(15.00 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Protože několikrát jsem tady vystupovala, žádala jsem o zařazení bodu České pošty, avizovali jsme, že je nutné řešit stav České pošty, a to právě i v souvislosti s tím, že od 1. ledna 2023 budou mít za povinnost právnické osoby používat datové schránky a promítne se to do ekonomiky České pošty. Nikdy tento bod na program schůze nebyl zařazen, proto jsme požádali o svolání mimořádné schůze. Tuto mimořádnou schůzi svolala dle jednacího řádu paní předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová, která na tuto schůzi vyčlenila 30 minut. Před touto schůzí se stalo to, že ministr vnitra najednou svolal tiskovou konferenci, na které oznámil, že stav České pošty je natolik špatný, že České poště hrozí insolvence.

Takže bych chtěla říct, že hnutí ANO to avizovalo a nikdy nemělo možnost, aby se tady na plénu Sněmovny o tom diskutovalo. A jaké následné kroky v tuto chvíli dělá ministr vnitra Vít Rakušan, to vidíme všichni v přímém přenosu, a to, že s nikým nekomunikuje - on samozřejmě říká, že tato věc je v rukou České pošty. To není v žádném případě pravda, protože kdo je zodpovědný za Českou poštu, je ten, kdo stojí v čele rezortu Ministerstva vnitra, a tím je Vít Rakušan. Já jsem ministra vnitra minulý týden prostřednictvím zprávy požádala, ať zastaví tu věc, ať se k tomu sejdeme. On mi korektně odpověděl, že se se mnou k té věci ohledně rušení poboček a ohledně transformačního plánu scházet nebude, že transformační plán představí v období duben a (až?) červen a v tu dobu bude s opozicí toto komunikovat, a minulý týden v pátek pan ministr vnitra spolu s jedním poslancem za hnutí STAN, s panem Hájkem, svolali seminář do prostor Poslanecké sněmovny. Na tomto semináři dostali prostor zástupci Svazu měst a obcí, Sdružení místních samospráv - když bych tedy pominula, že všichni jsou aktivní pod hnutím STAN, tak tam vystoupil ještě v tuto chvíli pověřený ředitel České pošty pan Štěpán, který se snažil v půlhodinovém příspěvku nám prakticky říct, že všechno je špatně, nic nejde, všechno je problém a že svým způsobem občané by si neměli diktovat, kdy na poštu budou chodit, kdy bude otevřená. Svým způsobem nám sdělil, že dalším krokem bude, že pošta může být otevřena pouze dva dny v týdnu, popřípadě že se pošta bude doručovat jednou za tři dny.

Já jsem na tom semináři vystoupila, to slovo jsem tam dostala. Pravdou je, že mi chtělo být odebráno, protože mi bylo sděleno, že pouze mohu klást otázky, ne se vyjadřovat prakticky k tomu, co tam zaznělo. Z toho jsem byla úplně v naprostém šoku. A byla jsem i v naprostém šoku, že jsme se na tom semináři dozvěděli, ne že ztráta pod vedením ministra vnitra Víta Rakušana byla za rok 2022 miliarda a půl, ale ona ta ztráta byla miliarda 750 milionů. A zároveň jsem tam s panem ministrem vnitra se snažila vést diskusi nad tím, že když tedy teď přichází a chová se, že mně opravdu připadá, že nezastupuje starosty, protože přece Ministerstvo vnitra, protože tam je oddělení veřejné správy, bylo vždycky vlajkovou lodí starostů, ale současný ministr vnitra hodil tyto starosty přes palubu. On je ten, který říká, jaký bude postup, on mohl říct České poště: Prodiskutujte to s jednotlivými starosty, přineste mi analýzy a teprve pak budu řešit, jaké budou případné kroky.

Musím říct, že na ten seminář byla pozvaná jenom paní Budweiserová za odbory, ale odborových organizací České pošty je deset, a překvapilo mě to, proč tam nebyli pozváni i ti ostatní zástupci, protože propouštění zaměstnanců bude v tisícových číslech. On ho pan ministr pořád mění. Nejdřív to bylo 2 700, pak se to snížilo na 1 600. Tak když si vezmu, jak velké ty pobočky, které se chtějí zavřít - a já bych chtěla znovu zdůraznit především pro koaliční politiky, že to uzavření by mělo popřípadě nastat už 1. července, tak jestli si všichni uvědomujete, že dneska už je začátek dubna, a myslím si, že toto je opravdu nefér jak vůči poštovním doručovatelkám, tak k zaměstnancům České pošty za přepážkami. Ono když se na ten seznam i podíváte, tak z managementu nikdo skoro nekončí, propouštění je právě v rámci pozic, které jsou nejblíž lidem.

Úplně strašné je, že ze čtvrtka na pátek se starostové dozvěděli, kde se zruší těch 300 poboček. Znovu říkám, že takový postup je absolutně neskutečný, neférový. A musím říct a vidíte, co se v tuto chvíli z území dozvídáme, jaké jsou reakce starostů a primátorů - a já se jim v žádném případě nedivím, že jsou neskutečně naštvaní, protože například Piráti a STAN si dali do svého volebního programu, že starosta je víc než ministr. A pořád to opakujeme, že partnerem vlády jsou starostové, jsou to partneři v území. Ale opak je pravdou. Přece ti starostové moc dobře vědí, co na svém území chtějí mít, a jestli to tam chtějí mít, tak ať je jim to umožněno. Proto jsem byla v naprostém šoku, že jsme se na tomto semináři dozvěděli, že pokud by si starostové chtěli ty pobočky provozovat sami prostřednictvím Pošty Partner, tak jim to nebude umožněno a dovoleno.

Svým způsobem, kdy jsme kritizovali, že například v Mariánských Lázních jsou dvě pobočky, jedna je bezbariérová a ta druhá má schody - mohu vám to ukázat (Ukazuje obrázek Mariánských Lázní.) - tak jakou si myslíte, že se rozhodla Česká pošta pobočku zavřít? No, samozřejmě (nechá) tu, kde je těch mnoho schodů a kde se ti lidé, kteří jsou nemocní, popřípadě jsou na vozíku, tak se tam v žádném případě nedostanou.

Zároveň - a takových příkladů bych v tuto chvíli tady mohla říci mnoho - musím říct, že na konci semináře jsem panu ministrovi vnitra navrhla, aby to zastavil, aby věci zkomunikoval se starosty a popřípadě, pokud je nutné - protože na tom semináři zaznívalo, že projekt Pošta Partner je administrativně pro některé starosty i třeba pro Českou poštu náročný - tak pojďme to změnit rychle legislativně, aby to mohlo být operativně rychle vyřešeno a aby popřípadě ty pobočky na Poštu Partner přešly. Musím říct, že v tu chvíli to bylo od pana ministra vnitra bez jakékoliv, podotýkám bez jakékoliv odezvy. A já avizuji, protože my jako hnutí ANO jsme svolali i mimořádný bezpečnostní výbor k České poště, který svolal pan předseda Žáček, a trošičku se začínám obávat z tohoto místa, protože podle termínu to měl svolat do středy, svolává to na čtvrtek, a nechci být takový prorok, ale jestli to není tím, že zítra vláda bude chtít natvrdo schválit těch 2 900 poboček. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP