(17.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane poslanče, a pak vás požádám, abyste čísla pozměňovacích návrhů ještě načetl v podrobné rozpravě. Děkuji.

Nyní paní poslankyně Iveta Štefanová, připraví se pan poslanec Miloslav Janulík. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Iveta Štefanová: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, ráda bych vám tady představila a krátce odůvodnila svůj pozměňovací návrh k předloženému návrhu zákona o azylu. Navrhuji změnu, která zní takto: Část 4, změna zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění, a část pátá, změna zákona o veřejném zdravotním pojištění, vládního návrhu zákona, sněmovní tisk číslo 387, se zrušují a dosavadní části 6 až 12 se označují jako 4 až 10 a dosavadní čl. VIII až XVI se označují jako čl. VI až XIII. Tyto části zahrnují děti cizinců do veřejného zdravotního pojištění.

Návrh na zahrnutí dětí cizinců do veřejného zdravotního pojištění do 18 let věku v tomto předloženém návrhu je navíc přímo v kolizi s již rozjednaným sněmovním tiskem 165, který navrhuje tyto děti zahrnout do 12 měsíců věku. Zdravotní pojištění cizinců je problém, který vyvolává bouřlivé debaty široké veřejnosti i odborníků a rozhodně nepanuje jednotná shoda napříč politickým spektrem. Zdravotní pojištění dětí cizinců je tady nepochopitelně jako přílepek předloženého návrhu zákona o azylu a je vhodné ho z tohoto návrhu zcela vypustit a problematiku zdravotního pojištění cizinců řešit zcela zvlášť, včetně podrobného projednání na výboru pro zdravotnictví, což se tady u tohoto tisku nestalo.

Návrh na další rozšíření veřejného zdravotního pojištění je navíc nad rámec transpozice, která je hlavním důvodem předloženého návrhu, proto navrhuji tuto část z předloženého návrhu vypustit. Ke svému pozměňovacímu návrhu se přihlásím i v podrobné rozpravě. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, paní poslankyně. Nyní tedy pan poslanec Miloslav Janulík, připraví se pan poslanec Jiří Mašek v obecné rozpravě. Prosím.

 

Poslanec Miloslav Janulík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já kupodivu nevystoupím s žádným pozměňovacím návrhem, já jenom tady k panu předkladateli. Ta materie je samozřejmě obrovská, tam je asi 190 stran, původní znění je kolem 400 stran, a já bych tedy rád podpořil svoji předřečníci, protože k mému údivu se tam objevil zase nějaký - opravdu to se nedá nazvat jinak než přílepek, to pojištění cizinců - kdy se tam řeší zejména ty děti do 18 let, a tam je nějak mně tedy nejasně, a já bych potom poprosil, až to bude na výborech, kam doufám tedy, že se to dostane, abychom si to tam mohli jednoznačně vyříkat a vyjasnit, jak to vlastně je. My víme, jaké je teď tedy platné znění nebo jaký je současný stav, jaká je realita, ale tady se navrhuje něco a z toho by mělo vyplývat, že tedy ty děti do 18 let, že prostě my ostatní tady za ně budeme platit pojištění ze státního rozpočtu, že se stanou vlastně státními pojištěnci. To si myslím, že je úplně, aspoň za mě je to tedy nějak zmatečné. Já tu orientaci v tom vidím, že i kolegové nebo mí kolegové lékaři tady nad tím debatujeme, zíráme na to a nikdo se v tom úplně přesně nevyzná.

Každopádně upozorňuji na to, že samozřejmě je tam obrovské riziko zdravotní turistiky. To, že je to samozřejmě dopad hlavně na pediatry, na to upozorňuji. Upozorňuji, že už bychom je neměli moc dráždit, protože pediatrů už moc nemáme, a těch, které máme, těm už je tolik let, že to můžou kdykoliv položit, takže už naše děti, respektive vnuky - moje třeba - nebude mít vůbec kdo léčit, takže já bych doporučoval velmi opatrně, a hlavně dávejte věci tam, kde mají být. Tady si myslím, že je to naprosto nepřípadně do tohoto vloženo a mělo by to být řešeno v jiné materii a na jiné půdě. Takže jenom podporuji kolegyni předřečnici, že tedy by to mělo být vyňato jejím pozměňovacím návrhem a řešit to tedy úplně jinde a jinak a zeširoka. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. S přednostním právem se hlásí pan ministr. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji za slovo. Já jenom velmi rychle. Samozřejmě chápu, že se ještě budeme v rámci třetího čtení k tomu vyjadřovat, budeme ještě mít další projednání. Jenom jedna krátká poznámka. Pokud se podíváte na celý ten materiál, a mluvili jsme tady o tom, že vlastně je ze 70 až 75 % shodný, který už tady ležel, tak ten materiál vstupuje do více zákonů, nejenom do zákona o azylu, vstupuje do zákona o pobytu cizinců, vstupuje do trestního řádu, teď nově tady máme záležitosti z gesce Ministerstva dopravy. Je to prostě nosič ke změnám v legislativě, která se nějakým způsobem týká cizinecké, potažmo azylové problematiky z nejrůznějších úhlů pohledu. A to, o čem vy jste mluvil, pane kolego, prostřednictvím pana místopředsedy, to je, zařadit nezletilé děti s dlouhodobým pobytem do systému veřejného zdravotního pojištění, přičemž ale, a to je velmi důležité, rodiče budou odvádět pojistné za své děti ve stejné výši, jakou v současné době hradí osoby bez zdanitelných příjmů. To znamená, tady nezaměňujme dvě kategorie. Máme žadatele o azyl, který možná trochu překvapivě už v téhle chvíli - žadatel o azyl, abychom rozlišovali - je zařazen do veřejného zdravotního pojištění. Takže naopak, pokud by něco mělo teoreticky motivovat k tomu, co jste nazval, prostřednictvím pana předsedajícího, turistikou za zdravotním pojištěním, tak je to v případě žadatelů o azyl. A pokud někdo žádá o azyl a dostane ho, tak se stane azylantem a to ale není stejný právní titul jako dlouhodobý pobyt. Dlouhodobý pobyt, to jsou lidé, kteří přicházejí do České republiky třeba za prací, protože my je tady za prací chceme, anebo sem přicházejí studovat, a jsou to lidé, kde se slučuje manželství například s někým, kdo je jiné národnosti, a v tomto případě my navrhujeme zařadit děti - my, Ministerstvo zdravotnictví, které přišlo s touto částí návrhu, navrhuje zařadit děti do veřejného zdravotního pojištění, které ovšem budou za ně odvádět rodiče, abychom si rozuměli, nikoliv nějací imaginární jiní pojištěnci, kteří přispívají do kasy jako takové. Jenom, abychom si vysvětlili, co je tady navrhováno. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Faktická poznámka pana poslance Davida Kasala. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já bych navázal na pana ministra. Děkuji za to vysvětlení. Jenom chci upozornit z praxe, že je potom velmi nutné poučit právě ty, kterých se to bude týkat, protože my, když sedíme v té ambulanci, tak ti lidé přijdou a chtějí ošetřit, a já v té chvíli nejsem schopen rozlišovat, jestli to je azylant, jestli je tam dlouhodobý pobyt, nebo jestli je tam něco jiného, protože oni mně potom řeknou: My jsme buďto pojištění někde, nebo nejsme pojištění, a v tomhle je ten problém, že je potřeba, aby to byla i ta druhá skupina, která o tom musí být přesně informována.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Faktická poznámka pana ministra.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Já s vámi souhlasím a já jsem tady fakt otevřen k té diskusi, to je i diskuse celkem zajímavá a prospěšná, ale teď právě tímhle návrhem se naopak pro vás jako pro člověka z praxe, ke kterému přijde pacient, zjednodušuje, protože ten, kdo je v azylovém řízení, je v systému veřejného zdravotního pojištění, a ten, kdo má dlouhodobý pobyt, respektive jeho dítě, doteď v tom systému veřejného zdravotního pojištění nebyl. Podle mě, a teď je to trochu laický pohled, je to situace spíše paradoxní a ne úplně srozumitelná, proč ten, kdo žádá o azyl, což může být někdo, kdo sem přijde a opravdu může jenom využívat těch benefitů a může sem jít třeba za tím benefitem, má mít lepší postavení než dítě člověka, kterého tady chceme, dostal tady pracovní povolení, pracuje tady, vydělává si a má finanční prostředky na to, aby za své dítě odváděl zdravotní pojištění. A pro vás jako pro lékaře, prostřednictvím pana předsedajícího, je ta situace jednodušší. Vy už nebudete muset zjišťovat, jestli je to žadatel o azyl, nebo je to člověk, nebo je to dítě, které je dítětem lidí, kteří tady pracují. Prostě v té chvíli on bude ve veřejném zdravotním pojištění, odvádějí to ale jeho rodiče. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP