého pobytu.

Takže já vás prosím, všechny žádám, pojďme to řešit. A především, co je strašně důležité, aby dneska ten bod České pošty byl zařazen, je, aby tady ministr vnitra jasně řekl, že do doby, než to bude projednáno se všemi starosty a primátory, do doby, než se ti primátoři a starostové vysloví, jestli chtějí tu pobočku pod Poštou Partner, takže do té doby nepřinese dané nařízení Českého telekomunikačního úřadu na vládu. A to chci, aby nám zde tady avizoval na plénu Poslanecké sněmovny a aby to slíbil, protože působí opravdu tento proces neskutečně a já znovu říkám, a říkám to všude, že kdyby dneska byl ve vládě kdokoliv a takto se postupovalo, křičela bych úplně stejně, jako křičím nyní. Děkuju v tuto chvíli za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Paní poslankyně, děkuji. Jenom ještě upřesnění, na kdy chcete zařadit bod Česká pošta?

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Chtěla bych to zařadit jako dnes první bod, popřípadě zítra jako první bod. Chtěla bych, abychom hlasovali o obou variantách.

A zároveň bych si ještě dovolila, paní místopředsedkyně, otevřít jednu věc, a to - vím, že tato schůze dnes začíná a bude pokračovat 18. dubna a mě trošičku zvedá ze židle, nebo hodně mě to zvedá ze židle, a chtěla bych ještě zařadit jeden bod, a to s názvem Programové prohlášení. Chtěla bych to zařadit jako dnes první bod, popřípadě zítra jako první bod, chtěla bych, abychom hlasovali o obou variantách. Určitě nemusím avizovat, že je to nejdůležitější dokument. Je to dokument - svým způsobem kuchařka, co tato vláda bude dělat. A když vláda žádala o důvěru, tak nám tady to programové prohlášení skvělé představila. Všichni jsme ho dostali na své lavice, mohli jsme se s ním seznámit. To, že vláda přišla před několika týdny se změnou tohoto programového prohlášení, samozřejmě, určitě to udělat může, ale předpokládám, že tato vláda se zpovídá Sněmovně a měla by takovéto programové prohlášení, pokud má nové parametry, tak by v prvním případě ho měla představit Poslanecké sněmovně. Já se vás zeptám, někoho z vás, jestli jste to programové prohlášení obdrželi, jestli jste ho dostali, například v tištěné podobě s jednotlivými změnami, a měli by tady vystoupit úplně všichni ministři včetně pana premiéra a měli by se k novému programovému prohlášení jasně vyjádřit. Takže druhý bod, Programové prohlášení, a to na 18. dubna jako první bod. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji a další je přihlášen pan poslanec Radek Koten. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji za slovo. Dovolte mi, abych zařadil bod s názvem Restrukturalizace České pošty. Já to tady nějakým způsobem krátce zdůvodním.

Česká pošta se v podstatě z dob covidu potýká s nějakým deficitem příjmů. Bylo to v roce 2020 nějakých 1,37 miliardy a v loňském roce, v roce 2022, to bylo nějakých 651 milionů korun. Jsou to červená čísla, tedy Česká pošta hospodaří se ztrátou. A dá se říci, že jsem se dočetl z veřejně dostupných zdrojů, jakým způsobem se Česká pošta k tomuto deficitu vlastně dopracovala. Dá se říci, že přímo na stránkách České pošty byl zveřejněn tendr, kdy přes aukci byla prodána vozidla celé nákladní logistiky, která nyní je podle mých informací zajišťována externími firmami s tím, že ta cena za kilometr přepravy, ať už to jsou balíky, nebo listovní zásilky, tak se tam zpěti- až zešestinásobila. Přesně je to tedy jakýsi druh outsourcingu pro někoho, pro nějakého kamaráda, nevím, jestli minulého ministra, nebo jestli ta služba byla řádně vysoutěžena, každopádně ta nákladní autodoprava, která zajišťuje přepravu balíků a zajišťuje přepravu listovních zásilek, je nyní řešena externí firmou.

Co se týká prodeje budov, někde jsem na internetu zachytil, že ty budovy, které se budou prodávat, takže celková částka, která by se měla utržit prodejem těch budov, by měla být 750 milionů.

Co se týká restrukturalizace, tak restrukturalizace by měla stát podle vlády 8 miliard korun. Já to úplně příliš nechápu, protože součástí té restrukturalizace by mělo být i rozdělení České pošty na minimálně dvě části, jedna by měla být listovní zásilky a ta druhá by měla být jakási balíková část, nebo já nevím, jak bych to nazval. Mně to připadá, že ty věci, které by byly ziskové, ty by se právě zprivatizovaly pro nějaké možná známé, kamarády vlády, a ta nezisková část by tedy zůstala státu a možná včetně datových schránek, nevím, jak je to namyšleno. Ale každopádně mě překvapuje tedy částka těch 8 miliard.

Velmi rád bych se na to pana ministra zeptal, protože v případě, že se rozprodá historický majetek České pošty, a ty budovy měla Česká pošta třeba i 150 let, takže dá se říci, že ta tradice se vlastně prodá a i některé bezbariérové pobočky se uzavřou, takže jsem tedy zvědav, i jak to bude probíhat tady v Praze, protože konkrétně tady u Poslanecké sněmovny v Josefské ulici a plus ještě na Újezdu se budou zavírat obě pošty, takže další pošta bude někde v Dejvicích tady pro tu oblast, tak jsem tedy zvědav, jak se k tomu postaví i tady samospráva. A myslím si, že je namístě se pana ministra zeptat, jak to vlastně zamýšlí a jakým způsobem tedy o tom vláda bude rozhodovat. Chtěl bych to tedy zařadit podobně jako kolegové, buď jako první bod dnešního jednání, anebo zítřejšího jednání. Děkuji za pozornost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP